The Big Store

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Big Store
Afișul filmului
Afișul filmului
Titlu originalThe Big Store
Genfilm de comedie
film muzical
RegizorCharles Reisner
ScenaristSid Kuller
Hal Fimberg
Ray Golden
După o povestire de:
Nat Perrin
ProducătorLouis K. Sidney
DistribuitorMetro-Goldwyn-Mayer
Director de imagineCharles Lawton Jr.
MontajConrad A. Nervig
MuzicaHal Borne
Georgie Stoll (regie muzicală)
Earl Brent (adaptare)
Arthur Appell (regie dansuri)
DistribuțieGroucho Marx
Chico Marx
Harpo Marx
Tony Martin
Virginia Grey
Margaret Dumont
Virginia O'Brien
Premiera  (1941-06-20)
Durata83 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înPhiladelphia  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
Bugetmilioane $
Încasărimilioane $
Prezență online

Pagina Cinemagia

Marele magazin (titlu original: The Big Store) este un film american de comedie din 1941 regizat de Charles Reisner. Groucho, Chico și Harpo trebuie să lucreze pentru a salva (magazinul) Phelps Department Store deținut de Martha Phelps (Margaret Dumont). Groucho interpretează rolul detectivului Wolf J. Flywheel, numele personajului bazându-se pe emisiunea radio a lui Marx-Perrin Flywheel, Shyster, and Flywheel de la începutul anilor 1930.

În The Big Store pe lângă lunga colaborare dintre frații Marx și Margaret Dumont (pe care Groucho o caracteriza ca fiind „practic al cincilea frate Marx”)[1] apare și perechea de îndrăgostiți Tony Martin și Virginia Grey. Este ultimul film în care Dumont joacă alături de frații Marx. Rolul negativ a fost interpretat de Douglas Dumbrille, cel care a jucat un rol similar în O zi la curse.

Sloganul filmului este un joc de cuvinte în limba engleză bazat pe analogia dintre good buy și goodbye: "Where everything is a good buy. Goodbye!" (Unde tot ce cumpărați este bun! Rămas bun!)

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Hiram Phelps, proprietarul magazinului Phelps, a murit lăsând jumătatea din afacerile sale nepotului său, cântărețul Tommy Rogers. Cealaltă jumătate este deținută de sora lui Phelps, Martha (Margaret Dumont). Rogers nu știe nimic despre cum se conduce un magazin, așa că decide să vândă jumătatea sa și să folosească banii pentru a finanța educația muzicală a copiilor. Managerul magazinului, Grover (Douglas Dumbrille), vrea să-l omoare pe Rogers înainte ca acesta să vândă partea sa și s-o seducă pe Martha într-o căsătorie falsă, pentru ca mai apoi s-o ucidă și pe ea și astfel să devină singurul proprietar. Martha este extrem de suspicioasă și îngrijorată de siguranța lui Tommy și nu vrea ca nimeni să suspecteze existența jocului murdar de preluare a magazinului. Împotriva dorinței lui Grover, ea îl angajează pe Wolf J. Flywheel (Groucho Marx) ca supervizor de vânzări și gardă de corp. În timp ce Tommy încearcă s-o seducă pe iubita sa și Groucho pe doamna Phelps, „frații Marx” reușesc în cele din urmă să expună și să zădărnicească planul lui Grover de a-l ucide pe Tommy.

Filmul are două scene extinse, una din ele având loc în secțiunea de paturi a magazinului, aici sunt tot felul de paturi noi care ies din pereți la apăsarea unor butoane. Cea de a doua scenă de lungă durată are loc aproape de sfârșitul filmului: Groucho, Chico și Harpo scapă de urmăritorii lor de-a lungul unei curse nebune prin tot magazinul, folosind liftul, scara interioară, candelabre, patine cu rotile, sistemul de livrare a scrisorilor și biciclete. Aceasta urmărire implică un număr mare de cascadorii de „prost-gust” ca în filmele lui Mack Sennett, lucru neobișnuit pentru un film al fraților Marx.

Un gag folosit în film presupune „ruperea” celui de-al patrulea perete[2] în timpul secvenței "Sing While You Sell" (Cântă în timp ce vinzi!): în momentul în care Groucho face o prezentare a modei spune despre un model că poartă o rochie roșu-aprins, dar Tehnicolor este „foarte” scump. Mai târziu, în film, Groucho „rupe” din nou cel de-al patrulea perete când spune că Ți-am spus în prima rolă [că Grover] a fost un escroc.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Numere muzicale[modificare | modificare sursă]

Ca și în alte filme anterioare MGM cu frații Marx, The Big Store conține mai multe numere muzicale bine elaborate, cum ar fi "Sing While You Sell" care este „dirijat” de Groucho care cântă și dansează sau "Tenement Symphony" interpretat de Tony Martin și un cor de băieți. Echipa de scenariști a lui Kuller, Golden și Fimberg a furnizat, de asemenea, versurile muzicii originale compuse de Hal Borne. De asemenea, este de notat că acesta este al doilea film în care o versiune instrumentala a "Cosi-Cosa" din O noapte la operă poate fi auzită în timpul scenei cu paturile în mișcare, primul film fiind O zi la curse.

Numerele muzicale din film sunt:

  • "If It's You"- Tony Martin (muzica & versurile de Ben Oakland, Artie Shaw & Milton Drake)
  • "Sing While You Sell"- Groucho, Six Hits and a Miss, Virginia O'Brien și Harpo ca un îmblânzitor de șerpi care bate toba
  • "Rock-a-bye Baby"- Virginia O'Brien
  • "Mama Yo Quiero"- Chico și Harpo (duet la pian)
  • "Mozart's Sonata in C major" - Harpo (harpă)
  • "Beethoven's Minuet" - Harpo (harpă/violoncel/vioară; muzică probabil interpretată de violonistul de jazz Georgie Stoll)
  • "Tenement Symphony"- Tony Martin, cor pe scenă și orchestra, cu Chico și Harpo

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a avut un profit de doar 33.000 de dolari. Cu toate acestea, în acest moment se numără printre cele mai profitabile filme ale fraților Marx.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Joshua Kurp - The Fifth Marx Brother Was a Sister Arhivat în , la Wayback Machine., Splitsider.com, 27 ianuarie 2011
  2. ^ Al patrulea perete este "zidul" imaginar din fața scenei aflat între public și actori. Scena pe care joacă actorii este o cutie cu trei pereți tradiționali, astfel încât publicul poate vedea acțiunea din lumea piesei de teatru sau a filmului prin cel de-al patrulea perete. Ruperea celui de-al patrulea perete implică interacțiunea unui personaj cu lumea reală.
  3. ^ Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 279

Legături externe[modificare | modificare sursă]