Adriaan van den Spiegel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adriaan van den Spiegel
Date personale
Născut1578[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Stad Brussel, Țările de Jos de Sud Modificați la Wikidata
Decedat (47 de ani)[5][7][8] Modificați la Wikidata
Padova, Republica Veneția[9] Modificați la Wikidata
Ocupațieanatomist[*]
chirurg[*]
botanist[*]
medic Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiPadova[10][11] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[12]
limba neerlandeză[13] Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăPadova  Modificați la Wikidata
Domeniumedicină
chirurgie[2]
anatomie[2]  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea din Padova  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Padova
Oude Universiteit Leuven[*][[Oude Universiteit Leuven (university in Leuven (Louvain) (founded 1425 - closed 1797))|​]]
Universitatea din Leiden  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratGirolamo Fabrizio[3]  Modificați la Wikidata
DoctoranziWerner Rolfinck[*][[Werner Rolfinck (Physician, chemist, botanist, philosopher (1599-1673))|​]]
Adolphus Vorstius[*]
Henricus Regius[*][[Henricus Regius (filosof olandez)|​]]  Modificați la Wikidata

Adriaan van den Spiegel (scris de asemenea Spieghel, Spigel, Adrianus Spigelius, Spiegelius, Adriano Spigeli) (n. 1578, Bruxelles, Belgia - d. 7 aprilie 1625, Padova, Italia) a fost un botanist, anatomist și medic flamand.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1578 în Bruxelles, Belgia. Tatăl și bunicul său au fost chirurgi. În 1588 tatăl său a fost numit inspector general al chirurgilor militari și navali ai Republicii Olandeze; el a murit în 1600, lăsând două fii. Gijsbertus, fratele mai mic a lui Adriaan, a devenit chirurg la Spitalul Ducal din Florența.

Adriaan van den Spiegel a studiat la universitățile din Louvain și Leiden, iar mai târziu la Padova, unde el și-a înscris numele său în registrul Natio Germanica pe 28 martie 1601. La Padova a fost elevul lui Girolamo Fabrici (1537-1619) și Giulio Casserio (1561-1616). A absolvit probabil universitatea din Padova în 1603. În 1606 Spiegel a fost numit medic ordinar a studenților din Natio Germaniea. El l-a asistat pe Fabrici în practica privată din Florența și Veneția.

Spiegel a studiat botanica și a scris o introducere în această știință, numită Isagoge in rem herbariam libri duo (1606). În 1607 el a concurat fără succes pentru postul de profesor universitar în medicină practică la Padova, lăsat vacant după moartea lui Ercole Sassonia. În 1612 s-a mutat din Italia în Belgia, unde a rămas pe scurt timp, apoi a călătorit prin Germania și, în final, s-a stabilit în Moravia. Curând după aceea, el a devenit medic primar în Boemia.

Pe 22 decembrie 1616 Senatul Venețian l-a numit pe Spiegel ca profesor de anatomie și chirurgie. El l-a succedat pe Casserio, care l-a înlocuit pe Fabrici după retragerea sa în 1608. Pe 17 ianuarie 1617 Spiegel a efectuat o demonstrație publică anatomică în faimosul teatru de la Padova, unde în următorii ani el a atras mulți studenți străini datorită performanțele sale publice. Pe 25 ianuarie 1623 el a fost ales cavaler al Sfântului Marcu.

El a murit doi ani mai târziu (în 1625) după o boală de șase săptămâni – conform unei versiuni, ca urmare a unei infecții rezultate dintr-o rană cauzată de spargerea unui pahar la nunta unicei sale fiice Anzoletta (7 februarie 1625); conform altei versiuni, din cauza slăbirii provocată de studiile sale, el nu a avut rezistență față de boli febrile care sa-u finalizat print-un abces hepatic.

În timpul vieții lui Spiegel au fost publicate numai lucrările Isagoge in rem herbariam libri duo, De semitertiana libri quatuor (unde a descris malaria - febris semitertiana), și un studiu pe tenii. După moartea lui Spiegel ginerele său, Liberalis Crema, a publicat cartea lui Spiegel despre embriologie (De formatu foetu) și Daniel Rindfleisch (cunoscut sub numele Bucretius), a editat importanta lucrare anatomică a lui Spiegel, De humani corporis fabrica. Deoarece manuscrisul nu avea ilustrații, Bucretius a obținut ilustrațiile splendide făcute de către Josias Murerus (Joseph Maurer), un desenator și gravor german, pentru Casserio. Bucretius a adăugat 98 gravuri în cupru la lucrarea lui Spiegel, și le-a paginat separat sub numele de Casserio. Aceste gravuri splendide au contribuit enorm la succesul cărții sale.

Spiegel este considerată de istorici ca ultimul dintr-e renumiții anatomiști din Padova. Deși cunoscut în primul rând ca an de anatomist, Spiegel a fost un clinician renumit.

Eponime legate de Spiegel[modificare | modificare sursă]

  • Hernia Spieghel (sau Spigel) sau hernia liniei semilunare Spiegel - hernie situată în partea laterală a peretelui abdominal la nivelul liniei de unire a mușchiului transvers cu aponevroza sa.
  • Linia Spieghel (sau Spigel) sau linia semilunară Spieghel (sau Spigel), banda Spigel (Linea semilunaris) - linie convexă lateral, marcând limita dintre porțiunea musculară și cea aponevrotică a mușchilor oblic intern și transvers ai abdomenului
  • Lobul Spieghel (sau Spigel), sau lobul caudat al ficatului, (Lobus caudatus hepatis) - subdiviziunea posterioară a porțiunii intermediare a feței viscerale a ficatului, situată înapoia hilului, între fisura ligamentului venos și fisura venei cave inferioare.
  • Vene spigeliene sau vene caudate, vene suprahepatice dorsale, vene dorsale ale ficatului, vene ale segmentului I al ficatului.
  • Artere spigeliene, (Arteriae lobi caudati), arterele lobului caudat, arterele lobului Spigel, arterele segmentului I.
  • Spigelia - un gen de plante cu flori din familia Loganiaceae.

Opere[modificare | modificare sursă]

  • De lumbrico lato liber (1618)
  • De semitertiana Patavino feliciter absolutae (1624)
  • De formatu foetu (1626)
  • De humani corporis Fabrica libri X tabulis aere icisis exornati. Venedig, 1627.
  • De humani corporis fabrica libri decem, tabulis XCIIX aeri incisis elegantissimis, nee antehac visis exornati.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Adriaan van den Spiegel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Genealogia matematicienilor, accesat în  
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b Adriaan van den Spiegel (în neerlandeză), Biografisch Portaal 
  6. ^ Adriaan van de Spiegel (în engleză), Open Library 
  7. ^ Adriaan van den Spiegel, SNAC, accesat în  
  8. ^ Adriaan van den Spiegel, Who Named It?, accesat în  
  9. ^ „Adriaan van den Spiegel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ „Adriaan van den Spiegel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  11. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  12. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  13. ^ Autoritatea BnF, accesat în