Împrumut solidariu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un Împrumut solidariu este o practică de împrumut unde grupuri mici iau un împrumut colectiv și membrii grupului se încurajează reciproc să ramburseze datoria. Împrumuturile sulidare se realizează prin "grupuri solidarii". Aceste grupuri sunt un canal de distribuție financiară diferită care este utilizat în principal ca să aducă minicreditul la persoanele cu recursuri limitate.

Unde s-au aplicat[modificare | modificare sursă]

În multe țări în dezvoltare sistemul juridic oferă ajutor redus sau inexistent către drepturile de propietate a persoanelor sărace. Legile relaționate cu operațiile cu garanție – piatra de căpătâi a băncii occidentale – pot fi de asemene absente sau nu se îndeplinesc.

În acest context, împrumuturile solidare care să conducă la diverse tipuri de capital social cum ar fi presiunea de grup, sprijin reciproc și o cultură sănătoasă de rambursare. Aceste caracteristici fac creditele de solidaritate mai utile în zonele rurale decât în centrele urbane, în cazul în care mobilitatea este mai mare și capitalul social este mai slab.

Împrumuturile de solidaritate sunt acum foarte extinse în microfinanțe, especial în Asia. Pe lângă Banca Grameen, uni dintr principalii practicanți a acestei metodologii sunt: Banca Rakyat Indonesia, BRAC en India și FINCA Internațional.