Alaiza Pașkevici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alaiza Pașkevici
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
Starî Dvor⁠(d), uezdul Lidski⁠(d), gubernia Vilna⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată (39 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Lida⁠(d), gubernia Vilna⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăStarî Dvor[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tifos) Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Steponas Kairys[*][[Steponas Kairys (politician lituanian)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiepublicistă
poetă
scriitoare
politiciană
personalitate publică[*]
actriță de teatru[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba belarusă Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimЦётка  Modificați la Wikidata
Partid politicAdunarea Socialistă Belarusă[*]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Jagiellonă
Universitatea Națională „Ivan Franko” din Liov[*]
Limbilimba belarusă  Modificați la Wikidata

Alaiza Pașkevici (în belarusă Алаіза Пашкевіч, cu alfabet Łacinka: Ałaiza Paškievič; n. , Starî Dvor⁠(d), gubernia Vilna⁠(d), Imperiul Rus – d. , Lida⁠(d), gubernia Vilna⁠(d), Imperiul Rus) a fost o poetă bielorusă și o activistă politică a Renașterii Național-Democrate Bieloruse.[2][3]

Viața și cariera[modificare | modificare sursă]

Alaiza Pașkevici s-a născut într-o familie înstărită din șleahtă.[2] A absolvit Școala Privată V. Prozaravej din Vilnius. După ce s-a mutat în Sankt Petersburg, în 1902, a absolvit Gimnaziul Alexandria pentru fete și s-a alăturat unei școli pentru profesori de educație fizică, Lieshafta (1902-1904).

Pașkevici a fost una dintre persoanele care au fondat Partidul Socialist Bielorus. În 1904 a renunțat la învățătură și s-a întors la Vilnius. Ea a organizat grupuri de muncitori, a scris și promovat proclamații antiguvernamentale și a luat parte la dezbateri și mitinguri politice. Datorită activismului ei politic, a fost forțată să imigreze în Galiția, care făcea parte pe atunci din Austro-Ungaria. A locuit la Liov.[3] A început să studieze gratuit la Facultatea de Filozofie a Universității din Liov. În 1906 a publicat doua colecții de poezii, Хрэст на свабоду și Скрыпка беларуская în Jovkva. În același timp a călătorit ilegal în Vilnius, unde a participat la publicarea ziarului Nasha Dola. Prima publicație a inclus povestea ei Jurământul ghearelor sângeroase.

Între 1908 și 1909 a locuit în Cracovia și a studiat la Facultatea de Științe Umane a Universității Jagiellone.[3] În 1911 s-a căsătorit cu Steponas Kairys, un inginer lituanian și activist social democrat. În același an, s-a întors în Belarus și s-a alăturat revistei naționale pentru copii și adolescenți Łučynka.

În timpul Primului Război Mondial Alaiza Pașkevici a lucrat ca soră de caritate la spitalul militar din Vilnius. La începutul anului 1916, a călătorit la părinții ei și i-a ajutat săteni bolnavi de febră tifoidă, îmbolnăvindu-se și murind pe 5 februarie 1916.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alaiza Pașkevici
  1. ^ a b c d Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b Пашкевіч (Цётка) Алаіза Сцяпанаўна. spadchyna.net
  3. ^ a b c Алаіза Пашкевіч (Цётка) (15.7.1876, фальварак Пешчын (цяпер Шчучынскі раён) — 17.2.1916, вёска Стары Двор (Шчучынскі раён)). svaboda.org (14 July 2006)