Sari la conținut

Împărăteasa Kōjun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Împărăteasa Kōjun
Date personale
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Toriizaka⁠(d), Tōkyō, Japonia Modificați la Wikidata
Decedată (97 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Fukiage Gyoen⁠(d), Tōkyō, Japonia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăMusashi Imperial Graveyard[*][[Musashi Imperial Graveyard (cemetery in Nagabusamachi, Tokyo, Japan)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (senilitate[*]) Modificați la Wikidata
PărințiPrince Kuniyoshi Kuni[*][[Prince Kuniyoshi Kuni (Japanese prince)|​]]
Shimazu Chikako[*][[Shimazu Chikako ((1879-1956))|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrincess Kuni Satoko[*][[Princess Kuni Satoko ((1906-1989))|​]]
Kunihisa Kuni[*][[Kunihisa Kuni (Japanese nobility, politicians, and military personnel. Marquis. (1902-1935))|​]]
Higashifushimi Kunihide[*][[Higashifushimi Kunihide (Titular head of the Higashifushimi-no-miya, an extinct branch of the Imperial House of Japan, and a Buddhist monk)|​]]
Kuni Asaakira[*][[Kuni Asaakira (Japanese prince (1901-1959))|​]]
Sanjōnishi Nobuko[*][[Sanjōnishi Nobuko ((1904-1945))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHirohito Modificați la Wikidata
CopiiShigeko Higashikuni[*][[Shigeko Higashikuni (Former Japanese princess)|​]]
Sachiko, Princess Hisa[*][[Sachiko, Princess Hisa (second daughter and child of Emperor Shōwa and Empress Kōjun)|​]]
Kazuko Takatsukasa[*][[Kazuko Takatsukasa (Japanese former princess; daughter of Emperor Shōwa and Empress Kōjun)|​]]
Atsuko Ikeda[*][[Atsuko Ikeda (Japanese former princess; fourth daughter of Emperor Shōwa and Empress Kōjun)|​]]
Akihito
Masahito, Prince Hitachi[*][[Masahito, Prince Hitachi (Japanese prince; second son of Emperor Shōwa and Empress Kōjun)|​]]
Takako Shimazu[*][[Takako Shimazu (Japanese former princess; youngest daughter of Emperor Shōwa and Empress Kōjun)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Japonia
 Imperiul Japonez (–) Modificați la Wikidata
ReligieȘintoism Modificați la Wikidata
Ocupațieconsoartă[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăLinia de succesiune la tronul Japoniei
Împărăteasă a Japoniei Modificați la Wikidata
Domnie –

Împărăteasa Kōjun (香淳皇后 kōjun kōgō?) (n. , Toriizaka⁠(d), Tōkyō, Japonia – d. , Fukiage Gyoen⁠(d), Tōkyō, Japonia) a fost soția împăratului Shōwa al Japoniei. Născută Prințesa Nagako, este bunica actualului împărat al Japoniei, Naruhito.

Numele ei postum Kōjun[5] înseamnă „puritate înmiresmată”.

Împărăteasa Kōjun a fost împărăteasă consort, kōgō (皇后?), din 25 decembrie 1926 până în 7 ianuarie 1989, cea mai lungă perioadă din istoria Japoniei.[6]

Prințesa Nagako la 9 ani

Prințesa Nagako s-a născut la 6 martie 1903 la Tokyo. A fost al treilea copil și prima fiică a Prințului Kuni Kuniyoshi și a soției lui Chikako, fiica Prințului Shimazu Tadayoshi. Prin tatăl ei, era nepoata Prinților Yasuhiko Asaka (ofițer de carieră în armata imperială japoneză) și Naruhiko Higashikuni (prim-ministru timp de 54 de zile după predarea din 14 august 1945).
De asemenea, prin tatăl ei, era verișoara prințesei Masako de Nashimoto, ultima prințesă moștenitoare a Coreeii prin căsătoria sa cu prințul Euimin.

Toată școlarizarea sa, pe care o începe în anul 1907 de la grădiniță la liceul de fete, o face la Gakushuin din Tokyo, școală preferată a copiilor aristocrației japoneze.

După ce a fost aleasă mireasă pentru prințul Hirohito, de asemenea, ea primește o educație oferită de șapte tutori în literatura chineză și japoneză, limba franceză, caligrafie, compoziția poetică și eticheta de la curte.

Familia imperială în 1936. De la stânga la dreapta: prințul Akihito, împăratul Hirohito, prințesa Teru Shigeko, prințesa Yori Atsuko, prințul Hitachi pe genunchii împărătesei Nagako, și prințesa Taka Kazuko.
Împărăteasa Kojun în 1924

Ea și prințul moștenitor Hirohito s-au logodit la 19 iunie 1921 și s-au căsătorit la 26 ianuarie 1924. Nagako a fost remarcată de împărăteasa Shōken la funerariile împăratului Meiji în 1912, apoi a fost invitată împreună cu alte prințese și fiice ale aristocrației japoneze la ceai cu împărăteasa Sadako în pavilionul concubinelor la 14 ianuarie 1914. Hirohito care a observat scena din spatele unui paravan a ales-o pe Nagako.[7].

Odată cu accederea pe tronul Japoniei a lui Hirohito la 25 decembrie 1925, a devenit împărăteasă a Japoniei. Spre deosebire de predecesorii săi, împăratul Hirohito a decis să-și abandoneze curtea de 39 de concubine, limitându-se la o singură soție.

Cuplul imperial a avut șapte copii, doi băieți și cinci fete:

 • Prințesa Teru (Shigeko) (照宮 成子;Teru-no-miya Shigeko) 9 decembrie 1925-23 iulie 1961, care s-a căsătorit la 10 octombrie 1943 cu prințul Higashikuni Morihiro. El și-a pierdut titlul în 1947, în timpul reformei casei imperiale iar soția lui a devenit simplu Doamna Shigeko Higashikuni.
 • Prințesa Hisa (Sachiko) (久宮 祐子;Hisa-no-miya Sachiko) 10 septembrie 1927-8 martie 1928.
 • Prințesa Taka (Kazuko) (孝宮 和子;Taka-no-miya Kazuko) 30 septembrie 1929-28 mai 1989, care s-a căsătorit la 20 mai 1950 cu Toshimichi Takatsukasa.
 • Prințesa Yori (Atsuko) (順宮 厚子;Yori-no-miya Atsuko) n. 7 martie 1931, care și-a pierdut statutul de prințesă imperială după căsătoria cu Takamasa Ikeda de la 10 octombrie 1952.
 • Prințul Tsugu (Akihito) (継宮 明仁;Tsugu-no-miya Akihito) n. 23 decembrie 1933, actualul împărat Akihito.
 • Prințul Yoshi (Masahito) (義宮 正仁;Yoshi-no-miya Masahito) n. 28 noiembrie 1935, care a fondat propria sa casă, ramură a familiei imperiale prin căsătoria sa de la 1 octombrie 1964 cu Hanako Tsugaru. Actualul său titlu este Prințul Hitachi și este al patrulea în linia de succesiune la tronul Japoniei.
 • Prințesa Suga (Takako) (清宮 貴子;Suga-no-miya Takako) n. 3 martie 1939, care a părăsit familia imperială la 3 martie 1960 odată cu căsătoria cu Hisanaga Shimazu.

După moartea împăratului Hirohito, în 1989, ea și-a luat titlul de „împărăteasă văduvă”. Ultima ei apariție publică a fost în 1989. A murit la vârsta de 97 de ani, pe 16 iunie 2000, a fost împărăteasă timp de 75 de ani. Împăratul Akihito i-a acordat numele post-mortem de împărăteasa Kojun.

 1. ^ a b 歴代皇后125代総覧[*][[歴代皇后125代総覧 |​]], p. 417  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 2. ^ a b c d Empress Nagako, Find a Grave, accesat în  
 3. ^ a b c d Dowager Empress Nagako, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 4. ^ a b NAGAKO, Le Delarge 
 5. ^ Imperial Household Agency: Empress Kojun
 6. ^ Downer, Lesely. Obituary: "Nagako, Dowager Empress of Japan," The Guardian (London). 17 June 2000.
 7. ^ „Biografia împăratului Hirohito și a împărătesei Nagako”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Împărăteasa Kōjun