Alexander Löhr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alexander Löhr
Bundesarchiv Bild 183-2008-0915-500, Alexander Löhr.jpg
Alexander Löhr
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Turnu Severin, România[2] Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
Belgrad, RSF Iugoslavia[3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiexecuție de către un pluton de execuție Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
StudiiAcademia Militară Tereziană  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraLuftwaffe  Modificați la Wikidata
GradulGeneraloberst[*]  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial
Al Doilea Război Mondial  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Franz Joseph
Crucea de Fier cu Frunze de Stejar în grad de cruce[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Alexander Löhr signature.svg

Alexander Löhr (n. ,[1] Turnu Severin, România[2] – d. , Belgrad, RSF Iugoslavia[3]) a fost un comandor în aviația militară austriacă (Österreichische Luftstreitkräfte) în anii 1930. După Anschluss a devenit general în Luftwaffe. A fost executat în 1947, după ce a fost condamnat la moarte de Curtea Militară din Iugoslavia, care l-a găsit vinovat de crime de război.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În primul război mondial a fost comandant de pluton în armata austro-ungară.

În 1921 este avansat la gradul de locotenent-colonel (Oberstleutnant). Între 1921 și 1934 ocupă diferite funcții, ajungând comandant al forțelor aeriene austriece, poziție pe care o avea în momentul Anschluss-ului (1938).

La 15 martie 1938 a fost promovat la gradul de general-locotenent (Generalleutnant) și a devenit comandant al Luftwaffei din Austria.

A fost comandant al Luftflotte 4 din mai 1939 până în iunie 1942, forță care a bombardat Varșovia în septembrie 1939 și Belgradul în aprilie 1941.

La 3 mai 1941 a fost înaintat la gradul de general-colonel (Generaloberst). A fost comandant al spectaculoasei operațiuni Mercur, de invadare a insulei Creta.[4] Participă la operațiunea Barbarossa, flota nr. 4 a aviației militare făcând parte din Grupul de Armate Sud.

A fost decorat pe 19 septembrie 1941 cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. III-a „pentru modul strălucit cum a condus din punct de vedere strategic operațiunile ce s'au desfășurat în spațiul aerian, contribuind astfel, în colaborare cu aviația română, la recucerirea Bucovinei de Nord și a Basarabiei”.[5]

Comandă apoi Armata a 12-a germană în perioada iulie-decembrie 1942. Din 1 ianuarie 1943, devine comandant-șef al grupului de armată E și al armatelor germane din Balcani (Oberster Befehlshaber aller Wehrmachtsteile (Heer, Marine, Luftwaffe) auf dem Balkan). După capitularea Italiei reușește să respingă atacul armatei britanice asupra insulelor Dodecanez (septembrie-noiembrie 1943), ultima mare victorie a armatei germane din al doilea război mondial.

Odată cu schimbarea alianțelor de către România și Bulgaria, în pericol de izolare față de Germania, începe retragerea grupului său de armată prin Iugoslavia. Aproximativ două treimi din armata E au reușit să treacă frontiera austriacă până la 8 mai 1945, dată la care s-a semnat la Reims capitularea necondiționată a Germaniei și care impunea încetarea oricăror mișcări de trupe. Löhr a rămas cu restul trupelor (aproximativ 150.000 de oameni) la sud de graniță și a negociat cu partizanii iugoslavi capitularea.[6] La 15 mai este făcut prizonier și executat aproape doi ani mai târziu, la 26 februarie 1947, condamnat ca criminal de război.

Decorații[modificare | modificare sursă]

  • 1 - Ordinul Mihai Viteazul mini.png Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cl. III-a (19 septembrie 1941)[5]
  • Ordinul Virtutea Aeronautica Comandor 1930 (avers).jpg Ordinul „Virtutea Aeronautică” de război cu spade, clasa Comandor (11 octombrie 1941) „pentru cooperarea eficace și intervenția în luptă, în sprijinul acțiunii armatei române, pentru cucerirea Basarabiei și pentru strânsa colaborare a Corpului IV Aviație cu Aviația Română în atacul Odesei”[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Alexander Löhr, Munzinger-Archiv, accesat în  
  2. ^ a b „Alexander Löhr”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b „Alexander Löhr”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ [1]
  5. ^ a b Decretul Regal nr. 2.628 din 19 septembrie 1941 pentru conferiri de decorațiuni de războiu și medalii, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 228 din 26 septembrie 1941, partea I-a, p. 5.716.
  6. ^ „Web Page Under Construction”. www.milhist.net. 
  7. ^ Decretul Regal nr. 2.837 din 11 octombrie 1941 pentru conferirea de decorațiuni, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 249 din 20 octombrie 1941, partea I-a, p. 6.421.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]