Weigela

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Weigela

Weigela florida
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinDipsacales
FamilieCaprifoliaceae
Gen
Weigela
Thunb., 1781

Weigela,[1] sin. Weigelia,[2] este un gen de arbuști foioși din familia Caprifoliaceae, care cresc până la 1-5 m înălțime, care cuprinde între 6 și 38 de specii. Toate speciile sunt originare din estul Asiei. Genul este numit după savantul german Christian Ehrenfried Weigel[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Frunzele sunt de 5-15 cm lungime, oval-alungite, cu vârgul acuminat și margine zimțată.

Florile sunt de 2-4 cm lungime, cu cinci lobi, cu petale albe, roz sau roșii (rar galbene), care apar în mai mulți corimbi mici la începutul verii.

Fructul este o capsulă uscată, care conține numeroase semințe mici cu aripi.

Fosile[modificare | modificare sursă]

Mai multe fosile de semințe și fragmente de fructe de †Weigela srodoniowae au fost descrise ca datând din miocenul mijlociu în zona Fasterholt de lângă Silkeborg, în centrul Iutlandei, Danemarca[4].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima specie care a fost adunată pentru grădinile occidentale, Weigela florida, răspândită în China de Nord, Coreea și Manciuria, a fost găsită de către Robert Fortune și importată în Anglia în anul 1845[3]. După deschiderea Japoniei către occidentali, mai multe specii Weigela și versiuni de grădină au fost „descoperite” de către vânătorii de plante europeni în anii 1850 și 1860, deși acestea erau deja bine cunoscute de localnici[5]

Colecția națională britanică de Weigela se află în Grădina Botanică din Sheffield, alături de colecția națională de Diervilla, o plantă înrudită[3]. Colecția națională germană de Weigela, Sichtungsgarten Weigela, se află în Buckow, Märkische-Schweiz[6].

Ecologie[modificare | modificare sursă]

Unele specii de Weigela sunt hrană pentru larvele unor specii de lepidoptere, printre care molia Euproctis chrysorrhoea.

Specii acceptate[modificare | modificare sursă]

Weigela middendorffiana
  1. Weigela coraeensis Thunb. [7]
  2. Weigela decora (Nakai) Nakai
  3. Weigela floribunda (Siebold & Zucc.) K. Koch
  4. Weigela florida (Bunge) A. DC.
  5. Weigela × fujisanensis (Makino) Nakai
  6. Weigela hortensis (Siebold & Zucc.) K. Koch
  7. Weigela japonica Thunb.
  8. Weigela maximowiczii (S. Moore) Rehder
  9. Weigela middendorfiana (Carrière) K. Koch
  10. Weigela sanguinea (Nakai) Nakai
  11. Weigela suavis (Kom.) L. H. Bailey
  12. Weigela subsessilis (Nakai) L. H. Bailey

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Mai multe specii sunt foarte populare ca arbuști ornamentali în grădini, deși acestea au fost în mare parte înlocuite de hibrizi (încrucișări între W. florida și alte specii asiatice). Următoarele soiuri au câștigat premii din partea Royal Horticultural Society[8]:

  • Weigela 'Red Prince' [9]
  • Weigela 'Florida Variegata'[10]
  • Weigela 'Praecox Variegata'[11]
Weigela florida 'Wine & Roses'

Weigela florida 'Pink Princess'[modificare | modificare sursă]

Weigela florida 'Pink Princess' este un soi popular de Weigela florida, un arbust originar din nordul Chinei, Coreea și Japonia, care înflorește abundent. Este o plantă robustă, ușor de crescut și întreținut. Arbustul crește până la o înălțime și lățime de până la 1,5 m în condiții adecvate și este astfel mult mai compact decât Weigela florida, ceea ce îl face mai versatil. Atrage păsările colibri și albinele[12].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sunset Western Garden Book, 1995:606–607
  2. ^ Abraham Rees: „The Cyclopædia; Or, Universal Dictionary of Arts, Sciences, and Literature”, vol. 38, Editura Longman, Hurst, Rees, Orme & Brown, Londra 1818 [1]
  3. ^ a b c „Sheffield Botanical Gardens Weigela. Sheffield Botanical Gardens Trust. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Angiosperm Fruits and Seeds from the Middle Miocene of Jutland (Denmark) by Else Marie Friis, The Royal Danish Academy of Sciences and Letters 24:3, 1985
  5. ^ Mark Nesbitt, The Cultural History of Plants, 2005:284; Ran Levy-Yamamori, Ran Levy, Gerard Taaffe, Garden plants of Japan, 2004, s.v. "Weigela hortensis"
  6. ^ „Weigela Sichtungsgarten” (în German). Maerkische-Schweiz. Accesat în . 
  7. ^ [2] Plants of the Word online
  8. ^ „AGM Plants - Ornamental” (PDF). Royal Horticultural Society. iulie 2017. p. 107. Accesat în . 
  9. ^ Weigela 'Red Prince'. RHS. Accesat în . 
  10. ^ „RHS Plant selector Weigela 'Florida Variegata' (v) AGM/RHS Gardening”. Royal Horticultural Society. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „RHS Plant selector Weigela 'Praecox Variegata' (v) AGM/RHS Gardening”. Royal Horticultural Society. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Pritsch, Günter (). Bienenweide 220 Trachtpflanzen erkennen und bewerten. Kosmos Verlag (ed. 1. Auflage). Stuttgart. ISBN 9783440159910. OCLC 1031716794.