Utilizator:MihaiTurlea/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cascada De Sânge[modificare | modificare sursă]

Cascada de Sânge, 2006
Cascada de Sânge, la vârful ghețarului Taylor, 2013

Blood Falls este o scurgere de apă sărată contaminată cu oxid de fier, care curge din limba ghețarului Taylor pe suprafața acoperită de gheață a Lacului de Vest Bonney în Valea Taylor din văile uscate McMurdo în Victoria Land, Antarctica de Est .

Apa hipersalină bogată în fier iese sporadic din micile fisuri din cascadele de gheață. Sursa de apă sărată este un bazin subglaciar de dimensiuni necunoscute, acoperit cu aproximativ 400 metri (1.300 ft) de gheață la câțiva kilometri de mica sa ieșire de la Cascada de Sânge.

Depozitul roșcat a fost găsit în 1911 de geologul australian Thomas Griffith Taylor, care a explorat pentru prima dată valea care îi poartă numele. [1] Pionierii Antarcticii au atribuit mai întâi culoarea roșie algelor roșii, dar mai târziu s-a dovedit că se datorează oxizilor de fier.

Ecosistemul microbial[modificare | modificare sursă]

O secțiune transversală schematică a Cascadei Însângerate care arată modul în care comunitățile microbiene subglaciare au supraviețuit în frig, întuneric și absența oxigenului timp de un milion de ani în apă cu saramură sub ghețarul Taylor .

Analizele chimice și microbiene indică ambele că s-a dezvoltat un ecosistem subglaciar rar de bacterii autotrofe care metabolizează sulfatul și ionii ferici . [2] [3] Potrivit geomicrobiologului Jill Mikucki de la Universitatea din Tennessee, mostrele de apă de la Cascada Însângerată conțineau cel puțin 17 tipuri diferite de microbi și aproape deloc oxigen. [2] O explicație poate fi aceea că microbii folosesc sulfatul pentru a respira cu ioni ferici și pentru a metaboliza urmele de materie organică prinse cu ei. Un astfel de proces metabolic nu mai fusese observat niciodată în natură. [2]

O observație uluitoare este coexistența ionilor feroși și sulfatului în condiții anoxice . Nu se găsesc anioni sulfurici în sistem. Acest lucru sugerează o interacțiune complicată și prost înțeleasă între ciclurile biochimice ale sulfului și ale fierului .

În decembrie 2014, oamenii de știință și inginerii conduși de Mikucki s-au întors la ghețarul Taylor și au folosit o sondă numită IceMole, proiectată de o colaborare germană, pentru a se topi în ghețar și pentru a preleva direct apa sărată (saramură) care alimentează Cascada Însângerată. [4]

Probele au fost analizate și au evidențiat o rece( −7 °C (19 °F) )și bogată în fier (3.4 mM) saramură subglaciară (8% clorură de sodiu ). Din aceste probe, oamenii de știință au izolat și caracterizat un tip de bacterii capabile să crească în apă sărată ( halofilă ), care prosperă la frig ( psihrofil ) și este heterotrofă, pe care au atribuit-o genului Marinobacter . [5] Analiza bioinformatică a ADN-ului a indicat prezența a cel puțin patru grupuri de gene implicate în metabolismul secundar. Două grupuri de gene sunt legate de producția de arii poliene, care funcționează ca antioxidanți care protejează bacteriile de speciile reactive de oxigen . [5] Un alt grup de gene pare să fie implicat în biosinteza terpenelor, cel mai probabil să producă pigmenți . [5] Alte bacterii identificate sunt Thiomicrospira sp. și Desulfocapsa sp.

Criza Anglofonă Cameruneză[modificare | modificare sursă]

Criza Anglofonă Cameruneză
Parte a Problemei Anglofone
Fișier:Hartă a Republici Federale a Ambazoniei (claimed).png
     Teritoriu Camerunez nedisputat
     Former Southern Cameroons, claimed by separatists
Informații generale
Perioadă9 Septembrie 2017[6] – prezent
(6 ani și 8 luni)
LocRegiunea nord-vestică și Regiunea sud-vestică (former Southern Cameroons), Camerun
(With occasional spillovers into the Regiunea Litorală and the Regiunea vestică)[7]
RezultatOngoing
Beligeranți
 CamerunFormat:Country data Ambazonia
Conducători
Paul Biya
Philémon Yang
Joseph Ngute
René Claude Meka
Valere Nka
Sisiku Julius Ayuk Tabe
Samuel Ikome Sako
Ayaba Cho Lucas
Ebenezer Akwanga
Efective
12,500 trupe, 9,000 militia (total size of army)[8]2,000–4,000 fighters
(as of May 2019)[9]
Pierderi
800–1,000 uciși
(as of February 2020)[10]
~1,000 killed
(Iunie 2019)[11]
4,000+ cetățeni uciși
700,000 internally displaced
63,800 refugiați în Nigeria
(în Martie 2021)[12]
  1. ^ „Explanation offered for Antarctica's 'Blood Falls'. ScienceDaily. . Accesat în . 
  2. ^ a b c Grom, Jackie (). „Ancient Ecosystem Discovered Beneath Antarctic Glacier”. Science. Accesat în . 
  3. ^ Mikucki, Jill A.; et al. (). „A Contemporary Microbially Maintained Subglacial Ferrous "Ocean"”. Science. 324 (5925): 397–400. Bibcode:2009Sci...324..397M. doi:10.1126/science.1167350. PMID 19372431. 
  4. ^ Rejcek, Peter (). „Lifeblood of a Glacier”. The Antarctic Sun. Accesat în . 
  5. ^ a b c Carter, J.; et al. (decembrie 2016). „Induction of cryptic metabolites from a rare Antarctic psychrophile, Marinobacter sp”. Planta Medica. 82 (S 01). doi:10.1055/s-0036-1596642. ISSN 0032-0943.  Parametru necunoscut |la= ignorat (ajutor)
  6. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Sept 13
  7. ^ Cameroon:Anglophone crisis has spilled over Francophone zones-SDF Arhivat în , la Wayback Machine., Journal du Cameroun, 31 Decembrie 2018. Accesată 31 December 2018.
  8. ^ International Institute for Strategic Studies. (2014). Chapter Ten: Country comparisons – commitments, force levels and economics. The Military Balance, 114(1), 471–492. doi:10.1080/04597222.2014.871887
  9. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite crisisgroupmay22019
  10. ^ Briefing: Cameroon's intensifying conflict and what it means for civilians, The New Humanitarian, 6 Februarie 2020. Accesată 8 Februarie 2020.
  11. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite unfoldingcatastrophe
  12. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite aljazeeraapr12021

Criza anglofonă (Franceză: Crise anglophone), cunoscut și sub denumirea de Războiul Ambazoniei [1] sau Războiul civil Camerunez, [2] este un conflict în curs între grupurile militante ambazoniene și guvernul camerunez din regiunile de nord-vest și sud-vest ale Camerunului, parte a problemei anglofone de lungă durată. [3] În urma suprimării protestelor din 2016-2017 de către autoritățile cameruneze, separatiștii ambazonieni din regiunile anglofone (cunoscute anterior sub denumirea de Camerunul de Sud ) au lansat o campanie de gherilă împotriva Forțelor Armate Cameruneze, iar mai târziu au proclamat neilateral independența. În Noiembrie 2017, guvernul Camerunului a declarat război separatiștilor și și-a trimis armata în regiunile anglofone. [4]

Începând ca o insurgență la scară redusă, conflictul s-a extins în majoritatea regiunilor anglofone în decurs de un an. [5] Până în vara lui 2019, guvernul a controlat marile orașe și părți ale zonei rurale, în timp ce naționaliștii ambazonieni dețineau părți ale zonei rurale și au apărut în mod regulat în marile orașe. [6] Mii de oameni au fost uciși în război, iar peste jumătate de milion au fost forțați să-și părăsească casele. [6] Guvernul camerunez este susținut de administrația Buhari din Nigeria, [7] în timp ce măcar un grup ambazonian este aliat cu separatiștii din Biafran . [8]

Discuțiile mediate de Elveția în 2019 au eșuat în cele din urmă, iar criza de conducere ambazoniană a complicat orice proces diplomatic. [9] Liderii separatiști care au fost extrădați din Nigeria în 2018 au fost în 2019 condamnați pe viață de un tribunal militar. Confruntat cu presiunile internaționale crescânde pentru o încetare a focului la nivel mondial, în Iulie 2020, Camerun a început să negocieze cu acești lideri întemnițați. [10] Discuțiile au avut loc între Sisiku Julius Ayuk Tabe și alți lideri închiși și reprezentanți ai guvernului camerunez. Discuțiile au subliniat o serie de condiții pentru ca guvernul camerunez să accepte faptul că Ayuk Tabe a spus că va crea un „mediu favorabil” pentru ca negocieri substanțiale să aibă loc. [11] Aceste discuții au eșuat în cele din urmă și luptele au continuat. [12]

  1. ^ 'Ambazonia War' drowns SDF 28th Anniversary”. Journal du Cameroun. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Searcey, Dionne (). „Cameroon on Brink of Civil War as English Speakers Recount 'Unbearable' Horrors”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  3. ^ „Cameroon's Anglophone crisis is threatening to spin out of control”. Quartz Africa. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Deadly clashes between troops, ADF forces leave Nguti on the brink”. Journal du Cameroun. . Arhivat din original la . Accesat în . .
  5. ^ Matfess, Hilary (). „Picking a Fight: The Rise of Armed Separatists in Cameroon”. ACLED. Accesat în . 
  6. ^ a b „Cameroon's Anglophone Crisis: How to Get to Talks?”. Crisis Group. . Accesat în . 
  7. ^ Kindzeka, Moki (). „Cameroon, Nigeria Announce Effort to Jointly Fight Separatists”. Voice of America. Accesat în . 
  8. ^ „Sako: Our quest for Federal Republic of Ambazonia is of no threat to Nigeria”. The Guardian Nigeria News - Nigeria and World News. . Accesat în . 
  9. ^ Cameroon holds first peace talks with main separatist insurgents, Reuters, 4 July 2020. Accessed 4 July 2020.
  10. ^ „Cameroon: Government is secretly negotiating with the Ambazonians”. The Africa Report.com. . Accesat în . 
  11. ^ Bone, R. Maxwell (). „Ahead of peace talks, a who's who of Cameroon's separatist movements”. The New Humanitarian. 
  12. ^ „Another attack in Cameroon's South West over land leaves more than 30 dead”. .