Fertilizare in vitro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fertilizare în vitro)

Fertilizarea in vitro (FIV) este o componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM), și reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului, fecundează ovulul femeii în laborator. Acolo se formează embrionul care este transferat în uterul mamei, în general la 72 ore de la concepție. Fertilizarea nu intervine în complexul genetic al copilului, astfel că între fătul creat in vitro și fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării. Atunci când toate celelalte metode de concepție nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima soluție pentru femeia sterilă sau bărbatul steril.

Punerea la punct și utilizarea acestui procedeu în tratarea infertilității la om a fost realizată de către medicul britanic sir Robert Geoffrey Edwards, permițând nașterea, la 25 iulie 1978, în clinica Bourn Hall din Londra, a primului copil conceput prin acest procedeu, Louise Joy Brown[1].

Fertilizarea in vitro a devenit ulterior o metodă răspândită de tratare a infertilității,iar Edwards a primit în 2010 Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină „pentru dezvoltarea fertilizării in vitro”.[2]

Fertilizarea in vitro în România[modificare | modificare sursă]

Fertilizarea in vitro este practicată și în România din anul 1993[3]. Aproape 4.000 de cupluri de români vor, anual, să apeleze la această procedură[3]. În anul 2008 existau 10 centre medicale unde se practică fertilizarea in vitro[3].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 25 de ani in vitro, 26 iulie 2003, evz.ro, accesat la 6 iunie 2011
  2. ^ „The 2010 Nobel Prize in Physiology or Medicine - Press Release” [Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2010 – comunicat de presă]. Nobelprize.org. . Accesat în . 
  3. ^ a b c Rețeaua in vitro se extinde, 30 iulie 2008, Mihaela Năftănăilă, evz.ro, accesat la 10 iunie 2011

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]