Édouard Béliard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Édouard Béliard
Date personale
Nume la naștereÉdouard Joseph Béliard Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[4] Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Étampes, Seine-et-Oise, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Moara de la Chauffour (1878)
Pontoise; Vedere din ecluze (1874)

Edmond-Joseph Béliard, cunoscut sub numele de Édouard, (n. , Paris, Île-de-France, Franța – d. , Étampes, Seine-et-Oise, Franța) a fost un pictor impresionist francez.

Viața și opera[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Paris, fiind fiul unui arhitect, și și-a început cariera profesională ca asistent juridic și secretar al lui Alphonse Esquiros⁠(d).[5] Mai târziu, a luat lecții de pictură cu Léon Cogniet și Ernest Hébert⁠(d), unde a intrat sub influența lui Jean-Baptiste Corot.[6] După ce a petrecut o perioadă de timp la Roma, a avut prima sa expoziție la Salon⁠(d) în 1867 și a locuit la Londra între 1870 și 1872.

După întoarcerea sa la Paris, a devenit asociat cu grupul de tineri impresioniști care s-au adunat în jurul lui Edgar Degas și a devenit un prieten apropiat cu Camille Pissarro, pe care l-a cunoscut la Café Guerbois⁠(d).[5] Acolo a făcut cunoștință cu Émile Zola și este posibil să fi fost sursa de inspirație pentru unul dintre personajele recurente ale lui Zola; pictorul Gagnière.

În 1874 a contribuit la pregătirea primei expoziții impresioniste majore, unde a organizat o retrospectivă a lucrărilor sale. De asemenea, a participat la cea de-a doua expoziție a acestora,[6] concentrându-se pe peisaje, dar, pe măsură ce anii au trecut, s-a îndepărtat de impresionismul pur și a introdus mai multe elemente de realism în lucrările sale.

Și-a petrecut ultimii ani în comuna Étampes, unde a fost primar între 1892 și 1900.[7] O stradă de acolo poartă numele lui.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d http://www.leparisien.fr/espace-premium/essonne-91/edouard-beliard-peintre-25-10-2014-4239383.php  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d Edouard Béliard, Répertoire des artistes, accesat în  
  3. ^ a b c d Edmond Joseph Béliard, Athenaeum, accesat în  
  4. ^ Fichier des personnes décédées, p. 15, accesat în  
  5. ^ a b Commentary @ Van-Gogh.fr
  6. ^ a b Brief biography @ the Web Gallery of Art⁠(d).
  7. ^ List of the Mayors of Étampes @ FranceGenWeb.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Gérald Schurr și Pierre Cabanne, Dictionnaire des petits maîtres de la peinture 1820-1920, Editions de l'Amateur, 2014ISBN: 2-859175-41-5

Legături externe[modificare | modificare sursă]