Çufut Qale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Çufut Qale.

Çufut Qale este o cetate medievală în Munții Crimeii la 3 km est de Bahcisarai. Ea este monumentul național al culturii karaite din Crimeea.

În tătara crimeeană și turcă Çufut Qale înseamnă ”Cetatea Evreiască” (çufut/çıfıt - evreu, qale/kale - cetate), în timp ce karaiții crimeeni o numesc pur și simplu ”Cetatea”, considerând locul un centru istoric al comunității lor din Crimeea[1]. În evul mediu era cunoscută sub numele de Qırq Yer (trad: Locul Celor Patruzeci), iar pentru karaiți, care constituiau majoritatea populației în așezare, era Sela' ha-Yehudim[2][3] (trad: Stânca Evreilor).

Etimologie[modificare | modificare sursă]

  • Чуфут-Кале (în rusă, transliterat: Ciufut-Kale) este menționată în literatura științifică sovietică[4] și în lucrările autorilor karaiți care au folosit rusa în a doua jumătate a sec. XIX și în perioada sovietică[5], cum ar fi de exemplu Seraia Șapșal[6].
  • Juft Qale este folosită de liderii contemporani ai karaiților crimeeni, care susțin că este numele original al cetății (traducere din turcă: Cetatea Dublă) și că a evoluat pe parcursul timpului ”într-un nume greșit , dar mai ușor de pronunțat Ciufut-Kale sau Ciuft-Kale”[1].
  • Qırq Yer, Qırq Or, Kyrk-Or, Gevher Kermen Çufut-Qale, Çıfut-Qalesi[7] - denumirile din timpul Hanatului Crimeii.
  • Kale (karaimă: קלעה, къале, kale - cetate)[8][9].
  • Sela Yuhudim (ebraică: סלע יהודים‎‎ - ”Stânca Evreilor”), a fost folosită în literatura karaită crimeeană până în a doua jumătate a sec. XIX[2][10][3].
  • Sela ha-Karaim (ebraică: סלע הקראים‎‎ - "Stânca Karaiților") - utilizată de karaiții crimeeni începând cu a doua jumătate a sec. XIX[11].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cercetătorii nu au o părere unanimă în privința originii cetății. Orașul a fost probabil o așezare fortificată la periferia Imperiului Bizantin în sec. V-VI. Alții afirmă că așezarea fortificată a apărut în sec. X-XI. În perioada timpurie a istoriei sale orașul a fost populat în special de alani, cel mai puternic dintre triburile sarmate. Ei au început să pătrundă în Crimeea în sec. II p.Chr. După ce s-au stabilit în regiunile muntoase ale Crimeii, alanii au adoptat creștinismul. Sursele scrise din sec. XIII menționează cetatea sub denumirea de Kyrk-Or (trad: Patruzeci de Fortificații). Acest nume s-a păstrat până la mijlocul sec. XVII. Hoarda tătară a lui Nogai Han a făcut o incursiune în peninsula Crimeea în 1299 și Kyrk-Or a fost una dintre așezările prădate de acesta. După ce au preluat controlul asupra orașului, tătarii și-au încartiruit propria garnizoană acolo. La începutul sec. XV tătarii le-au permis meșteșugarilor karaiți să se stabilească în fața liniei estice de fortificație și au construit un al doilea zid defensiv pentru a-i proteja, astfel formându-se o nouă parte a orașului.

În sec. XV primul han al Crimeii, Hadji Ghirai I, înțelegând avantajele pe care le prezenta cetatea, a transformat partea veche a orașului în reședința sa fortificată[12]. După înfrângerea Hoardei de Aur, Hanatul Crimeii a devenit mult mai puternică. În schimb importanța lui Kyrk-Or ca fortificație a decăzut și hanul Crimeii, Mengli Ghirai, a mutat capitala la Bahcisarai[12]. Aceasta și-a păstrat însă funcția de cetate și de temniță pentru prizonierii aristocrați. La mijlocul sec. XVII tătarii au părăsit așezarea, acolo rămânând doar karaiții și câteva familii de crîmceaci[13] - evreii nu aveau dreptul să se stabilească în alte orașe ale Hanatului Crimeii[14]. Tătarii îi considerau evrei pe karaiți, astfel că așezarea a căpătat treptat denumirea de Çufut Qale, ceea ce în turcă înseamnă ”Cetatea Evreiască”, cu înțeles negativ și disprețuitor[15].

După cucerirea și anexarea Crimeii de către Imperiul Rus locuitorii cetății aveau dreptul să se mute oriunde pe peninsulă. De atunci Çufut Qale a fost treptat părăsită, iar de la mijlocul sec. XIX așezarea nu a mai avut niciun locuitor.

Legende[modificare | modificare sursă]

Există mai multe legende legate de acest loc. Potrivit uneia dintre ele cetatea era numită odată "Qırq Yer" deoarece hanii Mengli Ghirai și Tohtamîș au adus cu ei acolo patruzeci de familii karaite și în cinstea lor au numit-o ”Locul Celor Patruzeci”.

O altă legendă, promovată de karaiți fiindcă ar demonstra vechimea sectei lor, spune că ei au fost aduși în regiune din Persia pe vremea Exilului babilonian. Primii locuitori ai orașului au avut o influență considerabilă asupra vecinilor lor, hazarii. Hahamul Abraham Firkovici, care era foarte priceput în falsificarea inscripțiilor funerare și manuscriselor, a insistat că a găsit în cimitirul din Çufut Qale pietre funerare datate din sec. VI a.Chr., și că a descoperit mormântul lui Sangari. Potrivit lui Abraham Harkavi, însă, cel mai timpuriu epitaf din cimitir este din 1203, iar mormintele nu aparțin karaiților, ci crîmceacilor[16].

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b К. А. Ефетов, karai.crimea.ua. „Крымские караимы”. Accesat în . 
  2. ^ a b „The origin and history of the Crimean Karaites S.Beim 1862 Crimea”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона. „Чуфут-кале это:”. Accesat în . 
  4. ^ Чуфут Кале // Большая советская энциклопедия
  5. ^ Память о Чуфут-Кале / С. Бейм. — О.: [б.и.], 1862. — 82с., p. 431-444
  6. ^ Шапшал С. Караимы и Чуфут-Кале в Крыму. — СПб., 1895
  7. ^ "In the west end of the valley Bakhchisaray, half an hour from the city, is a place with 120 roads, with a castle on a high cliff. Now it is simply called Qale (fortress) or Chifut-Qalesi (Jewish Fortress), as it is populated only by Jews Karaite sect. »/ / Crimean Khanate Johann Tunman , 1784
  8. ^ Караимско-русско-польский словарь / Н. А. Баскаков, А. Зайончковский, С. Ш. Шапшал, 1974, C. 683 (Географические названия)
  9. ^ Firkovich M. Y The ancient Karaim town Kale now called "Chufut Kale". - Vilna, 1907
  10. ^ Abraham Firkovich. «Manjalis Document» («נוסח הרשימה הנמצאת במנג'יליס / על ידי כמורה"ר ... אברהם פירקוויץ בשנת התר"א »)
  11. ^ Planeta Krim. „Placa comemorativă din Çufut Qale cu ocazia vizitei familiei țarului în 1886”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ a b Евгений Арсюхин, Наталия Андрианова. „Чуфут-Кале: "Жидовский городок" и первая столица Крымского ханства”. Accesat în . 
  13. ^ Михаил Кизилов (). „ГУРДЖИ ИЛИ АШКЕНАЗИ, или Крымчаки в городе Чуфут-Кале”. Кърымчахларъ: 12-15. 
  14. ^ Меметов А. О так называемых «тюркских народах» Крыма Arhivat în , la Wayback Machine.. // Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. Серия «Филология. Социальные коммуникации». Том 22 (61). № 3. 2009 г. С. 172—178.
  15. ^ Tatiana Schegoleva. „Karaites of Crimea: History and Present-Day Situation in Community”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ A. Harkavy, Altjudische Denkmaler aus der Krim, mitgetheilt von Abraham Firkowitsch, SPb., 1876.