Akira

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Akira (manga))
Akira
Volume
Akira, Vol. 1[*][[Akira, Vol. 1 (graphic novel by Katsuhiro Otomo)|​]]
Informații generale
AutorKatsuhiro Otomo[*][[Katsuhiro Otomo (Japanese manga artist, screenwriter and film director)|​]]
Genscience fiction anime and manga[*][[science fiction anime and manga (anime and manga genre)|​]][1][2][3][4]
cyberpunk
Ediția originală
Titlu original
Akira
AKIRA
Limbalimba japoneză[2][3] Modificați la Wikidata
IlustratorKatsuhiro Otomo[*][[Katsuhiro Otomo (Japanese manga artist, screenwriter and film director)|​]]
Țara primei apariții Japonia[2][3] Modificați la Wikidata
Data primei apariții

Akira (în japoneză: アキラ transliterare: Akira), adesea stilizat ca AKIRA, este o serie japoneză de manga scrisă și desenată de Katsuhiro Otomo. Inițial apărută în foileton în paginile revistei Shūkan Yangu Magajin din 1982 până în 1990, lucrarea a fost adunată în șase volume de către editorul său Kodansha.[5] Lucrarea a fost publicată în Statele Unite de Marvel Comics sub marca lor înregistrată Epic Comics, devenind una dintre primele lucrări de manga care a fost tradusă în întregime în limba engleză.[6] Arta lui Otomo este considerată uimitoare și un punct de referință atât pentru Otomo, cât și pentru manga.[7]

Povestea are loc într-un futurist Neo-Tokyo postapocaliptic. Manga descrie eforturile lui Kaneda, un lider al unei bande de tineri bicicliști (Bōsōzoku), ale activistului politic Kei, un trio de extrasenzoriali și ale liderului militar al orașului Neo-Tokyo, colonelul Shikishima, pentru a a-l împiedica pe Tetsuo (prietenul, cu probleme mentale, din copilărie al lui Kaneda) să folosească abilitățile sale telekinetice instabile cu care face ravagii în oraș. În acest scop, ei trezesc un individ misterios cu abilitați psihice similare numit "Akira".

Cyberpunkul japonez a început în 1982, odată cu debutul seriei manga a lui Katsuhiro Otomo, Akira, în timp ce filmul anime omonim din 1988 (adaptare a seriei manga) a dus la popularizarea ulterioară a subgenului.

Prin această lucrare, Otomo folosește convențiile genului cyberpunk pentru a detalia o saga a turbulențelor politice, a izolării sociale, a corupției și a puterii.[7] Este considerată o lucrare reprezentativă a genului cyberpunk, care a dus la nașterea și dezvoltarea subgenului japonez cyberpunk.

O adaptare animată a filmului (anime) a fost lansată în 1988, care a redus semnificativ acțiunea descrisă în serie, dar a păstrat în același timp multe din personajele principale și elemente ale scenariului, alături de scene, setări și motive suplimentare.[8] Manga are loc într-un interval de timp mai lung decât filmul și implică o gamă mult mai largă de personaje și sub-scenarii.

Seria Akira a fost instrumentul creșterii popularității manga în afara Japoniei, în special în Statele Unite, deoarece ediția Epic Comics a fost colorată și a coincis cu premiera filmului. A câștigat mai multe premii, inclusiv Kodansha Manga and Harvey Awards, și este considerată o lucrare importantă care a dus la explozia genului manga în limba franceză.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ MyAnimeList, accesat în  
  2. ^ a b c AniList, accesat în  
  3. ^ a b c MangaDex, accesat în  
  4. ^ MangaUpdates, accesat în  
  5. ^ Gresh, Lois H.; Robert Weinberg (). The Science of Anime. Thunder's Mouth Press. p. 168. ISBN 1-56025-768-7. 
  6. ^ Brooks, Brad; Tim Pilcher (). The Essential Guide to World Comics. London: Collins & Brown. p. 103. ISBN 1-84340-300-5. 
  7. ^ a b Amano, Masanao; Julius Wiedemann (). Manga Design. Taschen. p. 138. ISBN 3-8228-2591-3. 
  8. ^ Martinez, Dolores P. (). The Worlds of Japanese Popular Culture. Cambridge University Press. ISBN 0-521-63729-5. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]