Álex Grimaldo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Álex Grimaldo
Informații generale
Data nașterii (28 de ani)[1]
Locul nașterii Valencia, Comunitatea Valenciană, Spania
Înălțime 170 cm
Greutate 70 kg
Post fundaș lateral[*]
Informații despre echipă
Echipa actuală  Leverkusen
Număr 20 Modificați la Wikidata
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
2006-2008  Valencia CF Mestalla⁠(d)
2008-2012  Fútbol Club Barcelona Juvenil "A"
2011-2015  Barcelona B 92 (6)
2016-2023  Benfica 197 (19)
2023-  Leverkusen 27 (9)
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2011  Spania U-16[*] 2 (0)
2011-2012  Spania U17[*] 8 (1)
2012-2014  Spania U-19[*] 9 (0)
2013-2016  Spania U-21 2 (0)
2023-  Spania 2 (0)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Alejandro Grimaldo García (n. 20 septembrie 1995, Valencia, Spania), cunoscut sub numele de Álex Grimaldo, este un fotbalist spaniol care joacă ca fundaș stânga la Bayer Leverkusen în Bundesliga și la echipa națională a Spaniei.

Cariera pe echipe[modificare | modificare sursă]

Barcelona[modificare | modificare sursă]

Grimaldo cu Barcelona în 2012

Născut în Valencia, Comunitatea Valenciană, Grimaldo s-a alăturat sistemului de tineret al lui Barcelona în 2008. Și-a făcut debutul oficial pentru echipa B pe 4 septembrie 2011, începând cu o victorie cu 4-0 în deplasare împotriva lui Cartagena la vârsta de 15 ani și 349 de zile și devenind cel mai tânăr jucător care a apărut vreodată într-un meci din Segunda División, înainte de a fi depășit de Lamine Yamal în 2023. [2] [3]

Pe 23 februarie 2013, Grimaldo a suferit o accidentare gravă la genunchi, fiind exclus pentru restul sezonului. [4] A revenit la acțiune în ianuarie a anului următor, [5] apărând în 14 meciuri pentru a-și ajuta echipa să termine pe locul trei.

Pe 13 septembrie 2014, Grimaldo a marcat primul său gol profesionist, înscriindu-și ultimul gol într-un succes cu 3–2 împotriva lui Alavés. [6] Într-ocampanie în care echipa a retrogradat, a marcat de patru ori în 36 de meciuri; el și Sergi Palencia au fost excluși pe 25 aprilie 2015, într-o victorie cu 2-1 în fața lui Ponferradina pe Mini Estadi. [7]

Benfica[modificare | modificare sursă]

Pe 29 decembrie 2015, întrucât contractul său era pe cale să expire, [8] Grimaldo a semnat cu campioana portugheză Benfica până în 2021, pentru 1,5 milioane de euro. Barcelona are dreptul la un procent din vânzarea viitoare. [9]

Grimaldo a jucat primul său meci cu noua sa echipă pe 26 ianuarie 2016, intrând ca înlocuitor în minutul 62 pentru Sílvio într-o deplasare cu 6-1 împotriva lui Moreirense în Taça da Liga. [10] A debutat în Primeira Liga pe 29 februarie, jucând toate cele 90 de minute într-o victorie cu 2-0 pe teren propriu împotriva lui União da Madeira; [11] a mai apărut doar o dată în această din urmă competiție până la sfârșitul sezonului, înlocuindu-l pe Eliseu suspendat [12] într-o victorie cu 4-1 în fața lui Nacional, tot pe Estádio da Luz, care a încheiat cu al treilea campionat național consecutiv al clubului. [13] A rămas în echipă pentru finala Cupei Ligii pe 20 mai, înfrângerea cu 6–2 a lui Marítimo pe Estádio Cidade de Coimbra. [14]

Grimaldo cu Benfica în 2019

Primul sezon complet al lui Grimaldo a început pe 7 august 2016, când a început într-o victorie cu 3-0 împotriva lui Braga pentru Supertaça Cândido de Oliveira din Aveiro, asistându-l pe Franco Cervi pentru golul de deschidere. [15] Pe 2 octombrie, a marcat primul său gol pentru club, o lovitură liberă pentru a încheia un triumf cu 4-0 pe teren propriu împotriva lui Feirense; [16] pe 28 mai 2017, a jucat toate cele 90 de minute în finala Taça de Portugal, câștigată după ce a învins-o pe Vitória de Guimarães cu 2–1. [17]

Prima apariție a lui Grimaldo în Liga Campionilor UEFA a avut loc pe 13 septembrie 2016, când a jucat întreaga remiză 1–1 din faza grupelor cu Beșiktaș. [18] Primul său gol în competiție a venit în aceeași etapă, dar pe 2 octombrie 2018, într-o victorie cu 3-2 în deplasare împotriva lui AEK Atena; [19] a repetat isprava împotriva celui din urmă adversar pe 12 decembrie în retur, lovitura liberă de la 30 de metri în minutul 88 contribuind la o victorie cu 1-0. [20]

Bayer Leverkusen[modificare | modificare sursă]

Pe 21 mai 2023, Grimaldo a semnat un contract pe patru ani cu clubul german Bayer Leverkusen pe un transfer gratuit. [21] Pe 12 august, a debutat într-un meci din DFB-Pokal împotriva lui FC Teutonia Ottensen. [22] Pe 15 septembrie, a marcat primul său gol pentru club, o lovitură liberă directă de la marginea careului, în deplasare, la Bayern München, într-o remiză 2–2. [23]

Cariera internațională[modificare | modificare sursă]

Grimaldo a câștigat prima convocare pentru echipa Spaniei sub 21 de ani pe 5 februarie 2013, înainte de a împlini 18 ani, jucând a doua jumătate a unei remize amicale 1–1 cu Belgia. [24]

Pe 10 noiembrie 2023, Grimaldo a primit prima convocare la echipa națională de seniori a Spaniei, pentru calificările la Euro 2024 împotriva Ciprului și Georgiei. [25] Șase zile mai târziu, și-a făcut debutul ca titular împotriva Ciprului, asistându-l pe Mikel Oyarzabal pentru al doilea gol al Spaniei într-o victorie cu 3-1 în deplasare. [26]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Benfica

Spania

Premii individuale

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alejandro Grimaldo, Transfermarkt, accesat în  
  2. ^ García, Gregorio (). „Vuelve el mejor Barça B con un festival goleador en Cartagonova” [The best Barça B return with a scoring festival in Cartagonova]. Marca (în Spanish). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Gascón, Javier (). „Alejandro Grimaldo, la seducción de un lateral de 15 años” [Alejandro Grimaldo, the allure of a 15-year-old fullback]. Mundo Deportivo (în Spanish). Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Alejandro Grimaldo sufre una rotura del ligamento cruzado anterior y del ligamento lateral externo de la rodilla” [Alejandro Grimaldo suffers an anterior cruciate ligament and a lateral collateral injury] (în Spanish). FC Barcelona. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Grimaldo vuelve ante el Mirandés... y Masip se queda fuera” [Grimaldo returns against Mirandés... and Masip stays out]. Sport⁠(d) (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „El Barça B se lleva los tres puntos con susto final” [Barça B take the three points with a final scare]. Marca (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Una genialidad de Munir da aire a un filial que acabó con nueve” [Genius from Munir gives air to a reserve team which finished with nine]. Marca (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Nogueira, Carlos (). „Grimaldo ruma à Luz por um milhão de euros” [Grimaldo heads to Luz for one million euros]. Diário de Notícias⁠(d) (în portugheză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ "Tenho muita ambição em crescer neste clube" [I have a lot of ambition of growing in this club] (în portugheză). S.L. Benfica. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Classe e magia no check-in para as "meias" [Class and magic in "semis" check-in]. Benfica (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Quem tem um Jonas, tem tudo” [He who has a Jonas, has everything] (în portugheză). Rádio Renascença⁠(d). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Gaitán volta com Talisca e Grimaldo no onze” [Gaitán returns with Talisca and Grimaldo in XI]. Jornal de Notícias⁠(d) (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ a b „Génio de Gaitán dá o 'tri' ao Benfica” [Gaitán genius gives "tri" to Benfica]. SAPO. pt. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Benfica continua a ser o rei da Taça da Liga” [Benfica are still League Cup kings] (în portugheză). SAPO. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „El Benfica campeón de la Supercopa gracias a Cervi y Pizzi” [Benfica are Supercup champions thanks to Cervi and Pizzi]. Diario AS⁠(d) (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Benfica goleia o Feirense” [Benfica thrash Feirense]. Correio da Manhã⁠(d) (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Oito minutos à Benfica garantiram a 11.ª dobradinha” [Eight Benfica-like minutes confirmed 11th double]. Diário de Notícias (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Talisca, o dispensado, roubou uma vitória que parecia certa” [Talisca, the surplus, robbed almost certain win]. Diário de Notícias (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Béu, Mariana (). „Benfica com triunfo sofrido sobre o AEK (3–2). Seferovic e Grimaldo marcaram, gregos empataram e Alfa Semedo resolveu – como aconteceu” [Benfica with hard-fought win over AEK (3–2). Seferovic and Grimaldo scored, Greek drew and Alfa Semedo decided it – how it happened]. Observador (în portugheză). Accesat în . 
  20. ^ Celso, Marcos (). „Benfica vence AEK de Atenas com grande golo de Grimaldo” [Benfica beat AEK Athens with great Grimaldo goal]. Rádio e Televisão de Portugal⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „Bayer 04 sign Grimaldo from Benfica”. BAYER 04 LEVERKUSEN. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Leverkusen bezwingt Ottensen klar und deutlich” (în germană). sportschau.de. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „FC Bayern München 2–2 Bayer 04 Leverkusen”. Bundesliga. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ Villalobos, Fran (). „España invierte en su futuro” [Spain invest in their future]. Marca (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Grimaldo convocado pela primeira vez para a seleção espanhola” [Grimaldo called-up for the first time for the Spanish national team] (în portugheză). A Bola. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ „Euro-2024 Espanha derrota Chipre com boa estreia de Grimaldo” [Euro 2024 Spain beats Cyprus with good debut by Grimaldo] (în portugheză). A Bola. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ Kundert, Tom (). „Benfica crowned champions of Portugal”. PortuGOAL. Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ „Depois do "tri", o "hepta". Benfica goleia e vence Taça da Liga” [After "tri", "hepta". Benfica rout and win League Cup] (în Portuguese). Rádio Renascença⁠(d). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ „Benfica vence V. Guimarães (3–1) e faz a festa em Aveiro” [Benfica defeat V. Guimarães (3–1) and get the party started in Aveiro]. A Bola⁠(d) (în Portuguese). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ „Benfica 5-0 Sporting CP”. Soccerway. . 
  31. ^ „La sub´19, campeona de Europa” [The under-19s, European champions]. La Nueva España⁠(d) (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ „Technical report” (PDF). UEFA. p. 13. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  33. ^ „UEFA Europa League Squad of the 2018/19 Season”. UEFA. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ „Vencedores dos Prémios Oficiais da Liga Portugal 2018-2019”. Liga Portugal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ „11 do Ano fechado com avançado do SC Braga (fotogaleria) (Liga)”. A Bola (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  36. ^ „Melhores de fevereiro: Bruno Fernandes e Adriano Castanheira em destaque”. Liga Portugal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ „Grimaldo distinguido com o Prémio de Defesa do Mês da Liga Portugal bwin” [Grimaldo distinguished with Liga Portugal bwin' Defender of the Month Award]. Liga Portugal (în portugheză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  38. ^ „Grimaldo wins February Defender of the Month in Liga Portugal bwin”. Liga Portugal. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  39. ^ „Melhores de janeiro: João Félix e Pedro Henrique em destaque”. Liga Portugal (în portugheză). Arhivat din original la . Accesat în .