Sari la conținut

Alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii, 2012

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alegerile prezidențiale din Statele Unite, 2012
Statele Unite ale Americii
2008 ←
6 noiembrie 2012
→ 2016

538 voturi electorale în Colegiul Electoral
270 voturi electorale voturi necesare pentru victorie

Prezență la urne

57,5%–60% (persoane eligibile pentru vot)[1][2]
 
Nominalizat Barack Obama Mitt Romney
Partid Democrat Republican
Origine Illinois Massachusetts
Partener Joe Biden Paul Ryan
Voturi electorale 332 206
State câștigate 26 + DC 24
Vot popular 64.498.468 60.298.998
Procente 50,8% 47,5%

Hartă a rezultatelor alegerilor prezidențiale
Albastru sunt statele/districtele câștigate de Obama/Biden
Roșu sunt cele câștigate de Romney/Ryan
Cifrele indică voturile electorale alocate câștigătorului fiecărui stat

Președinte în funcție

Barack Obama
Democrat

Președinte ales

Barack Obama
Democrat

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii se desfășoară în 2012, conform tradiției, în ziua de marți după prima zi de luni din luna noiembrie, care în 2012 este ziua de 6 noiembrie. Președintele în funcție, Barack Obama, candidează pentru un nou mandat împreună cu vicepreședintele în funcție Joe Biden, susținuți de Partidul Democrat, iar principalul lor contracandidat este Mitt Romney, din partea Partidului Republican, împreună cu candidatul la funcția de vicepreședinte Paul Ryan. Ambele echipe sunt prezente pe buletinele de vot din toate cele 50 de state. Alți candidați pot fi votați doar într-o parte din state, singurii cu șanse matematice de a câștiga votul colegiului electoral fiind Gary Johnson de la Partidul Libertarian și Jill Stein de la Partidul Verde.

Majoritatea televiziunilor au prezentat sondaje ce arătau că președintele în funcție Obama și vicepreședintele Biden vor câștiga,[3] posibil extrem de strâns și uneori rezultatul a fost considerat a fi prea strâns pentru a fi estimat.[4]

Potrivit estimarilor CNN, FoxNews și NBC, președintele în funcție, democratul Barack Obama a câștigat un nou mandat de 4 ani la Casa Albă. El a obținut, conform estimărilor, votul a 303 electori, față de 206 obținuți de Romney, în timp ce numărul minim de voturi în colegiul electoral pentru alegerea ca președinte este de 270. Cifrele nu includ voturile electorale ale Floridei, care nu au fost încă numărate și pentru care sondajele nu sunt concludente. La ora 1:00 AM EST (6:00 AM GMT) în ziua de 7 noiembrie, Mitt Romney și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Barack Obama, la momentul închiderii urnelor în Alaska.

În conformitate cu Constituția Statelor Unite, alegerile prezidențiale au coincis cu alegerile legislative pentru Senat, în care o treime din locurile din Senat au fost supuse votului (33 de locuri clasa I), precum și cu alegerile legislative pentru Camera Reprezentanților, prin care au fost aleși membrii celui de al 113-lea Congres.

Simultan au avut loc scrutinuri guvernatoriale în 11 state, alegeri pentru legislativele statelor, precum și numeroase referendumuri locale sau la nivel de stat, în urma cărora trei state au legalizat căsătoria între persoane de același sex, iar două state (Colorado și Washington) au legalizat consumul de marijuana.[5] Totodată, în urma unui referendum în teritoriul Puerto Rico, locuitorii acestuia și-au exprimat dorința de a deveni stat al SUA. Măsura va trebui să fie aprobată și de către Congres.[6]

Modificări ale compoziției pe state a colegiului electoral

[modificare | modificare sursă]

Recensământul din 2010 a modificat compoziția colegiului electoral pentru alegerile prezidențiale, stabilind una nouă ce va fi folosită la alegerile din 2012 până în 2020 în statele de pe harta și lista de mai jos.[7]

State câștigate de democrați
în 2000, 2004 și 2008

 • Illinois −1
 • Massachusetts −1
 • Michigan −1
 • New Jersey −1
 • New York −2
 • Pennsylvania −1
 • Washington +1

State câștigate de republicani
în 2000, 2004 și 2008

 • Arizona +1
 • Georgia +1
 • Louisiana −1
 • Missouri −1
 • Carolina de Sud +1
 • Texas +4
 • Utah +1

Celelalte state

 • Florida (democrații în 2008, republicani în 2000 și 2004) +2
 • Iowa (democrații în 2000 și 2008, republicanii în 2004) −1
 • Nevada (democrații în 2008, republicanii în 2000 și 2004) +1
 • Ohio (democrații în 2008, republicanii în 2000 și 2004) −2
Empire State Building a fost luminată în albastru (culoarea Partidului Democrat) când CNN a anunțat că Obama a câștigat și în statul Ohio.
Cartogramă

Opt state (Arizona, Florida, Georgia, Nevada, Carolina de Sud, Texas, Utah și Washington) au câștigat mai multe voturi, datorită redistribuirii pe baza recensământului din 2010. Zece state (Illinois, Iowa, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Missouri, New Jersey, New York, Ohio și Pennsylvania) au pierdut voturi.

În climatul politic al anului 2011, aceasta ar fi însemnat o pierdere netă de șase voturi electorale pentru Partidul Democrat în state câștigate de Al Gore, John Kerry și Barack Obama la precendetele trei scrutinuri, aducând totalul voturilor partidului la 242. Partidul Republican ar fi obținut un câștig de șase voturi electorale în statele câștigate de George W. Bush și John McCain la ultimele trei alegeri, aducând numărul voturilor electorale ale republicanilor la 180. Voturile alocate restului statelor (cele în care votul a fost atât pentru republicani, cât și pentru democrați la diferite scrutinuri din cele trei anterioare) rămân neschimbate față de totalul național de 115.

În 2011, mai multe state au adoptat noi legi ce au fost atacate de Partidul Democrat drept tentative de a mări șansele candidatului prezidențial republican. În Florida, Georgia, Ohio,[8] Tennessee și Virginia de Vest s-a scurtat perioada de vot în avans. Florida și Iowa au interzis tuturor condamnaților penal să voteze. Kansas, Carolina de Sud,[9] Tennessee, Texas[10] și Wisconsin[11] au început să impună alegătorilor să se prezinte documente de identitate pentru a vota. Obama, NAACP și Partidul Democrat ai combătut multe din aceste legi,[12] și fostul președinte Bill Clinton le-a denunțat, spunând: „niciodată în viața mea, de când am scăpat de votul cenzitar și de restricțiile legilor Jim Crow, nu am mai văzut așa un efort hotărât de a limita acest drept ca cel pe care îl vedem astăzi”.[13] El a arătat că aceste modificări ar putea priva de dreptul la vot grupuri întregi de alegători cu înclinații liberale: studenți, negri și hispanici.[14][15] Revista Rolling Stone a criticat American Legislative Exchange Council pentru lobby-ul făcut la nivel de state pentru promovarea acestor legi.[12] Stafful de campanie al lui Obama a combătut legea din Ohio, forțând petiții și referendum la nivel de stat pentru a o respinge la timp pentru alegerile din 2012.[16]

În Pennsylvania s-a propus un proiect de lege care să schimbe reprezentarea statului în colegiul electoral de la modelul „învingătorul ia tot” la un model pe districte.[17] Guvernatorul și ambele camere ale congresului statului erau republicane, iar tentativa a fost considerată o tentativă de a minimiza șansele de realegere ale lui Obama.[18][19][20]

Alegerile primare ale Partidului Democrat

[modificare | modificare sursă]

Cu un președinte în funcție candidat la realegere, cursa pentru nominalizarea democratică a fost una lipsită de evenimente. Procesul de nominalizare a constat în scrutinuri primare ținute în cele 50 de state, precum și în Guam, Puerto Rico, Washington, D.C., Insulele Virgine Americane, Samoa Americană și Insulele Mariane de Nord. Importanți membri ai partidului, denumiți superdelegați au primit fiecare dreptul la un vot în convenție. Câțiva candidați l-au depășit pe președinte la numărul de voturi în câteva comitate la câteva din cele șapte alegeri primare în care acesta din urmă a avut contracandidați, dar niciunul nu a avut vreun impact asupra rezultatului pe tot statul. Candidând fără adversari în toate celelalte state, președintele Obama și-a consolidat statutul său de candidat prezumptiv al democraților la 3 aprilie 2012, obținând numărul minim de voturi ale delegaților la convenție de care avea nevoie pentru a obține nominalizarea.[21][22]

Candidați în alegerile primare ale Partidului Republican

[modificare | modificare sursă]

Candidați din alte partide

[modificare | modificare sursă]
 • Gary Johnson, guvernator al statului New Mexic, din Partidul Libertarian
 • Jill Stein, medic din statul Massachusetts, din Partidul Verde
 • Virgil Goode, congressman, din statul Virginia, din Partidul Constituționalist
 • Rocky Anderson, primar al Salt Lake City și membru fondator al Partidului Justiției, din statul Utah
 1. ^ „Election results 2012: Voter turnout lower than 2008 and 2004, report says”. ABC 15. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „This year's voter turnout may fall short of 2008”. USA Today. . Accesat în . 
 3. ^ „Obama's Night”, The New York Times, CBS News, CNN, Fox News and NBC News all projected that Mr. Obama would defeat Mr. Romney after concluding that he would win the necessary 270 electoral votes. 
 4. ^ De exemplu, Financial Post (citând Reuters) [1], Forbes [2], Globe & Mail [3] au descris alegerile ca fiind „prea strânse” pentru a da un câștigător.
 5. ^ „Canadians want to legalize marijuana, too”. Accesat în . 
 6. ^ „Puerto Ricans opt for statehood in referendum”. Accesat în . 
 7. ^ „Table 1. Apportionment Population and Number of Representatives, by State: 2010 Census” (PDF). U.S. Census Bureau. . Accesat în . 
 8. ^ „David Callahan: Ohio's Voter ID Law and the 2012 Election”. The Huffington Post. . Accesat în . 
 9. ^ „New SC voter ID requirements clears Senate”. WCBD-TV 2. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „Rick Perry's agenda may signal run for W.H. – Andy Barr”. Politico.Com. Accesat în . 
 11. ^ „The Next Election: The Surprising Reality by Andrew Hacker”. The New York Review of Books. Accesat în . 
 12. ^ a b Ari Berman (). „The GOP War on Voting”. Rolling Stone. Accesat în . 
 13. ^ „Bill Clinton likens GOP effort to Jim Crow laws – Darren Samuelsohn”. Politico.Com. Accesat în . 
 14. ^ Sonmez, Felicia (). „Republicans rewriting state election laws in ways that could hurt Democrat”. The Washington Post. Accesat în . 
 15. ^ „38-states-rigging-voting-rules-for-GOP”. Chicago Sun-Times. Accesat în . 
 16. ^ Provanceblade, Jim. „Politics”. Toledo Blade. Accesat în . 
 17. ^ „Pennsylvania's 'Democrat-screwing' 2012 'genius plan'. The Week. . Accesat în . 
 18. ^ Olson, Laura (). „Change proposed for state's electoral vote process”. Post-gazette.com. Accesat în . 
 19. ^ Rosenbaum, Ron (). „Pennsylvania Ponders Bold Democrat-Screwing Electoral Plan”. Slate.com. Accesat în . 
 20. ^ „Pennsylvania GOP looks to split electoral votes”. The Washington Times. . Accesat în . 
 21. ^ Jackson, David (4 aprilie 2012)"It's official: Obama clinches Democratic nomination", USA Today. Accesat la 10 aprilie 2012.
 22. ^ (4 aprilie 2012) "Obama Clinches Democratic Nomination" Arhivat în , la Wayback Machine., CNN. Accesat la 12 aprilie 2012.
 23. ^ "Mitt Romney announces bid to be US president in 2012", BBC. 2 iunie 2011
 24. ^ Elliott, Philip (). „Romney opens presidential bid — he's got company”. Deseret News. Accesat în . 
 25. ^ Good, Chris (). „Ron Paul to Stop Campaigning in New States”. ABC News. Accesat în . 
 26. ^ Marr, Kendra (). „Newt Gingrich running for president”. Politico. Arhivat din original la . Accesat în . 
 27. ^ Shear, Michael (11 mai 2011) "Video: Gingrich Announces for President", The New York Times. Retrieved 11 mai 2011.
 28. ^ Montopoli, Brian (2 mai 2012) "Newt Gingrich suspends presidential campaign", CBS News. Retrieved 2 mai 2012.
 29. ^ George, Stephanopoulos (). „Rick Santorum Will Run for President: 'We're In It to Win'. ABC News. Accesat în . 
 30. ^ Salant, Jonathan D. (). „Ex-Pennsylvania Senator Santorum Announces '12 Republican Presidential Bid”. Bloomberg News. Accesat în . 
 31. ^ „Republican Rick Santorum announces presidential run”. The Patriot News. Associated Press. . Accesat în . 
 32. ^ „Roemer kicks off 2012 presidential bid”. KRQE. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 33. ^ McKinnon, Mark (). „Listen to Candidate Roemer”. The Daily Beast. Accesat în . 
 34. ^ „Texas Gov. Rick Perry Jumps In Presidential Race”. ABC News. . Accesat în . 
 35. ^ Hamby, Peter (). „BREAKING: Perry drops out, endorses Gingrich”. CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
 36. ^ Reston, Maeve (). „Texas Gov. Rick Perry declares GOP presidential bid”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 37. ^ "Huntsman's sly web strategy", The Hill. 11 mai 2011.
 38. ^ "Jon Huntsman: My Mormonism is 'tough to define'", Politico. 12 mai 2011.
 39. ^ Rucker, Philip (). „Michele Bachmann drops out of GOP race after Iowa caucuses”. The Washington Post. Accesat în . 
 40. ^ Rosenwald, Michael S. (). „Michele Bachmann files paperwork to run for president”. The Washington Post. 
 41. ^ Burns, Alexander (). „Michele Bachmann is in”. Politico. Accesat în . 
 42. ^ Camia, Catalina (). „Ex-N.M. governor Gary Johnson announces for president”. USA Today. 
 43. ^ „Gary Johnson throws his hat into the GOP presidential ring, will he be the 2012 Ron Paul?”. Los Angeles Times. 
 44. ^ Green, Joshua (21 mai 2011) "Herman Cain Makes It Official", The Atlantic. Retrieved 21 mai 2011.
 45. ^ Creed, Ryan (21 mai 2011) "Herman Cain, Former CEO of Godfather's Pizza, Announces His Candidacy", ABC News. Retrieved 22 mai 2011.
 46. ^ Madison, Lucy (). „Michigan Rep. Thaddeus McCotter to jump into Republican presidential race”. CBS News. Accesat în . 
 47. ^ Summers, Juana (). „Candidates face off on Twitter”. Politico. Accesat în . 
 48. ^ Bakst, Brian (). „Ex-Minn. Gov. Tim Pawlenty ends White House bid”. The Huffington Post. Associated Press. Accesat în . 
 49. ^ Reinhard, Beth (). „Bachmann Boom; TPaw Bust?”. National Journal. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]