13 Reasons Why

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la serial. Pentru roman, vedeți Thirteen Reasons Why.
13 Reasons Why
Cele 13 motive
Netflix's 13 Reasons Why title screen.png
Informații generale
Gen
Dezvoltator(i) Brian Yorkey
Actori
Narat de Katherine Langford
Compozitor temă muzicală Eskmo
Țară de origine Statele Unite
Limbă(i) Engleză
Nr. de sezoane 1
Nr. de episoade 13 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i)
 • Joseph Incaprera
Producător(i) executiv(i)
Companie(i) de producție
Distribuitor
Loc California, SUA
Format cameră Single-camera
Perioadă de difuzare 49–61 minute
Difuzare
Canal originar Netflix
Format imagine 4K (Ultra HD)[1]
Difuzare originară 31 martie 2017 – prezent
Legături externe
Website oficial

13 Reasons Why (titlul în română Cele 13 motive; stilizat pe ecran ca Th1rteen R3asons Why) este un serial american de dramă și mister, bazat pe romanul din 2007, Thirteen Reasons Why, al lui Jay Asher. A fost adaptat de Brian Yorkey pentru Netflix.[2] Serialul îl urmărește pe studentul Clay Jensen, și pe prietena sa, Hannah Baker, care se sinucide după ce suferă o serie de circumstanțe demoralizatoare, la care au fost implicate anumite persoane din liceul la care cei doi frecventează. O cutie cu casete înregistrate de Hannah înainte de a se sinucide dezvăluie 13 motive pentru care ea a ales să-și încheie viața.

Diana Son și Brian Yorkey au îndeplinit rolul de realizatori în cadrul producției serialului. Primul sezon constă din 13 episoade.[3][4] Serialul este produs de July Moon Productions, Kicked to the Curb Productions, Anonymous Content și Paramount Television. Inițial conceput ca și film, ce urma să fie lansat de Universal Pictures și cu Selena Gomez în rolul principal, adaptarea a fost preluată de Netflix la sfârșitul anului 2015 și transformată în serial. Gomez servește ca producător executiv. Toate episoadele, inclusiv cel special 13 Reasons Why: Beyond the Reasons, au fost lansate internațional pe Netflix în data de 31 martie 2017.

Serialul a fost primit în mare parte pozitiv de către critici și audiențe, care au lăudat subiectul abordat și distribuția, în special pe cei doi protagoniști, Dylan Minnette și Katherine Langford.[5] A atras însă și controverse datorită zugrăvirii anumitor probleme, cum ar fi suicidul și violul, dar și datorită conținutului matur. În mai 2017, a fost anunțat că serialul va avea parte de un sezon secund, care este programat să aibă premiera în 2018.[6]

Premisă[modificare | modificare sursă]

Adolescentul Clay Jensen se întoarce de la școală și găsește o cutie misterioasă pe prispa casei sale. Înăuntru, el descoperă șapte casete cu față dublă, înregistrate de Hannah Baker, colega și dragostea sa neîmpărtășită, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă. Pe casete, Hannah dezvăluie un jurnal audio emoțional, detaliând cele 13 motive pentru care ea a ales să-și încheie viața. Instrucțiunile ei sunt clare: fiecare persoană care primește cutia este unul dintre motivele pentru care ea s-a sinucis, și după ce fiecare persoană a terminat de ascultat fiecare casetă, ei trebuie să dea mai departe cutia următoarei persoane. Dacă vreo persoană nu respectă acest lucru și rupe lanțul, un set separat de casete va fi lansat public. Fiecare casetă este adresată unei anumite persoane din liceul la care ea frecventează și relatează implicarea lor în suicidul ei eventual.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Principală[modificare | modificare sursă]

Episodică[modificare | modificare sursă]

Episoade[modificare | modificare sursă]

Nr. Titlu Regizat de Scris de Data lansării
1 „Caseta 1, Fața A” Tom McCarthy Brian Yorkey 31 martie 2017 (2017-03-31)

Clay Jensen găsește o cutie cu casete, lăsată anonim la ușa casei sale. O redă pe prima cu ajutorul casetofonului tatălui său și află că cea care vorbește este Hannah Baker, o fostă colegă de-a lui, care s-a sinucis, înainte ca mama sa să intre peste el și să dărâme casetofonul. Cu ajutoul walkman-ului prietenului său, Tony, pe care l-a furat, Clay ascultă prima casetă, în care Hannah relatează experiența care i-a declanșat dorința de suicid. Ea începe prin împărtășirea primului ei sărut, cel cu Justin Foley, care a răspândit un zvon fals ce a declanșat parcursul ei descendent. Prin numeroase flashback-uri scurte, este arătat cum Clay era îndrăgostit de Hannah și cum cei doi lucrau împreună la un cinema.


Subiectul casetei: Justin Foley, pentru distribuirea unei poze provocatoare cu Hannah, împreună cu un zvon sexual despre întâlnirea lor. 
2 „Caseta 1, Fața B” Tom McCarthy Brian Yorkey 31 martie 2017 (2017-03-31)

Pe casetă, Hannah își aduce aminte de prietenia pe care a avut-o cu alți doi studenți: Jessica, care se mută des deoarece tatăl ei face parte din Forțele Aeriene, și Alex, pe care l-au întâlnit la o cafenea. Jessica și Alex devin în cele din urmă un cuplu și încetează să mai iasă cu Hannah. Când Alex se desparte de Jessica, Jessica o învinuiește pe Hannah de acest lucru. În prezent, mama Hannei, Olivia, găsește o notiță în jurnalul fetei, care o face să creadă că Hannah a fost hărțuită. Cercul de prieteni al lui Bryce Walker află de faptul că Clay ascultă înregistrările Hannei.


Subiectul casetei: Jessica Davis, care a crezut greșit că Hannah a fost motivul despărțirii ei de Alex. 
3 „Caseta 2, Fața A” Helen Shaver Diana Son 31 martie 2017 (2017-03-31)

Relațiile sociale ale Hannei sunt amenințate de lista 'cel mai bun/cel mai prost' făcută de Alex Standall, care a făcut din Hannah o țintă. În prezent, mama Hannei, Olivia Baker, merge la directorul școlii pentru a discuta despre suspiciunile sale de hărțuire și face o descoperire șocantă. În mijlocul investigației, Clay se duce la Alex pentru răspunsuri, care îl avertizează că Tony nu este cel care pare, iar Clay îl vede mai târziu într-o ipostază ostilă. În timp ce Justin încearcă se se recupereze din incidentul recent, Bryce îi forțează pe Clay și Alex să se îmbete pe o alee.


Subiectul casetei: Alex Standall, deoarece a clasat fundul Hannei ca cel mai bun din școală, pentru a o face pe Jessica Davis geloasă, și pentru a deveni mai popular. 
4 „Caseta 2, Fața B” Helen Shaver Thomas Higgins 31 martie 2017 (2017-03-31)

Hannah aude pe cineva în fața ferestrei sale, și îi spune prietenei sale, Courtney, că are un "urmăritor". Courtney se oferă pentru a o ajuta să-l prindă pe făptaș în timpul actului. În timp ce-l așteaptă pe urmăritor, ele plănuiesc un joc de "adevăr și provocare" care rezultă în cele două care se sărută pe patul Hannei. Urmăritorul, fotograful școlii Tyler Down, face o poză cu fetele și o distribuie prin școală. Acest lucru efectiv încheie prietenia Hannei cu Courtney. În prezent, Clay face o poză cu Tyler gol și o distribuie prin școală în semn de răzbunare, în loc de a arunca cu pietre în geamul său, cum a sugerat Hannah și cum au făcut toți ceilalți care au ascultat casetele anterior.


Subiectul casetei: Tyler Down, deoarece a urmărit-o pe Hannah și pentru că a distribuit prin liceu poza în care ea se sărută cu Courtney. 
5 „Caseta 3, Fața A” Kyle Patrick Alvarez Julia Bicknell 31 martie 2017 (2017-03-31)

Courtney, speriată de faptul că s-ar putea afla despre orientările ei sexuale, împrăștie zvonul cum că în poza s-ar afla Hannah și Laura, o colegă deja-știută lesbiană. Courtney face referire și la incidentul Hannei cu Justin, accentuând reputația negativă a Hannei. Între timp, în prezent, Clay o duce pe Courtney la mormântul Hannei. Ea pleacă repede, neavând încă tăria de caracter pentru a-și asuma implicarea în pierderea colegei. Tony sosește cu bicicleta lui Clay, împreună cu o casetă pe care se află melodia pe care el și Hannah au dansat la Balul de Iarnă. Ulterior, băieții îl forțează pe Clay să urce în mașină și îl amenință să-și țină gura în legătură cu casetele, conducând peste viteza legală. Ei sunt opriți de poliție, dar scapă după ce se arată că polițistul care i-a oprit este tatăl lui Alex.


Subiectul casetei: Courtney Crimsen, deoarece a băgat-o pe Hannah la înaintare pentru a ascunde că ea este una dintre persoanele din poza cu sărutul. 
6 „Caseta 3, Fața B” Kyle Patrick Alvarez Nic Sheff 31 martie 2017 (2017-03-31)

Întâlnirea de Ziua îndrăgostiților a Hannei cu Marcus nu decurge conform planului, datorită zvonurilor cum că ea este 'ușoară'. În prezent, Alex se bate cu Montgomery și amândoi sunt nevoiți să se prezinte în fața consiliului studenților.


Subiectul casetei: Marcus Cole, pentru că a umilit-o în public pe Hannah în timpul întâlnirii de Ziua îndrăgostiților. 
7 „Caseta 4, Fața A” Gregg Araki Elizabeth Benjamin 31 martie 2017 (2017-03-31)

După ce Hannah refuză să iasă cu Zach, el o sabotează emoțional în timpul unui proiect de școală. În semn de răzbunare, Clay îi zgârie mașina lui Zach, dar în prezent, lucrurile par să se fi desfășurat diferit față de cum arătau la început. Clay are halucinații atât vizuale cât și auditive cu Hannah pe tot parcursul zilei, inclusiv vederea cadavrului ei pe terenul de baschet în timpul unui meci și auzirea casetei ei la difuzoarele școlii.


Subiectul casetei: Zach Dempsey, pentru că a furat "gândurile bune" destinate Hannei la ora de Comunicare, în semn de răzbunare pentru că l-a refuzat. 
8 „Caseta 4, Fața B” Gregg Araki Kirk Moore 31 martie 2017 (2017-03-31)

Hannah este impresionată de poemul colegului ei homosexual Ryan Shaver și se deschide la rându-i în fața lui. Ryan o trădează și îi publică poemul în revista școlii, împotriva dorinței ei ferme de a nu face asta. În prezent, Tony îi mărturisește anumite detalii lui Clay despre seara în care Hannah s-a sinucis.


Subiectul casetei: Ryan Shaver, pentru că a furat și publicat în revista școlii poemul în care Hannah și-a destănuit problemele personale, fără acordul ei. 
9 „Caseta 5, Fața A” Carl Franklin Hayley Tyler 31 martie 2017 (2017-03-31)

În timp ce se ascundea în camera Jessicăi în timpul unei petreceri de vară, Hannah este martoră la violul (cu consimțământul lui Justin) lui Bryce Walker asupra unei Jessica beată și inconștientă. În prezent, Clay vorbește cu Justin despre asta, dar Justin spune că este mai bine ca Jessica să nu știe adevărul. Marcus îl avertizează pe Clay că partea cea mai rea de abia acum începe.


Subiectul casetei: Justin Foley, pentru că i-a permis lui Bryce să-i violeze prietena, pe Jessica. 
10 „Caseta 5, Fața B” Carl Franklin Nathan Louis Jackson 31 martie 2017 (2017-03-31)

După petrecere, Sheri se oferă să o ducă pe Hannah acasă cu mașina. Ele au parte de un mic accident, în care dărâmă un indicator 'Stop', dar Sheri refuză să sune la poliție. În timp ce Hannah pleacă să caute un telefon, un accident tragic are loc în aceeași intersecție, în care Jeff Atkins, prieten al lui Clay, moare. Când Hannah încearcă să-i spună lui Clay despre indicator, el o dă la o parte, crezând că iar are unul dintre acele momente în care dramatizează totul. În prezent, comportamentul Jessicăi devine din ce în ce mai degradant.


Subiectul casetei: Sheri Holland, pentru că a abandonat-o pe Hannah după ce a dărâmat un indicator "Stop", care a cauzat ulterior moartea unui alt student. 
11 „Caseta 6, Fața A” Jessica Yu Diana Son 31 martie 2017 (2017-03-31)

Clay ascultă într-un final caseta sa și este copleșit de vină, deoarece realizează că nu a făcut destul pentru a preveni suicidul. În prezent, Justin află că Jessica este acasă la Bryce. Acolo, se ceartă cu ea și îi spune că Bryce a violat-o în acea noapte la petrecere. Olivia Baker găsește o listă cu persoanele de pe casetă, cu toate că nu își dă seama ce reprezintă această listă.


Subiectul casetei: Clay Jensen, pentru că a părăsit-o pe Hannah la cererea ei, după ce aproape făcuseră sex. Cu toate acestea, Hannah notează că Clay nu ar trebui să se afle pe casete (ea îi mărturisește că l-a admirat și că l-a plăcut) dar a fost necesar să-l adauge pentru că el a fost un element-cheie în acest lanț și Hannah voia ca el să știe asta. 
12 „Caseta 6, Fața B” Jessica Yu Elizabeth Benjamin 31 martie 2017 (2017-03-31)

După ce a pierdut accidental economiile părinților care trebuiau să ajungă la bancă, o Hannah intrată în depresie ajunge la o petrecere dată de Bryce. Noaptea se termină tragic, deoarece ea ajunge să fie singură cu el iar acesta o violează. În prezent, Clay se duce acasă la Bryce sub pretextul de a cumpăra niște iarbă și îl confruntă pe Bryce pentru incidentul cu violul, înregistrându-i mărturisirea. Fiecare persoană de pe lista pe care Olivia a găsit-o este implicată în procesul dintre familia Baker și școală. Episodul se încheie cu o ambulanță care îngrijește un tânăr cu o plagă împușcată în zona capului.


Subiectul casetei: Bryce Walker, pentru că a violat-o pe Hannah în acea seară. 
13 „Caseta 7, Fața A” Kyle Patrick Alvarez Brian Yorkey 31 martie 2017 (2017-03-31)

Clay îi dă mărturisirea lui Tony pentru a face copii. Hannah îl vizitează pe dl. Porter, și îi spune despre viol. Hannah înregistrează în secret conversația, sperând că dl. Porter o va ajuta. Când el nu face asta, se duce acasă și se sinucide, tăindu-și venele. În prezent, Clay îl confruntă pe dl. Porter în legătură cu întâlnirea cu Hannah în ultima ei zi. El îi dă casetele, împreună cu una adițională, pe care se află mărturisirea lui Bryce. Clay îi spune dl-ului Porter că el este subiectul ultimei casete. Audierea continuă, și aproape toți cei implicați în moartea Hannei își mărturisesc vina, cu excepția lui Alex, care a încercat să se sinucidă și este în stare instabilă. Justin părăsește orașul din cauza remușcărilor. Jessica îi spune tatălui ei despre viol. Înainte de a pleca la audiere, Tyler ascunde niște arme și muniție în camera sa. La școală, Clay intră în vorbă cu Skye, o colegă la care văzuse anterior niște cicatrice pe încheieturi.


Subiectul casetei: Dl. Porter, pentru că nu și-a dat seama că Hannah are gânduri de suicid și pentru că nu i-a acordat ajutorul cuvenit. 

Producție[modificare | modificare sursă]

Universal Studios a cumpărat drepturile romanului pe 8 februarie 2011, iar Selena Gomez urma să joace rolul Hannei Baker.[9] Pe 29 octombrie 2015, a fost anunțat că Netflix va realiza o adaptare a cărții pentru micul ecran, iar Gomez va servi în schimb ca producător executiv.[10] Tom McCarthy a fost angajat să regizeze primele două episoade.[11] Serialul este produs de Anonymous Content și Paramount Television cu Gomez, McCarthy, Joy Gorman, Michael Sugar, Steve Golin, Mandy Teefey, și Kristel Laiblin servind ca producători executivi.[11]

Filmările au avut loc în orașele nord-californiene Vallejo, Benicia, San Rafael, Crockett și Sebastopol în vara anului 2016.[12][13] Toate cele 13 episoade și episodul special au fost lansate pe Netflix în data de 31 martie 2017.[14]

Câini de terapie au fost prezenți pe platou pentru actori, datorită conținutului intens și emoțional al serialului.[15]

Pe 7 mai 2017, Netflix a anunțat că 13 Reasons Why va avea parte de un sezon doi. Un promo scurt a fost postat pe pagina de Facebook al serialului.[16]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Reacția criticilor[modificare | modificare sursă]

Serialul a fost primit cu reacții pozitive din partea criticilor, mare parte dintre laude adresându-se jocului actoricesc, regiei, poveștii, mediului vizual, îmbunătățirilor față de materialul sursă, și abordării mature a subiectului sumbru.

Pe site-ul web Rotten Tomatoes, serialul are un rating de 91% bazat pe 32 de recenzii, cu o medie de 7,33/10. Consensul criticilor citează, "13 Reasons Why completează romanul best seller din care se inspiră cu o viziune captivantă a suferinței adolescenților, a cărei maturitate narativă contrazice genul young adult."[5] Pe Metacritic, serialul are un scor de 76 din 100, bazat pe 16 recenzii, indicând "recenzii majoritar favorabile".[17]

Jesse Schedeen de la IGN a lăudat 13 Reasons Why, acordându-i un 9.2 din 10, "Uimitor", spunând că serialul este "un material intens și emoționant" și "se clasează în topul celor mai bune drame de liceu ale secolului 21".[18] Matthew Gilbert de la The Boston Globe i-a acordat o recenzie pozitivă serialului, spunând că "drama este afectivă, constant captivantă, și, cel mai important, intransigentă".[19] Maureen Ryan de la Variety asigură că serialul "este fără nicio îndoială sincer, dar și, în multe feluri, creativ și de succes" și l-a numit "pur și simplu neapărat de văzut".[20] Leah Greenblatt de la Entertainment Weekly i-a acordat întregului sezon o notă de B+, numind serialul "un portret autentic și clar a cum se simte a fi tânăr, pierdut și prea fragil pentru această lume".[21] Daniel Feinberg de la The Hollywood Reporter a lăudat și el serialul, numindu-l "o adaptare matură și onestă de genul young adult", iar el a considerat că punctele-forte sunt jocul actoricesc, regia, relevanța și abordarea matură.[22]

Jocurile actoricești, în special cel al Katherinei Langford în rolul Hannei și cel al lui Dylan Minnette în rolul lui Clay, au fost des menționate și lăudate în multe recenzii. Schedeen de la IGN a lăudat distribuția, în special pe Minnette și Langford, spunând: "Langford sclipește în rolul principal... [și] întruchipează optimismul, dar și tristețea profundă [a Hannei]. Clay-ul lui Minnette, implicit, este un personaj mai stoic și rezervat... și face o treabă bună într-un rol care este de cele mai multe ori dificil de jucat."[18] Gilbert de la The Boston Globe a lăudat chimia dintre Langford și Minnette, spunând că "vizionarea acestor doi tineri actori împreună este o pură plăcere", în timp ce Schedeen de la IGN a fost de acord și el cu asta, spunând că cei doi ating "des cele mai înalte culmi împreună, emanând fix acea chimie caldă, dar rușinoasă, pe care ai aștepta-o de la doi adolescenți care nu prea pot să-și mărturisească sentimentele unul celuilalt." Feinberg de la The Hollywood Reporter i-a lăudat și el pe actori: "Deschiderea sentimentală a lui Langford te face să speri la un deznodământ care știi că nu este posibil. Jocul actoricesc al lui Langford este plin de dinamism, și concurează cu cel la fel de solicitant al lui Minnette, cel din urmă oscilând des între stări extreme, de la inconfortabil până la mâhnire sau disperare."[22]

Ryan de la Variety îi laudă nu doar pe cei doi protagoniști, dar și pe restul actorilor, în special pe Kate Walsh, care a jucat rolul mamei Hannei, pe care Ryan îl consideră "cel mai bun al carierei".[20] Alte mențiuni pozitive din partea unor critici precum Ryan, Feinberg și Schedeen, au fost adresate actorilor secundari (în special pentru Alisha Boe, Miles Heizer și Christian Navarro, care i-au interpretat pe Jessica, Alex și, respectiv, Tony). Liz Shannon Miller de la Indiewire, care a vizionat cu plăcere serialul, i-a acordat o notă de B+, lăudând diversitatea complexă a sexului și rasei distribuției.[20][18][22][23]

Un alt aspect frecvent menționat în câteva recenzii a fost abordarea matură și emoțională a subiectului sumbru din serial, iar acest lucru a fost primit pozitiv de către critici precum Miller de la Indiewire, care i-a acordat o recenzie favorabilă sezonului, în special deoarece "profunzimea poveștii este plină de onestitate și adevăr", dar și pentru că serialul este dificil de vizionat în anumite momente, conform ei.[23] Feinberg de la The Hollywood Reporter este de acord cu această afirmație,[22] iar Schedeen de la IGN spune că serialul este "de multe ori depresiv și inconfortabil de vizionat... o experiență extrem de emoțională, în special la final, atunci când lucrurile încep să se lege."[18]

Numeroși critici au lăudat și alte aspecte ale serialului. Feinberg a lăudat regizorii serialului, spunând: "O varietate de regizori ce frecventează Sundance, inclusiv Tom McCarthy, Gregg Araki și Carl Franklin mențin actorii sobri și nu fac ca subiectele să pară exploatate",[23] în timp ce Gilbert de la The Boston Globe a lăudat nararea: "Tehnicile de povestire sunt puternice... [ca și cum] ar fi construite într-o lume creată în ora anterioară, de vreme ce întâlnim la fiecare pas noi fațade ale vieții Hannei și noi personaje. Profunizmea serialului continuă să devină mai adâncă, mai bogată."[19]

În schimb, serialul a primit și critici la capitolul întruchipare a anxietății tinerilor. Mike Hale de la The New York Times a spus, "serialul nu face parcursul descendent [al Hannei] să pară convingător. Se simte des ca fiind artificial, precum un anunț public foarte lung." El a criticat și MacGuffin-ul serialului, acela în care Clay ascultă fiecare casetă una câte una, în fiecare episod, în loc de toate odată cum au făcut ceilalți tineri, iar Hale a considerat acest lucru incredibil: "Nu are niciun alt rol în afară de acela de MacGuffin, și vei ajunge, la fel ca și antagoniștii lui Clay, să țipi la el să asculte naibii odată restul de casete."[24]

Scriind pentru The Guardian, Rebecca Nicholson a lăudat anumite aspecte ale serialului, inclusiv jocul actoricesc al lui Minnette și Walsh, dar a fost deranjată de intrigă, scriind, "o poveste care sugerează iubirea unui băiat dulce ar fi putut rezolva totul, dar un sentiment de zbucium era mereu prezent cu mine." Nicholson era sceptică deoarece credea că serialul va atrage spectatorii mai adulți, spre deosebire de alte seriale ce se petrec în licee, precum Freaks and Geeks și My So-Called Life: "Îi lipsește joncțiunea inteligentă a predecesorilor săi... Este prea băgat în livrarea acelui mesaj de <<un comportament teribil poate avea consecințe teribile>> pentru a se confrunta cu orice alt fel de aluzii sau subtilități la sentimente. Se află în mare parte într-o singură notă – iar acea notă este înfricoșătoare. 'Trebuie să devină mai bine,' imploră unul dintre studenți spre final, dar având în vedere deznodământul destul de deschis, și un sezon doi posibil, nu pare că acest lucru ar fi cu putință."[25]

Criticul de televiziune Hank Stuever de la Washington Post a scris o recenzie negativă, considerând 13 Reasons Why "controversat" și neplauzibil: "Sunt 13 episoade care comprimă 13 ore triste – o poliloghie pasiv-agresivă și neveridică, scrisă slab, și eforturi de actorie jenante care sunt formate în mare parte din lipsă de comunicare, și care nu livrează mai multă înțelepciune sau intuiție asupra depresiei, hărțuirii și suicidului decât acele programe ABC Afterschool Specials, pe care lumea le consideră acum prea învechite." El a considerat casetele de sinucidere ale Hannei "un exemplu prea lung al adolescentului care își închipuie cum vor reacționa ceilalți atunci când ea nu va mai fi. Povestea ... mă bulversează, deoarece arată suicidul într-un mod naiv, și ajunge să includă o scenă macabră cu o Hannah care își taie venele în cada de baie."[26]

David Wiegand de la San Francisco Chronicle a considerat că serialul este nesatisfăcător, spunând că este bântuit de inconsistența personajelor, în special de cea a Hannei. El a apreciat "performanța sclipitoare" a lui Langford, dar a notat, "Sunt momente în care pur și simplu nu putem crede personajele, când ceea ce fac sau zic nu este în ton cu ceea ce ne-a fost indus să credem până atunci... În unele momente, [Hannah] este indiferentă la comportamentul altor colegi. În alte momente, însă, fiecare act minor al lor pare să o afecteze profund. Fără îndoială, adolescenții trec constant print-un vârtej de emoții, dar scenariul mai sare calul din când în când." El a notat că, per total, serialul a fost bun: "Structura este interesantă dar nu prea, personajele inconsistente, însă sunt Cele 13 motive pentru care serialul merită vizionat."[27]

Serialul a fost lăudat și pentru faptul că arată cum tinerii pot avea probleme în viața reală și cum reticența emoțională poate împinge pe cineva să-și pună capăt vieții. Anumitor oameni le-a păsat și au iubit-o pe Hannah, dar întâmplările și momentele de durere și mâhnire au împins-o la suicid. Hannah a fost tratată diferit de oamenii din jurul ei și a avut experiențe cu hărțuiri și violuri.[28]

Impactul social[modificare | modificare sursă]

Serialul a generat controverse în legătură cu întruchiparea suicidului și automutilării, iar cei de la Netflix au fost nevoiți să adauge un avertisment ferm la începutul primului episod. Psihologii școlari și educatorii au tras un semnal de alarmă privitor la serial. Conform surselor, administratorul școlilor din Palm Beach County, Florida, le-a spus părinților că unitățile sale de învățământ au avut o creștere la capitolul comportament de suicid și automutilare din partea studenților, și că unii dintre acei studenți "au asemănări pronunțate la conduite cu cele din serialul Netflix 13 Reasons Why."[29]

Asociația australiană de sănătate mintală pentru tineri headspace a emis un avertisment la sfârșitul lunii aprilie 2017 în legătură cu conținutul grafic prezent în serial, datorită numărului crescut de apeluri primite, ce a avut loc după lansarea serialului în țară.[30][31][32]

În Canada, directorul unei școli din Edmonton, Alberta a emis un mesaj destinat profesorilor de clasa a șasea, în care le cerea să-și prevină copiii din a discuta serialul la școală, citând îngrijorări despre ratingul de 17+, tematica de suicid, violul, conținutul sângeros, profanare, droguri, folosirea de alcool și fumatul, și scenele înfricoșătoare și intense.[33]

În semn de răspuns față de natura grafică a serialului și rata crescută de suicid din Noua Zeelandă (cea mai crescută dintre țările membre OCDE între 2009 și 2012),[34][35] Oficiul de Clasificare a Filmului și Literaturii din țară a creat un nou rating, "RP18", permițându-le doar persoanelor de peste 18 ani să urmărească serialul singure, iar cele ce încă nu au împlinit această vârstă doar cu supravegherea unui părinte sau tutore.[36][37]

Răspunzând la aceste controverse, Gomez, unul dintre producătorii executivi, a apărat serialul. "Am rămas fideli cărții, iar ceea ce a creat [scriitorul] Jay Asher a fost o poveste tragică, complicată, dar plină de suspans, și eu cred că asta am vrut să realizăm", a spus ea în Associated Press. "Am vrut să facem dreptate, și, da, reacțiile negative vor veni indiferent de orice. Nu e un subiect pe care poți să discuți cu ușurință, dar sunt foarte norocoasă de cum se descurcă."[38]

În aprilie 2017, Asociația Națională din Statele Unite a Psihologilor Școlari (ANPS) a emis un avertisment în legătură cu serialul: "Studiile arată că expunerea la suicidul unei alte persoane, la un caz grafic sau senzitiv de deces, este unul dintre riscurile pe care tinerii cu probleme mintale îl citează ca motiv pentru care contemplează sau ajung la suicid".[39] Privitor la serial, ANPS a emis și o scrisoare către experții școlari în sănătate mintală din toată țară, aceasta fiind prima acțiune de genul întreprinsă vreodată de ANPS.[40]

Similar, anumiți psihologi clinici, inclusiv Daniel J. Reidenberg și Erika Martinez, precum și MollyKate Cline de la Teen Vogue, și-au exprimat și ei îngrijorarea în legătură cu riscul tentativelor copycat.[41][42][43] Cu toate acestea, Eric Beeson, consilier la Institutul Familiei din cadrul Universității Northwestern a notat că "este improbabil ca un singur serial să declanșeze dorința de sinucidere a cuiva".[39]

Anumiți experți în sănătate mintală au criticat și descrierea actului de sinucidere în sine, mare parte din el contravenind recomandărilor răspândite larg în legătură cu denunțarea sinuciderilor reale sau descrierea lor în materiale fictive, pentru a nu fi încurajate sinuciderile copycat.[44] Ultimul episod al sezonului, în care este arătat cu detalii grafice sinuciderea Hannei, a fost cel mai criticat la acest capitol.[45] Nic Sheff, scenarist al serialului, l-a apărat, pentru a nega mitul cum că dorința de sinucidere "dispare de la sine", și și-a amintit că și el a fost la un pas de sinucidere, renunțând doar după ce i-a venit în minte relatarea unui supraviețuitor despre cât de dureros și îngrozitor a fost.[46]

În avertismentul emis de ANPS au fost criticate și sugestiile serialului cum că doar hărțuirile au condus-o pe Hannah la sinucidere, notând că, în timp ce acestea pot fi și ele un factor, ideația de suicid apare, de cele mai multe ori, ca și rezultat al unei boli mintale tratabile de care persoana hărțuită suferă, dar la care nu a fost depus efortul de îndepărtare adecvat. Alex Moen, o consilieră de îndrumare la o școală din Minneapolis, a conchis că întreaga morală a serialului este "în esență o fantezie pe care o poate avea cineva care ia în considerare suicidul—aceea că odată ce te sinucizi, poți în continuare să comunici cu cei dragi, iar oamenii vor realiza brusc prin ce treceai și profunzimea durerii tale ... Că băiatul drăguț și sensibil se va îndrăgosti de tine și îți va căuta dreptatea, și tu vei orchestra totul, iar prin toate aceste lucruri o să poți să trăiești în continuare."[45]

Alți consilieri de îndrumare au spus că încercarea Hannei de a discuta cu dl. Porter este periculos de derutantă, de vreme ce el nu doar că nu realizează semne evidente ale ideației de suicid, dar și pentru faptul că zice că nu poate denunța violul la poliție fără a-l identifica pe violator. Consilierii de îndrumare sunt de obicei reprezentați ca oameni ineficienți sau aerieni în cultura populară, spune Moen, dar comportamentul din serial al lui Porter sare calul, și duce spre a fi lipsit de etică și posibil ilegal. "E ridicol! Consilierii de îndrumare nu sunt poliția. Nu trebuie să demarăm o investigație. Noi aducem orice fel de informație pe care o avem la poliție", le-a spus ea celor de la Slate.[45]

În mai 2017, Asociația Canadiană de Sănătate Mintală (ACSM) și Centrul de Prevenire a Suicidului (CPS) au emis un avertisment asemănător cu cel ANPS. Cei de la ACSM sunt îngrijorați de faptul că serialul ar putea da sinuciderilor un farmec aparte, și că anumite conținuturi îi pot îndurera pe spectatori, mai ales pe cei tineri. Pe lângă acest lucru, zugrăvirea suicidului Hannei nu se conformează regulilor impuse de Asociația Canadiană de Prevenire a Suicidului (ACPS) și Asociația Americană de Suicidologie. În timp ce ACSM și ACPS au lăudat serialul pentru că a tras un semnal de alarmă în legătură cu "această problemă de sănătate ce poate fi prevenită", ei au adăugat că: "semnalul de alarmă trebuie tras într-o manieră prudentă și responsabilă. Un număr mare de cercetători canadieni și internaționali au găsit legături clare între creșterea ratei de sinucideri și întruchiparea suicidului în media." Modurile prin care zugrăvirea suicidului pot cauza suferință, conform ACSM și ACPS, includ următoarele: "Ei pot simplifica sinuciderea, de exemplu prin sugestia că doar hărțuirea este cauza; ei fac ca suicidul să pară romantic, de exemplu prin așezarea sa în contextul unui scenariu de Hollywood; ei pot zugrăvi sinuciderea ca o opțiune logică și viabilă; ei pot expune reprezentări grafice ale suicidului care pot fi nocive pentru spectatori, mai ales pentru cei tineri; și/sau pot răspândi noțiunea falsă cum că sinuciderile sunt un mod prin care îi poți învăța pe ceilalți o lecție."[47][48]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

 • Heathers, un film din 1988 ce tratează același subiect

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ 13 Reasons Why. http://instantwatcher.com/title/80117470?content_type=1%202%203&days_available=0-30&sort=available_from%20desc&page_title=New%20Titles. Accesat la 2 aprilie 2017. 
 2. ^ 'Spotlight's Brian d'Arcy James Cast In Netflix Series '13 Reasons Why', Joins TNT Pilot 'Civil'”. Deadline. 15 iunie 2016. http://deadline.com/2016/06/brian-darcy-james-cast-netflix-13-reasons-why-tnt-pilot-civil-1201773685/. 
 3. ^ Andreeva, Nellie (26 februarie 2016). „Diana Son Joins Selena Gomez's Netflix Series '13 Reasons Why' As Showrunner”. Deadline. http://deadline.com/2016/02/diana-son-jselena-gomez-netflix-series-13-reasons-showrunner-1201709770/. Accesat la 16 septembrie 2016. 
 4. ^ a b c d e f g h i Andreeva, Nellie (8 iunie 2016). „'13 Reasons Why' Netflix Series: Dylan Minnette & Katherine Langford Lead Cast”. Deadline. http://deadline.com/2016/06/13-reasons-why-netflix-series-dylan-minnette-katherine-langford-star-1201769566/. Accesat la 16 septembrie 2016. 
 5. ^ a b 13 Reasons Why: Season 1 (2017)”. Rotten Tomatoes. Fandango. https://www.rottentomatoes.com/tv/13_reasons_why/s01. Accesat la 4 aprilie 2017. 
 6. ^ ’13 Reasons Why’ Renewed for a Second Season at Netflix”. Variety. 7 mai 2017. http://variety.com/2017/tv/news/13-reasons-why-renewed-season-2-netflix-2-1202411389/. 
 7. ^ a b c Andreeva, Nellie (10 iunie 2016). „'13 Reasons Why': Kate Walsh To Co-Star In Netflix Series, Derek Luke Also Cast”. Deadline. http://deadline.com/2016/06/13-reasons-why-kate-walsh-cast-derek-luke-netflix-series-1201770261/. Accesat la 16 septembrie 2016. 
 8. ^ Petski, Denise (23 iunie 2016). „'13 Reasons Why' Casts Amy Hargreaves; Frances Conroy In 'The Mist'”. Deadline. http://deadline.com/2016/06/13-reasons-why-cast-amy-hargreaves-frances-conroy-the-mist-1201778251/. Accesat la 16 septembrie 2016. 
 9. ^ Schwartz, Terri (9 februarie 2011). „Selena Gomez To Star In '13 Reasons Why': Movie, adapted from Jay Asher's young adult novel, looks back at a girl's reasons for committing suicide.”. MTV News. http://www.mtv.com/news/articles/1657538/selena-gomez-13-reasons-why.jhtml. Accesat la 11 aprilie 2012. 
 10. ^ Netflix Gives Selena Gomez's '13 Reasons Why' Straight-To-Series Order” (în en). http://deadline.com/2015/10/netflix-gives-selena-gomez-13-reasons-why-straight-to-series-order-1201597481/. Accesat la 29 octombrie 2015. 
 11. ^ a b Andreeva, Nellie (25 februarie 2016). „Spotlight's Tom McCarthy To Direct & Produce Selena Gomez's Netflix Series '13 Reasons Why' From Paramount TV”. Deadline. http://deadline.com/2016/02/spotlight-tom-mccarthy-direct-selena-gomez-13-reasons-why-netflix-1201708767/. Accesat la 19 iulie 2016. 
 12. ^ Mara, Janis (23 iunie 2016). „Marin Netflix series shoot brings economic benefits” (în en). Marin Independent Journal. http://www.marinij.com/article/NO/20160623/NEWS/160629919. Accesat la 4 aprilie 2017. 
 13. ^ Mara, Janis (24 iunie 2016). „Selena Gomez-produced Netflix series shooting in Marin brings economic benefits. http://www.mercurynews.com/2016/06/24/selena-gomez-produced-netflix-series-shooting-in-marin-brings-economic-benefits/. 
 14. ^ Petski, Denise (25 ianuarie 2017). „'13 Reasons Why Gets Netflix Premiere Date. http://deadline.com/2017/01/13-reasons-why-netflix-premiere-date-selena-gomez-jay-asher-1201893972/. 
 15. ^ Keaney, Quinn (7 aprilie 2017). „How Netflix's 13 Reasons Why Is the Most Important YA Adaptation Yet”. PopSugar Celebrity UK. https://www.popsugar.co.uk/celebrity/13-Reasons-Why-Interview-Dylan-Minnette-Katherine-Langford-43403798. 
 16. ^ 13 Reasons Why Renewed for Season 2 By Netflix” (în en-US). E! Online. http://www.eonline.com/news/846191/13-reasons-why-renewed-for-season-2. 
 17. ^ 13 Reasons Why: Season 1 reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/tv/13-reasons-why. Accesat la 4 aprilie 2017. 
 18. ^ a b c d Schedeen, Jesse (5 aprilie 2017). „13 Reasons Why: Season 1 Review. https://www.ign.com/articles/2017/04/05/13-reasons-why-season-1-review. Accesat la 6 aprilie 2017. 
 19. ^ a b Gilbert, Matthew (29 martie 2017). „"Yes, '13 Reasons Why' is for young adults. It's still very good.". https://www.bostonglobe.com/arts/television/2017/03/28/reasons-why-brings-depth-teen-tragedy/WsqUdlmLuDnR8i6SmQi8cP/story.html. Accesat la 6 aprilie 2017. 
 20. ^ a b c Ryan, Maureen (21 martie 2017). „TV Review: '13 Reasons Why' on Netflix. https://variety.com/2017/tv/reviews/13-reasons-why-review-netflix-selena-gomez-dylan-minnette-katherine-langford-1202013547/. Accesat la 6 aprilie 2017. 
 21. ^ Greenblatt, Leah (22 martie 2017). „13 Reasons Why: EW review. https://ew.com/tv/2017/03/22/13-reasons-why-ew-review/. Accesat la 7 aprilie 2017. 
 22. ^ a b c d Fienberg, Daniel (27 martie 2017). „'13 Reasons Why': TV review. http://www.hollywoodreporter.com/review/13-reasons-why-review-988413. Accesat la 8 aprilie 2017. 
 23. ^ a b c Miller, Liz Shannon (31 martie 2017). „'13 Reasons Why' review: Netflix brings a brutally adult edge to a tale of teen suicide. https://www.indiewire.com/2017/03/13-reasons-why-review-netflix-suicide-1201799484/. Accesat la 8 aprilie 2017. 
 24. ^ Hale, Mike (30 martie 2017). „Review: ‘13 Reasons Why’ She Killed Herself, Drawn Out on Netflix”. The New York Times. https://www.nytimes.com/2017/03/30/arts/television/netflix-13-reasons-why-tv-review.html. Accesat la 10 aprilie 2017. 
 25. ^ Nicholson, Rebecca (31 martie 2017). „13 Reasons Why review – sex, drugs and mixtapes in Netflix's high-school horror show”. The Guardian. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/mar/31/13-reasons-why-review-sex-drugs-and-mixtapes-in-netflix-high-school-horror-show. Accesat la 12 aprilie 2017. 
 26. ^ Stuever, Hank (30 martie 2017). „'Thirteen Reasons Why' shows how adults can really mess up teen angst”. The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/entertainment/tv/thirteen-reasons-why-shows-how-adults-can-really-mess-up-teen-angst/2017/03/30/c8db5f00-1346-11e7-9e4f-09aa75d3ec57_story.html?utm_term=.a5e41c67b327. Accesat la 12 aprilie 2017. 
 27. ^ Wiegand, David (29 martie 2017). „'13 Reasons' why Netflix drama works despite gimmickry”. SFGate. http://www.sfgate.com/tv/article/13-Reasons-why-Netflix-drama-works-despite-11034434.php. Accesat la 19 aprilie 2017. 
 28. ^ Greenblatt, Leah (22 martie 2017). „13 reasons why: EW review”. Entertainment Weekly. Există o versiune arhivată la 22 mai 2017. https://web.archive.org/web/20170522134933/http://ew.com/tv/2017/03/22/13-reasons-why-ew-review/. Accesat la 22 mai 2017. 
 29. ^ Balingit, Moriah (2 mai 2017). „Educators and school psychologists raise alarms about ‘13 Reasons Why’”. The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/local/education/educators-and-school-psychologists-raise-alarms-about-13-reasons-why/2017/05/01/bb534ec6-2c2b-11e7-a616-d7c8a68c1a66_story.html?nid&utm_term=.27ce78fe408a. Accesat la 2 mai 2017. 
 30. ^ 13 Reasons Why: Headspace issues warning over new Netflix show - Community News Group”. communitynews.com.au. 18 aprilie 2017. http://www.communitynews.com.au/cockburn-gazette/news/13-reasons-headspace-issues-warning-new-netflix-show/. Accesat la 19 aprilie 2017. 
 31. ^ Netflix series 13 Reasons Why under fire from mental health experts”. news.com.au. http://www.news.com.au/entertainment/tv/headspace-issues-warning-against-netflix-show-13-reasons-why/news-story/02014de19bd8daee573224c0c714eeae. Accesat la 19 aprilie 2017. 
 32. ^ headspace: dangerous content in 13 Reasons Why”. headspace.org.au. https://www.headspace.org.au/news/dangerous-content-in-13-reasons-why/. Accesat la 19 aprilie 2017. 
 33. ^ Bellefontaine, Michelle (28 aprilie 2017). „Principal orders Edmonton students not to talk about 13 Reasons Why at school”. CBC News Edmonton. CBC News (Canadian Broadcasting Corporation). http://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/edmonton-education-13-reasons-why-netflix-1.4089238. Accesat la 28 aprilie 2017. 
 34. ^ The Social Report 2016 – Te pūrongo oranga tangata”. Ministry of Social Development - New Zealand Government. http://socialreport.msd.govt.nz/health/suicide.html. Accesat la 28 aprilie 2017. 
 35. ^ Mconnell, Glenn. „The highest rate of teen suicide in the developed world. http://www.stuff.co.nz/national/health/85305366/the-highest-rate-of-teen-suicide-in-the-developed-world. Accesat la 28 aprilie 2017. 
 36. ^ New Zealand teens can only watch Netflix show 13 Reasons Why with their parents”. BBC. http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39732715/new-zealand-teens-can-only-watch-netflix-show-13-reasons-why-with-their-parents. Accesat la 28 aprilie 2017. 
 37. ^ 13 Reasons Why: Censors make new RP18 rating for controversial Netflix show. http://www.stuff.co.nz/entertainment/tv-radio/91956245/13-reasons-why-censors-make-new-rp18-rating-for-controversial-netflix-show. Accesat la 28 aprilie 2017. 
 38. ^ Roberts, Kayleigh. „Selena Gomez Responds to the '13 Reasons Why' Backlash”. Elle. http://www.elle.com/culture/news/a44902/selena-gomez-responds-to-the-13-reasons-why-backlash. 
 39. ^ a b Howard, Jacqueline. „Why teen mental health experts are focused on '13 Reasons Why'”. CNN. http://edition.cnn.com/2017/04/25/health/13-reasons-why-teen-suicide-debate-explainer/. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 40. ^ Blistein, Jon (2 mai 2017). „Netflix Adds More Advisory Warnings to '13 Reasons Why'”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/tv/news/netflix-adds-more-advisory-warnings-to-13-reasons-why-w480108. Accesat la 2 mai 2017. 
 41. ^ MollyKate, Cline. „Why '13 Reasons Why' Can Be Triggering for People Coping With Mental Illness”. Teen Vogue. http://edition.cnn.com/2017/04/25/health/13-reasons-why-teen-suicide-debate-explainer/. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 42. ^ Miller, Korin. „13 Reasons Why Is Not the Force for Mental Health Awareness People Say It Is”. Self. http://www.self.com/story/13-reasons-why-suicide-and-mental-health. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 43. ^ Thorbecke, Catherine. „'13 Reasons Why' faces backlash from suicide prevention advocacy group”. ABC. http://abcnews.go.com/Entertainment/13-reasons-faces-backlash-suicide-prevention-advocacy-groups/story?id=46851551. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 44. ^ Recommendations - Reporting on Suicide. http://reportingonsuicide.org/recommendations/#important. 
 45. ^ a b c Martinelli, Marissa (1 mai 2017). „13 Reasons Why's Controversial Depiction of Teen Suicide Has School Counselors Picking Up the Pieces”. Slate. http://www.slate.com/blogs/browbeat/2017/05/01/school_counselors_talk_netflix_s_controversial_teen_suicide_drama_13_reasons.html. Accesat la 2 mai 2017. 
 46. ^ Sheff, Nic (13 aprilie 2017). „13 Reasons Why Writer: Why We Didn't Shy Away from Hannah's Suicide”. Vanity Fair. http://www.vanityfair.com/hollywood/2017/04/13-reasons-why-suicide-controversy-nic-sheff-writer. Accesat la 2 mai 2017. 
 47. ^ CMHA National Statement Responding to Netflix Series: 13 Reasons Why - Canadian Mental Health Association. http://www.cmha.ca/news/cmha-national-statement-responding-netflix-series-13-reasons/#.WQo5TlXyu9L. 
 48. ^ http://www.nasponline.org/assets/documents/Resources%20and%20Publications/Resources/Crisis/13%20Reasons%20Why%20Guidance_FINAL.pdf

Legături externe[modificare | modificare sursă]