Sari la conținut

Élisabeth de Bourbon (1614–1664)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Élisabeth de Bourbon
Ducesă de Nemours
Date personale
Născutăaugust 1614
Paris, Franța
Decedată19 mai 1664
Paris, Franța
Cauza decesuluiboală Modificați la Wikidata
PărințiCésar de Bourbon, duce de Vendôme
Françoise de Lorena
Frați și suroriLouis
François Modificați la Wikidata
Căsătorită cuCharles Amadeus, Duce de Nemours
CopiiMarie Jeanne, Ducesă de Savoia
Marie Françoise, regină a Portugaliei
Limbi vorbitelimba franceză[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduke of Nemours[*][[duke of Nemours |​]]
ducesă[*][1]
Familie nobiliarăMaison de Bourbon-Vendôme[*][[Maison de Bourbon-Vendôme (French noble family)|​]]

Élisabeth de Bourbon (august 1614 – 19 mai 1664) a fost nepoata regelui Henric al IV-lea al Franței. Ea este strămoașa Prințului Henri, Conte de Paris, pretendentul Orléanist la tronul Franței. De asemenea, este strămoașa regelui Juan Carlos I al Spaniei, a regelui Albert al II-lea al Belgiei, a lui Henric, Marele Duce de Luxembourg și a lui Vittorio Emanuele, Prinț de Neapole, pretendent la tronul italian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Élisabeth s-a născut la Paris. Tatăl ei a fost César de Bourbon, duce de Vendôme, fiul recunoscut al regelui Henric al IV-lea al Franței și a metresei sale, Gabrielle d'Estrées. Mama ei a fost Françoise de Lorena (1592–1669), fiica și moștenitoarea lui Philippe Emmanuel, Duce de Mercœur, un rival al lui Henric al IV-lea.

Numită Mademoiselle de Vendôme înainte de căsătorie, ea a fost cea mai mică din trei copii; a avut doi frați François de Bourbon, Duce de Beaufort și Louis de Bourbon, Duce de Vendôme a cărui soție Laura Mancini a fost nepoata Cardinalului Mazarin. Ei au fost părinții lui Louis Joseph de Bourbon.

La 11 iulie 1643 la Louvre, Mademoiselle de Vendôme s-a căsătorit cu Charles Amadeus de Savoia, Duce de Nemours. Tânărul prinț era membru al Casei de Savoia și descendent direct al lui Filip al II-lea, Duce de Savoia la fel ca și Élisabeth. Ei au avut două fiice care s-au căsătorit cu moștenitorii tronurilor Savoia și Portugalia, și trei fii care au murit la scurt timp după naștere.

În 1652 Ducele de Nemours a fost ucis în duel de fratele ei François, Duce de Beaufort. Élisabeth însăși a murit la Paris. Ea a reușit să obțină venituri de pe teritoriile Nemours pentru cele două fiice ale sale, dar titlurile au fost moștenite de către alți membri ai familiei. Elisabeth a fost strămoașa atât a regelui Ludovic al XV-lea al Franței cât și a lui Victor Amadeus al II-lea al Sardiniei. De asemenea, este strămoașa regelui Juan Carlos I al Spaniei, a regelui Albert al II-lea al Belgiei, a lui Henric, Marele Duce de Luxembourg și a lui Vittorio Emanuele, Prinț de Neapole, pretendent la tronul italian.


  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ IdRef, accesat în