Alcibiade Diamandi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alcibiade Diamandi
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Samarina, Grecia Modificați la Wikidata
Decedat (54 de ani) Modificați la Wikidata
București, Republica Populară Română Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Greece (1822-1978).svg Grecia Modificați la Wikidata
Etniearomână Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata

Alcibiade Diamandi sau Alcibiadi Diamandi , Alcibiades Diamandi sau Alkiviadis Diamandi (în greacă: Αλκιβιάδης Διαμάντης) (câteodată pronunțat Diamanti sau Diamantis, n. , Samarina, Grecia – d. , București, Republica Populară Română) a fost un om politic aromân din Grecia, activ în timpul celui de al Doilea Război Mondial și în conexiune cu forțele militare italiene și România.

A fost un amplu susținător al identității naționale a aromânilor din Balcani, fiind o piedică statului grec prin poziția sa de împotrivire asupra elenizării comunității aromâne din regiune. În anul 1942 a plecat în România și după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost condamnat de către Curtea Specială din Grecia la moarte. A fost încarcerat în România de noul guvern comunist instalat din acea vreme, unde a și murit în anul 1948.

Din Samarina la Roma, prin București[modificare | modificare sursă]

Diamandi s-a născut în Samarina (la peste 1.600 de metri, satul fiind situat la cea mai mare altitudine din Grecia) într-o familie de comercianți aromâni înstăriți. După ce a participat la școala primară românească din Samarina, a studiat la liceul grecesc din Salonic (la acel moment încă parte a Imperiului Otoman) și în ajunul Războaielor Balcanice din 1912 a plecat (ca mulți alți aromâni din Grecia) înRomânia, unde s-a înscris în Academia Comercială din București, unde a și absolvit. Când România a intrat în primul Război Mondial, în 1916, Diamandi s-a oferit voluntar în serviciul militar, servind ca ofițer.

Nu este încă clar dacă a fost trimis de armata română în Albania , unde pe vremea aceea, țara a fost sub tutelaj italian și francez, fiind unul dintre susținătorii vehemenți ai aromânilor din regiunea Pindului, care a cerut italienilor și României să fie susținută comunitatea băștinașă aromână într-un canton autonom. Acestă acțiune de emancipare națională a aromânilor a fost  denumită mai târziu în bibliografii "Principatul Pindului" și a primit în mod clar un răspuns negativ din partea României, precum și de la italieni, care urmau să se retragă din Pind. După retragerea Italienilor, el a devenit consul al României la Saranda , în Albania, în 1926.[1] De acolo, el a plecat la Roma—unde s-a implicat în mișcarea politică a lui Benito Mussolini.

El a contactat delagația română și a fost emis un pașaport românesc, cu care el a fost capabil să călătorească în Grecia. Potrivit autorului grec Stavros Anthemides, Diamandi a fost 'iertat' de autoritățile elene în 1927 pentru rezistența lui față de autoritățile grecești.

Anii din Atena[modificare | modificare sursă]

La scurt timp după presupusa amnistie, a ajuns în Atena ca "vice-președintele Companiei Petroliere Naționale din România", ca un importator de petrol. Acest lucru a fost cuplat cu importul de cherestea din România către Grecia și alte asociații de afaceri.

Diamandi a călătorit frecvent la Rodos (care a fost la momentul respectiv sub posesie italiană), reușind să atragă atenția contra-serviciilor de informații grecești. Se presupune că guvernul grec bănuia de faptul că Diamandi a fost un agent sub acoperire  român care a susținut emanciparea aromânilor băștinași majoritari din regiune. În timpul regimului lui Ioannis Metaxas, Diamandi a fost servit cu ordin de expulzare, dar a reușit să evite să fie forțat să iasă din țară și și-a continuat activitățile sale.

Al 2-lea Război Mondial: "Legiunea Romană" a lui Diamandi asistă forțele italiene de ocupație, în timp ce el promovează ideea de autonomie a aromânilor[modificare | modificare sursă]

Când războiul Greco-italian a început, la sfârșitul lunii octombrie 1940, Diamandi a fost deja în Conița pe granița greco-albaneză. Italia i-a oferit rangul de Comandor, și el a servit ca traducător și asistent al majorului general Alfredo Guzzoni. După înfrângerea inițială a Italiei, Diamandi a fost forțat să se refugieze în Tirana (la acel moment sub tutelaj italienesc) și a reintrat în Grecia cu armatele italiene cinci luni mai târziu, în primăvara anului 1941.

De această dată el a discutat despre "Statul Autonom al Pindului" (Αυτόνομον Κράτος της Πίνδου) sau "Statul Autonom Vlah" (Αυτόνομον Βλαχικόν Κράτος) în teritoriul dintre Epir, Tesalia și părți din Macedonia, care trebuia să constituie Patria Aromânilor. Acest stat planificat sau canton este uneori numit "Principatul Pindului" (numele folosit pentru a se referi în principal la evenimente din Pind în August 1917). Adjunctul și mâna dreaptă a lui Diamandi a fost avocatul dinLarisa Nicolae Matuși, în timp ce de-al treilea în ierarhie în noul stat a fost Rapoutikas Vassilis.

În Iunie 1941, Diamandi a petrecut ceva timp în Grevena și apoi a plecat către Mețovo (Aminciu), unde a înființat "Partidul Comunității Cuțo-Vlahe" (Κόμμα Κοινότητας Κουτσοβλάχων), care a făcut parte din "Uniunea Comunităților românești" (Ένωσις Ρουμανικών Κοινοτήτων). S-a înființat mai apoi un parlament la Trikala, unde nu au fost adopdate legi, italienii nefiind dornici de schimbul de putere în regiune.

Un manifest aromân în Grecia ocupată[modificare | modificare sursă]

Pe 1 martie 1942, Diamandi a emis un amplu Manifest care a fost publicat în presa locală și republicat de către Stavros Anthemides în 1997 (în cartea sa despre Vlahii din Grecia; vezi bibliografie). Manifestul a fost co-semnat de către liderii intelectualii aromâni/vlahi, cum ar fi:

 • avocatul Nicolae Matuși
 • Prof. Dimas Tioutras
 • avocatul Vasilakis Georgios
 • medicul Dr. Georgios Frangkos
 • profesorul A. Beca
 • omul de afaceri Gachi Papas
 • medicul Dr. Nikos Mitsibouna
 • Prof. Dim. Hatzigogou
 • avocatul A. Kalometros
 • inginerul Niko Teleionis
 • Vasilis Tsiotzios
 • Prof. Kosta Nicoleskou
 • Prof. Toli Paste
 • Dim. Tahas
 • Prof. Stefanos Kotsios
 • Prof. Dr. G. Kontoinani
 • Dr. Kaloera
 • Prof. Toli Hatzi
 • Giovani Mertzios de Neveska (al cărui fiu Nik. Merztios, este un bine cunoscut autor aromân pro-grec din Grecia)
 • Pericli Papas
 • Prof. dr. Virgiliu Balamace (Nick Balamace, în prezent Secretar al Societății Farsarotul' în Statele Unite ale Americii)
 • ing. S. Pelekis
 • K. Pitouli
 • avocatul Toli Hatzis
 • Dim. Barba

Doi aromâni din Albania și Bulgaria, Vasilis Vartolis și scriitorul din Samarina Zicu Araia, au aprobat de asemenea, Manifestul. În România, a fost co-semnat de George Murnu, profesor la Universitatea din București. Diamandi s-a deplasat la București, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Murnu, și împreună au participat la o întâlnire cu conducătorul  României din acel timp, Mareșalul Ion Antonescu, și Ministrul de Externe Mihai Antonescu. Statutul Principatului Pindului a fost discutat.

O opțiune favorizată de Diamandi a fost de a pune Principatul sub suveranitatea Coroanei României (ca stat liber asociat). O altă opțiune a fost de a pune Principatul sub suveranitatea italienească a Casei de Savoia. Niciuna din aceste opțiuni nu au fost realizate.

Refugiat în România[modificare | modificare sursă]

În cel de-al doilea an de ocupație italiană, au izbucnit în zonă războaie de gherilă, între Rezistența Grecească susținută de către Forțele Aliate și cele Italo-germane. Haosul care a urmat l-a condus pe Diamandi să meargă înapoi în  România. Diamandi a fost arestat de către comuniștii români de serviciul secret "Securitatea" pe 21 februarie 1948. El a murit în Prefectura de Poliție din București câteva luni mai târziu sub tortură de către agentul sovietic Mihail Dulgheru.[2]

Matuși a scăpat, mai întâi de Atena, și mai apoi de România, în timp ce Rapoutikas a fost împușcat mortal de către facțiunile grecești implicate în activități de gherilă în afara Larisei (mai apoi, grecii au legat cadavrul pe spatele unui măgar și au defilat cu el prin satele aromâne din Pind, în scopul de a speria populația locală.

Terminologie[modificare | modificare sursă]

 •  Legiunea pe care a înfăptuit-o și a fost sub conducerea sa, a făcut referire la legiunea Imperiului RomanLegiunea a V-a Macedonica. Aleasă pentru credința  că Legiunile au fost factorii din spatele zilelor moderne ale limbiilor Romanice și latine din Europa, numele deosebit de sporit în legătură cu România - că a V-a Legiune a petrecut timp în ambele provincii  Macedonia și Dacia - și, probabil, completate cu dorința  aromânilor de păstrare a identității naționale, Legiunea Romană a lui Diamandi a fost singura mișcare politică și paramilitară aromână care a luptat pentru păstrarea propriei identități, împotriva elenizării forțate practicate de către greci.
 • Numele principalelor instituții și a Principatului în sine s-au dat în aromână, greacă și italiană.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Scoli si biserici romanesti din Peninsula Balcanica Documente (1864-1948), Adina Berciu-Draghicescu, Maria Petre, editura universitatii din bucuresti, 2004, ISBN 973-575-859-8, p. 94, p. 401
 2. ^ http://www.ziarelive.ro/stiri/efectul-cazului-visinescu-procurorii-au-redeschis-dosarul-unui-alt-tortionar-al-securitatii-dupa-ce-gandul-a-relatat-despre-caz.html

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Evangelos Averof-Tositsas, Η πολιτική πλευρά του κουτσοβλαχικού ζητήματος ["aspectele politice ale chestiunii aromâne"], Trikala retipărire 1992 (ediția 1, Atena, 1948), p. 94
 • Stavros A. Papagiannis, Τα παιδιά της λύκαινας. Οι "επίγονοι" της 5ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας κατά την διάρκεια της Κατοχής 1941-1944 ["Copiii lupoaicei: a 5-a Legiune Romană în timpul ocupației 1941-1944"], Atena, 1998
 • Anthemidis, Axilleas, Vlahii din Grecia. Salonic: Malliaris 1998 (În Limba Greacă).
 • Tim Somon, Nescrise Locuri, Lycabettus Press, Atena 1995 (a se vedea p. 149 și 215)
 • T. J. Winnifrith, Vlahii: Istoria unui Oameni din Balcani, Palgrave Macmillan, 1987
 • Kahl, Thede, Ethnizität und räumliche Verteilung der Aromunen in Südosteuropa, Münstersche geographische Arbeiten, 43, Münster, 1999. ISBN 3-9803935-7-7 (a se vedea pp. 55-56 pe Diamandi)
 • Ioannis Koliopoulos, Grecia: continuitatea modernă, Hurst 2001
 • Hercule & Zvastica: Voluntari greci în poliția germană, Wehrmacht și & SS în Grecia, 1943-1945, New York, 2000

Legături externe[modificare | modificare sursă]