Voicu Enăchescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Voicu Enăchescu (n. 24 mai 1943, Brănești, Dâmbovița – d. 19 noiembrie 2022, București) a fost un dirijor român, considerat maestru în arta corală.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, avându-i profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu.

În 1972 fondează Corul de Cameră „Preludiu”, care a devenit unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din România. În cei peste 40 de ani de existență, Corul „Preludiu” a realizat peste 300 de înregistrări radio și tv, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1500 de concerte în țară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, cu participări la festivaluri de referință. A fost prezent, împreună cu corul „Preludiu”, la toate edițiile Festivalului Internațional „George Enescu” organizate la București după anul 1989[2].

Din 1991 este director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, iar din 1998, Voicu Enăchescu este președinte al Asociației Naționale Corale din România.

A fost căsătorit cu Eleonora Enăchescu.

Premii[modificare | modificare sursă]

  • Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii
  • Premiile pentru cel mai bun dirijor, premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China (2002, 2012)
  • Premiul I la Festivalul de Muzică Ortodoxă de la Bialystok, Polonia

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ tinerimearomana.ro. „CONCERT ANIVERSAR – VOICU ENACHESCU 75 DE ANI!”. Accesat în . 
  2. ^ „A TRECUT IN NEFIINTA VOICU ENACHESCU, PERSONALITATE DE PRIM RANG A CULTURII ROMANE – Corul Preludiu” (în engleză). Accesat în .