Coruia, Maramureș: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m Migrare a 3 legături interwiki, furnizate acum de Wikidata la d:q582129
adăugat informație distanță
Linia 20: Linia 20:
| note =
| note =
}}
}}
'''Coruia''' este o localitate în [[județul Maramureș]], [[Transilvania]], [[România]].
'''Coruia''' este o localitate în [[județul Maramureș]], [[Transilvania]], [[România]]. Se află la o [http://distanta.net/coruia-437284-romania-la-baia-mare-romania?m=dd&tm=1&el=false&latlngs=%2847.5632953,23.597215499999947%29;%2847.6666667,23.583352099999956%29&c1=true&c2=false&c3=false&c4=false&c5=true&c6=false&c7=true&c8=false&c9=true&c10=false distanță rutieră de 17 km față de municipiul Baia Mare].


Coruia este renumită pentru echipa sa de [[oină]] , „Dinamic Coruia” , fiind una dintre echipele cu tradiție din Campionatul Național de Oină. Numeroasele titluri și diplome aduse de echipă fac cinste comunei Săcălășeni și sportului din Baia Mare.
Coruia este renumită pentru echipa sa de [[oină]] , „Dinamic Coruia” , fiind una dintre echipele cu tradiție din Campionatul Național de Oină. Numeroasele titluri și diplome aduse de echipă fac cinste comunei Săcălășeni și sportului din Baia Mare.

Versiunea de la 22 decembrie 2014 22:05

Format:CutieSate Coruia este o localitate în județul Maramureș, Transilvania, România. Se află la o distanță rutieră de 17 km față de municipiul Baia Mare.

Coruia este renumită pentru echipa sa de oină , „Dinamic Coruia” , fiind una dintre echipele cu tradiție din Campionatul Național de Oină. Numeroasele titluri și diplome aduse de echipă fac cinste comunei Săcălășeni și sportului din Baia Mare.

Ramura sportivă este completată și de echipa de fotbal „Deportivo la Coruya”, care în 2005 a apărut într-un reportaj în presa sportivă din România, mai exact în ziarul „ProSport” iar în 2007 la emisiunea „Cronica Cârcotașilor”, din păcate performanța este încetinită din lipsa unei baze sportive locale.

De asemenea, în satul Coruia, exista un ansamblu de dansuri populare, numit „Cireșarii din Coruia”. Acest ansamblu are ca scop păstrarea obiceiurilor și datinilor strămoșești. „Cireșarii” se ocupă de asemenea, de organizarea unor sărbători, care, din păcate, nu se mai păstrează și prin alte locuri, cum ar fi: surețitul, verjelul etc. De asemenea, la începutul lunii iunie, se organizează „Sărbătoarea Cireșelor”, o sărbătoare foarte îndrăgită coruienilor.

Din anul 2008 Coruia dispune de o mini-zonă de agrement situată pe malul drept al râului Lăpuș. Această zonă este o alternativă la ceea ce se găsește în prezent în împrejurimile orașului Baia Mare, oferind posibilități de recreere în aer liber, gătit, campare, teren de tenis cu piciorul și volei, precum și locuri de parcare. În grupuri organizate se efectuează excursii în Cheile Lăpușului cu personal calificat. Datorită peisajelor deosebite, satul Coruia deține și un traseu de 3 ore de cicloturism precum și un traseu marcat de turism montan. În normele legale se desfășoară activități de pescuit și vânătoare, râul Lăpuș și pădurea din Coruia oferind o valoroasă rezervă piscicolă și faunistică.

Legături externe

MM Acest articol despre o localitate din județul Maramureș este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.