Împărăteasa Michiko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Michiko
美智子
Împărăteasă a Japoniei
Empress Michiko of japan.jpg
7 ianuarie 1989 - prezent
Încoronare 12 noiembrie 1990
Căsătorit(ă) cu Akihito al Japoniei
Urmași Naruhito, Prințul moștenitor
Fumihito, Prinț Aya
Sayako Kuroda
Tată Hidesaburo Shoda
Mamă Fumiko Soejima
Naștere 20 octombrie 1934 (1934-10-20) (81 de ani)
Tokyo, Japonia

Împărăteasa Michiko a Japoniei (皇后美智子 Kōgō Michiko; n. 20 octombrie 1934) este soția împăratului Akihito al Japoniei, actualul monarh al Japoniei. Este prima femeie fără rang nobiliar care a intrat în familia imperială niponă. Ca Prințesă Moștenitoare și mai târziu ca împărăteasă a devenit cea mai vizibilă soție a vreunui împărat japonez din istoria monarhiei japoneze.

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Viitoarea împărăteasă Michiko în 1940.

Împărăteasa Michiko s-a născut la Tokyo, ca fiica cea mare a lui Hidesaburo Shōda, președinte al companiei de morărit Nisshin și al soției lui, Fumiko Soejima. A urmat școala elementară Futaba din Tokyo însă a fost obligată să renunțe în clasa a IV-a din cauza bombardamentelor americane din timpoul celui de-Al Doilea Război Mondial. S-a întors la școală după terminarea războiului și a urmat școala catolică privată pentru fete Seishin din Tokyo.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Michiko a făcut cunoștință cu Akihito, pe atunci prințul moștenitor al Japoniei, pe un teren de tenis dintr-o stațiune de munte în apropiere de orașul Nagano. S-au căsătorit la 10 aprilie 1959 cu mult fast. Tinerii miri au fost plimbați prin tot orașul Tokyo într-o caleașcă de gală trasă de cai, în mijlocul a jumătate de milion de persoane.

În 2009, familia imperială niponă a sărbătorit nunta de aur. La Palatul Imperial din Tokyo au fost organizate mai multe ceremonii. În afara cuplului imperial japonez, au participat o sută de cupluri care s-au căsătorit în urmă cu 50 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Împărăteasa Michiko