O noapte la Casablanca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la A Night in Casablanca)
O noapte la Casablanca
A Night in Casablanca
Afișul filmului
Afișul cinematografic al filmului
Titlu originalA Night in Casablanca
Genfilm de comedie
film muzical
RegizorArchie Mayo
ScenaristJoseph Fields
Roland Kibbee
ProducătorDavid L. Loew
DistribuitorUnited Artists
MuzicaBert Kalmar
Harry Ruby
Werner Janssen
DistribuțieGroucho Marx
Harpo Marx
Chico Marx
Charles Drake
Premiera10 mai 1946
Durata85 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înCalifornia  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMaroc  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
Bugetmilioane $
Încasărimilioane $
Prezență online

Pagina Cinemagia

O noapte la Casablanca (titlu original: A Night in Casablanca) este un film american de comedie din 1946 regizat de Archie Mayo și produs de David L. Loew. Este al doisprezecelea film cu Frații Marx: Groucho Marx, Chico Marx și Harpo Marx interpretând rolurile principale. Scenariul este scris de Joseph Fields și Roland Kibbee. Este considerat unul dintre cele mai bune filme târzii ale fraților Marx.[1]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Amplasat în Casablanca la scurt timp după cel de-al doilea război mondial, criminalul de război evadat nazistul Heinrich Stubel (Sig Ruman) a ucis unul după altul trei manageri ai hotelului Casablanca. Deghizat ca Pfferman, un conte, obiectivul lui Stubel este de a fi numit el manager și astfel să recupereze comorile furate de artă pe care le-a ascuns în hotel.

Cel mai nou manager al hotelului Casablanca este fostul proprietar de motel Ronald Kornblow (Groucho), care a fost angajat fără ca să știe că nimeni altcineva nu a îndrăznit să ceară acest post. Incapabilul Kornblow preia hotelul și în cele din urmă își încrucișează drumurile cu cele ale lui Corbaccio (Chico), proprietarul companiei Cămila Galbenă, care se autoproclamă drept bodyguardul lui Kornblow, fiind ajutat și de Rusty (Harpo), valetul mut al lui Stubel. Stubel încearcă de mai multe ori fără succes să-l ucidă pe Kornblow, frumoasa Beatrice Reiner (Lisette Verea) fiind și ea angajată inițial de Stubel pentru a-l ademeni pe Kornblow.

Înainte ca Stubel să fugă cu un avion încărcat cu comoara, Kornblow, prietenii săi dar și domnișoara Reiner invadează camera lui Stubel de la hotel ca să se strecoare de mai multe ori în valizele sale și în dulapuri pentru a-i despacheta bagajele, iar Stubel începe să creadă că înnebunește. Arestați pe baza unor acuzații false, Kornblow, Corbaccio și Rusty prăbușesc avionul lui Stubel peste o secție de poliție unde Stubel este descoperit ca fiind nazistul evadat iar comoara este recuperată de către francezi.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Un mit popular (răspândit în parte de însuși Groucho) despre acest film este că frații Marx au fost amenințați cu un proces de către Warner Bros. pentru folosirea cuvântului "Casablanca" în titlu ca o încălcare a drepturilor de autor ale companiei pentru filmul din 1942 Casablanca. Groucho a răspuns cu o scrisoare în care a afirmat că el și frații săi au folosit cuvântul „Frații” înainte de crearea Warner Brothers (Frații Warner). De asemenea se pare că Groucho i-ar fi amenințat pe cei de la Warner Brothers cu un contra-proces bazat pe această afirmație. El a menționat că ar putea lua în considerare și o acțiune în justiție împotriva celor de la Warner Brothers deoarece ultimul lor film de succes se numea Zi și noapte (Night and Day, 1946) și astfel ar încărca drepturile de autor a două filme cu frații Marx și anume O noapte la operă și O zi la curse.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]