Abația Thelemei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Abația Thelemei
Clădire
OrașCefalù  Modificați la Wikidata
Țară Italia Modificați la Wikidata
AdresăCefalù
Coordonate38°01′54″N 14°01′38″E / 38.031618°N 14.027142°E ({{PAGENAME}})

Abația Thelemei este o casă mică care a fost folosită ca templu și centru spiritual. A fost fondată de Aleister Crowley și Leah Hirsig în Cefalù, Sicilia, Italia în 1920.[1]

Nume[modificare | modificare sursă]

Numele a fost împrumutat de la satira lui François Rabelais Gargantua și Pantagruel [2] care un Abbaye de Thélème este descris ca un fel de "anti-mănăstire" în care viața locuitorilor nu era "folosită în legi sau reguli, dar după voința și plăcerea lor liberă. " [3]

Obiective[modificare | modificare sursă]

Această utopie idealistă urma să fie modelul comunității lui Crowley, fiind totodată un tip de școală magică, dându-i denumirea "Collegium ad Spiritum Sanctum", un Colegiu către Spiritul Sfânt. Programul general a fost în concordanță cu cursul de formare A∴A, și a inclus adorările zilnice la soare, un studiu al scrierilor lui Crowley, practicile obișnuite yogice și rituale (care urmau să fie înregistrate), precum și munca internă generală. Obiectul a fost ca elevii să se dedice Marii Lucrari de a descoperi și manifesta voința lor adevărată. Crowley plănuise să transforme casa într-un centru mondial de devotament magic și, probabil, să obțină taxe de școlarizare plătite de acoliții care căutau cursuri în Arte Magice; aceste taxe îl vor ajuta în continuare în eforturile sale de a publica Thelema și de a publica manuscrisele sale.

Raoul Loveday[modificare | modificare sursă]

În 1923, un student la Oxford, în vârstă de 23 de ani, numit Frederick Charles Loveday, a murit la Abatie. Soția sa, Betty May, a învinuit de moartea sa declarând ca a fost cauzată de participarea sa la unul dintre ritualurile lui Crowley sau la diagnosticarea mai probabilă a febrei tifoide acute contractate din pricina consumului de apă de la un izvor de munte. Crowley l-a avertizat pe tânăr să nu bea apă, așa cum se menționează în biografiile lui Lawrence Sutin, Richard Kaczynski și alții.

Când s-a întors la Londra, a oferit un interviu unei pagini de tabloid, The Sunday Express, care a inclus povestea ei în atacurile sale în curs de desfășurare asupra lui Crowley. Cu aceste zvonuri similare despre activitățile de la Abație, guvernul lui Benito Mussolini a cerut ca Crowley să părăsească țara în 1923. [4] După plecarea lui Crowley, mănăstirea din Thelema a fost abandonată în cele din urmă, iar locuitorii locali au zugrăvit peste picturile murale ale lui Crowley.

Jane Wolfe[modificare | modificare sursă]

Jane Wolfe meditează pe plaja din apropierea mănăstirii din Thelema

Jane Wolfe a lucrat timp de trei ani cu sistemul Thelemic de instruire a lui Crowley din Cefalu și a ieșit din acei ani cu un grad de realizare, după ce a supraviețuit ordinelor lui Crowley. În timp ce era rezident la mănăstirea din Thelema, Wolfe a fost admisa în A∴A, luând numele magic Soror Estai. Ea a întreprins diverse practici, printre care yoga, dharana și pranayama, despre care a ținut o înregistrare detaliată, care ulterior a fost publicată de Colegiul Thelema din California de Nord ca Jurnalele din Cefalu . [5] Mai târziu a lucrat ca reprezentant personal al lui Crowley în Londra și Paris. [6]

Starea actuală și cultura populară[modificare | modificare sursă]

Inauntrul Abatiei Thelema, 2017
  • Vila se află astăzi într-o stare foarte rea. Regizorul de filme Kenneth Anger, el însuși un devotat al lui Crowley, mai târziu a descoperit și filmat câteva dintre picturile sale în filmul Thelema Abbey (1955), considerat acum un film pierdut. [7] Recent, alte picturi murale au fost descoperite, iar fotografiile lor au fost postate pe Internet. „Abbey of Thelema“ rămâne un nume popular pentru diverse societăți magice, vrăjitorie cuiburi, și sataniste grote.
  • Artistul danez Joachim Koester a creat cinci culori și cinci fotografii alb-negru ale vilei; aceste fotografii cuprind lucrările lui "Morning of the Magicians" (2005). [8]
  • Kenneth Anger a revizuit Abbey în 2007, la 52 de ani după vizita sa din 1955, și a făcut un scurt clip video care poate fi găsit ca un "extra" pe DVD-ul "Anger Me".
  • O piesă numită Abbey Of Thelema a fost inclusă în primul album al trupei Gillan .

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sutin, Do What Thou Wilt, p. 279
  2. ^ Colin Wilson, Nature of the Beast, p. 73
  3. ^ Rabelais, F. Gargantua and Pantagruel, Ch. 1.
  4. ^ The well-known Sicilian Novelist, Leonardo Sciascia, has an amusing short story about Crowley's expulsion from Sicily. Magical Diaries of Aleister Crowley, page 13
  5. ^ Jane Wolfe: The Cefalu Diaries 1920 – 1923. College of Thelema of Northern California Arhivat în , la Wayback Machine., 2008.
  6. ^ In The Continuum II-5 1979, pp. 35.
  7. ^ MacDonald, Scott (). A Critical Cinema 5: Interviews with Independent Filmmakers. University of California Press. p. 49. ISBN 0520245946. 
  8. ^ „Joachim Koester - MoMA”. The Museum of Modern Art. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Shoemaker, David (). Jane Wolfe: The Cefalu Diaries 1920 - 1923. Temple of the Silver Star. ISBN 978-09976686-3-6. 
In The Continuum II-5, College of Thelema (). ITC Vol. II, No. 5. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum III-4, College of Thelema (). ITC Vol. III, No. 4. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum III-5, College of Thelema (). ITC Vol. III, No. 5. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum III-6, College of Thelema (). ITC Vol. III, No. 6. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum IV, College of Thelema (). ITC Vol. IV, No. 5. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum V-4, College of Thelema (). ITC Vol. V, No. 4. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum V-9, College of Thelema (). ITC Vol. V, No. 9. California: College of Thelema Publishing. 
In The Continuum V-10, College of Thelema (). ITC Vol. V, No. 10. California: College of Thelema Publishing. 
Shoemaker, David (). Karl Germer: Selected letters. Temple of the Silver Star. ISBN 978-0-997668-65-0. 
Seckler, Phyllis (). Rorac Johnson; Gregory Peters; David Shoemaker, ed. The Thoth Tarot, Astrology & Other Selected Writings. Teitan Press & College of Thelema of Northern California. ISBN 978-0-933429-27-7. 
Seckler, Phyllis (). Rorac Johnson; Gregory Peters; David Shoemaker, ed. The Kabbalah, Magick, and Thelema. Selected Writings Volume II. Teitan Press & College of Thelema of Northern California. ISBN 978-0-933429-28-4. 
Starr, Martin P. (). The Unknown God: W.T. Smith and the Thelemites. Bollingbrook, Illinois: Teitan Press. ISBN 978-0-933429-07-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Abatia Thelemei