Vară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Vară (dezambiguizare).

Vara este anotimpul ce începe cu ziua de 22 iunie - solstițiul de vară și se încheie cu ziua de 23 septembrie - echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. În emisfera sudică vara începe cu 21 decembrie și se încheie pe 21 martie. Neoficial, în unele state, vara începe pe 1 mai (în Irlanda), pe 1 iunie în majoritatea statelor și chiar pe 1 iulie în unele state.

Vara este anotimpul cu cele mai lungi și cele mai calde zile, unde lungimea zilelor depinde de gradele latitudine. Asfel avem de-a face cu atât de faimoasele nopți albe din St. Petersburg și Scandinavia. Este numită la Polul Nord și anotimpul zilei de la miezul-nopții.

În Asia de sud și de sud-est, unde au loc musonurile, vara începe în martie și se termină în mai sau în primele zile ale lui iunie.

În cele mai multe țări în această perioadă copiii sunt în vacanță. În unele țări vacanța începe la mijlocul lunii mai, pe când în Anglia copiii încep vacanța abia în mijlocul lui iulie. Vacanța de vară în Australia începe cu câteva zile înaintea Crăciunului și se termină în ultimele zile a lui ianuarie sau chiar mijlocul lui februarie, depinzând de stat.

Vara este, de asemenea anotimpul în care multe legume, fructe dar și alte plante sunt coapte respectiv crescute.

În diminețile de vară, la suprafața pământului se formează roua.

Modificările climatice[modificare | modificare sursă]

În zona climei tropicale umedă ia naștere anotimpul cald și ploios, ce ține din aprilie până în octombrie. În zona climei subtropicale verile sunt foarte călduroase și secetoase (până la 45 °C). În zona climei temperat-oceanică vara aduce un plus de căldură, totuși este răcoroasă. În zona climei temperat-continentală vara este călduroasă (până la 35-40 °C). În zona climei polare vara este de foarte scurtă durată și are temperaturi de până la 0-5 °C.

Vara în cultura populară[modificare | modificare sursă]

Plajele sunt foarte populare în timpul vacanţelor de vară.

Sunt multe asociații culturale pentru vară. Articolele din timpul verii implică costume de baie, mingi de plajă, plăci de surf și altele. Hainele de vară care încearcă să diminueze efectele căldurii în creștere sunt tricouri, costume de soare, ochelari de soare, sandale.

Multe licee și facultăți oferă studenților slujbe de vară.

De obicei în timpul verii datorită stocului și a cererii prețul petrolului tinde să crească.

Vara multe familii pleacă într-o călătorie ce poate fi de cele mai multe ori la munte sau la mare (de obicei la mare) .