Yémi Apithy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yémi Geoffrey Apithy
Informații personale
Născut(ă) (35 de ani)
Dijon, Franța
Înălțime1,92 m
Greutate95 kg
ȚarăBenin Benin
Armăsabie
Mânădreptaci
ClubASPTT Dijon
Antrenor principalJean-Pierre Harbelot
Clasamentul FIEcurent

Yémi Geoffrey Apithy (n. 5 aprilie 1989, Dijon, Franța) este un scrimer beninez specializat pe sabie, vicecampion african în 2014 si în 2015, campion Franței pe echipe în 2011.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Deține dubla cetățenie benineză și franceză: tatăl său este beninez, în timp ce mama să este franțuzoaica. S-a apucat de scrimă din copilărie, luând exemplul fratelui mai mare Boladé Apithy, care a devenit în cele din urmă vicecampion european la sabie.[1] În paralel Yémi a practicat și rugby-ul.[2] La scrimă s-au format frații la clubul ASPTT. Yémi a fost laureat cu bronz la campionul național la copii, apoi cu aur pe echipe la cadeți. A fost chemat la lotul național de juniori pentru Campionatul European de juniori din 2007 de la Praga, unde s-a clasat pe locul 4 pe echipe.[2]

A trebuit să lase activitatea competițională pentru a urma studiile de podologie în Belgia. Totuși, s-a răzgândit după ce l-a întâlnit pe președintele proaspăt înființatei Federației Benineze de Scrimă. În sezonul 2011 a devenit campion național a Franței pe echipe împreună cu fratele său și Nicolas Rousset.[2] În același an, la Catania, a fost primul scrimer beninez care a participat la un Campionat Mondial.[2] A ajuns în tabloul final de 64, dar a fost eliminat de maghiarul Áron Szilágyi. În sezonul 2012 nu a putut să califice la Jocurile Olimpice din 2012, fiind eliminat de Mamoudou Keita în semifinală la Turneul preolimpic de la Casablanca.

În sezonul 2014 a cucerit medalia de argint la Campionatul African de la Cairo, după ce a pierdut cu egipteanul Ziad Elsissy.[3] Și-a repetat performanța în anul următor, pierzând în finală cu un alt egiptean, Mohamed Amer. La Campionatul Mondial din 2015 a ajuns din nou în tabloul final de 64, unde a fost depășit de iranianul Mojtaba Abedini.

În luna martie 2016 s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016, fiind unul din cei doi mai bine clasați din Africa.[4] Astfel a devenit primul scrimer olimpic beninez. A fost portdrapelul Beninului la ceremonia de deschidere.[5] La proba de sabie individual a fost eliminat în primul tur de germanul Max Hartung.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Loc 165 57 180 40 34 41

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Richard Montavon (). „Apithy, deux frères d'armes”. Le Journal de Saône-et-Loire (în franceză). 
  2. ^ a b c d Stéphan Letourneau (). „Yémi au Bénin ? Du pain béni !”. Le Bien public (în franceză). 
  3. ^ Anthony Prost (). „Première étape vers Rio”. Le Bien public (în franceză). 
  4. ^ „Delight for Egorian and Dershwitz as Olympic qualification journey nears end” (în engleză). Federația Internațională de Scrimă. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Damien Tolomssi (). „Jeux olympiques Rio 2016 : L'escrimeur Yémi Apithy désigné porte-drapeau du Bénin”. beninmondeinfos.com (în franceză).