Șafșauan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șafșauan
‫شفشاون‬
ⵜⵛⴻⴼⵜⵛⴰⵡⴻⵏ
—  oraș și comună urbană din Maroc[*][1]  —

Stemă
Stemă
Șafșauan se află în Maroc
Șafșauan
Șafșauan
Șafșauan (Maroc)
Poziția geografică
Coordonate: 35°10′N 5°16′V ({{PAGENAME}}) / 35.167°N 5.267°V

Țară Maroc
Regiune[*]Tangier-Tetouan-Al Hoceima[*][[Tangier-Tetouan-Al Hoceima (region of Morocco)|​]]
Provincie[*] Chefchaouen Province[*][[Chefchaouen Province (province of Morocco)|​]]
Atestare Modificați la Wikidata

Altitudine564 m.d.m.

Populație (2014)
 - Total42.786 locuitori

Fus orarCET (+1)
Cod poștal91000

Localități înfrățite
 - TastourTunisia
 - Mértola[*][[Mértola (municipality and town of Portugal)|​]]Portugalia
 - RondaSpania
 - Issaquah[*][[Issaquah (city in Washington, United States)|​]]Statele Unite ale Americii
 - KunmingRepublica Populară Chineză

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Șafșauan (arabă شفشاون Shafshāwan ( IPA pronunțată: ʃəfˈʃɑˑwən); berberă ⴰⵛⵛⴰⵡⵏ Ashawen) ortografiat în franceză și în engleză Chefchaouen, cunoscut și sub numele de Șauan, este un oraș din nord-estul Marocului. Este orașul principal al provinciei cu același nume și se remarcă prin clădirile sale în nuanțe de albastru. Șafșauan este situat între Tanger și Tetouan.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Orașul a fost fondat în 1471 [2] ca o mică kasbah (fortăreață) de către Moulay Ali ibn Rashid al-Alami, descendent al lui Abd as-Salam al-Alami și Idris I și, prin intermediul acestora, al profetului islamic Muhammad. Al-Alami a fondat orașul pentru a lupta împotriva invaziilor portugheze din nordul Marocului[3]. Alături de triburile <i>ghomara</i> din regiune, mulți moriscani și evrei s-au stabilit aici după Reconquista spaniolă din epoca medievală[4]. În 1920, spaniolii au cucerit Chaouen pentru a face parte din Marocul spaniol . Trupele spaniole au închis Abd el-Krim el-Khattabi în kasbah din 1916 până în 1917, după ce a discutat cu consulul german Dr. Walter Zechlin (1879-1962).

În septembrie 1925, în toiul războiului Rif, o escadrilă barbară de piloți voluntari americani, inclusiv veterani ai Primului Război Mondial, a bombardat civili în Chaouen[5]. Colonelul Charles Michael Sweeney propusese ideea premierului francez Paul Painlevé, care „a salutat călduros cererea colonelului”[6].

După ce al-Khattabi a fost învins cu ajutorul francezilor, acesta a fost deportat în Insulele Réunion în 1926. Spania a retrocedat orașul după independența Marocului în 1956.

Șafșauan- sau Șauan, cum este adesea numit de marocani - este o destinație turistică populară datorită apropierii de Tanger și de enclava spaniolă Ceuta. Există aproximativ două sute de hoteluri care se bucură de fluxul de vară al turiștilor europeni. Se distinge prin casele și clădirile sale albastre.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 2014 Moroccan census[*][[2014 Moroccan census (Census of Morocco's population by the Moroccan governmemt)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ https://books.google.com/books?id=jdlKbZ46YYkC&pg=PA208#v=onepage&q=morocco&f=false%7C A history of the Maghreb in the Islamic period
  3. ^ Fiche technique de la Grande Mosquée de Chefchaouen Arhivat în , la Wayback Machine. fr , شفشاون Arhivat în , la Wayback Machine. ar
  4. ^ España y Marruecos, ejemplos de Interculturalidad a través de la lengua - by Francisco Moscoso García
  5. ^ Yabiladi.com. „History : When an American squadron violated US neutrality laws, bombing Chefchaouen”. en.yabiladi.com (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ Roberts, Charley, 1948- author. (). Charles Sweeny, the man who inspired Hemingway. ISBN 1476669945. OCLC 1011663811.