Utilizator:Dan.a.emil/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Rares Besliu[modificare | modificare sursă]

Inceputurile si evolutia[modificare | modificare sursă]

Rares Besliu
Date personale
Născut1979
Mizil, Prahova, Romania
Activitate
Domeniu artisticFotogragie
Site oficialwww.raresbesliu.com
Prezență online
[www.raresbesliu.com Site web]

Rareș Beșliu s-a născut în 1979 la Mizil, judetul Prahova. Este economist, antreprenor și fotograf de natură și "wildlife". Este autorul albumului fotografic „Dor de Viscri", o carte despre frumusețea vieții în satul transilvănean. A absolvit o școală de fotografie din București, apoi a urmat cursurile din cadrul „New York Institute of Photography”, secția „Nature & Landscape”. Fotografiile sale au apărut în mai multe publicații din țară, printre care și National Geographic Romania.

Inclinatii artistice inca din copilarie[modificare | modificare sursă]

Rareș a fost încă de mic pasionat de artă, în toate formele ei. A pictat, a compus poezii, a cântat în cor și la chitară, iar în liceu a predat lecții de canto pentru colegii săi. Fotografia a început ca un hobby, în vacanțe. Restricțiile de la începutul pandemiei l-au făcut să exploreze mai mult România, îndrăgostindu-se și mai mult de natură și de viața sălbatică. Aceea a fost perioada în care a lăsat pe plan secund jobul lui de antreprenor și s-a dedicat în totalitate fotografiei. A încercat mai multe stiluri fotografice, însă cel care îl reprezintă în totalitate este cel de wildlife.

Stil fotografic[modificare | modificare sursă]

Găsirea cadrului artistic și adăugarea unui plus de creativitate sunt cele care îi definesc stilul fotografic. Transmite emoție prin toate imaginile și parcă dă viață fiecărui personaj. De cele mai multe ori, procesul e unul complex. Trece prin studiu, regie, scenografie, psihologie, analiză și e completat de multă răbdare, iar până la declanșarea butonului, are nevoie de ore sau chiar de zile. Caută ipostaze cât mai diferite, surprinde trăiri aparte, așteaptă lumina potrivită și alege cu atenție doar acel cadru care îi spune o poveste. Îi plac portretele și urmărește expresiile animalelor și păsărilor ale căror priviri nu știu că el este acolo, camuflat în cele mai mici detalii.

Expozitii[modificare | modificare sursă]

Prima sa expoziție fotografică a avut loc în octombrie 2022, la Muzeul Național al Țăranului Român, în cadrul festivalului Bucharest Photofest. Expoziția s-a numit „Emoții” și a reprezentat un „preview” al albumului fotografic pe care Rareș îl va lansa în toamna anului 2023 și care cuprinde imagini cu emoție din lumea celor care nu cuvântă. Albumul fotografic va cuprinde aproximativ 80 de cadre, făcute în România, Scoția, Islanda, Cipru, Cuba, Insulele Feroe, Italia și Canada.

Distinctii si premii[modificare | modificare sursă]

În 2021, Rareș a fost unul dintre câștigătorii competiției fotografice „Romania NOW” la categoria faună, iar în 2022 a obținut mențiune în cadrul concursului internațional „Annual Photography Awards”.

Dor de Viscri[modificare | modificare sursă]

„Dor de Viscri” este primul album fotografic despre Viscri, ilustrat prin 86 de imagini și povestit în trei limbi (română, engleză, germană).

Tipărită în România, cu drag de țară, „Dor de Viscri” este o carte realizată la cele mai înalte standarde de calitate, după modelul celor mai renumite albume fotografice din lume. Blocul de carte este cusut, coperta este de tip hardcover, cașerată, cu inserturi de hârtie colorată în masă.

Este un album despre simplitate și autenticitate. Despre copilărie și viața trăită frumos, despre acceptare și conviețuire, despre dor și pasiune. Prezintă viața satului de ieri și de azi, cu tradiții neîntinate și oameni buni, implicați în comunitate, care sfințesc locul și îl fac să arate mai viu decât în urmă cu 200 de ani, la nașterea lui. Albumul poartă cititorul în natură, pe ulițe, la deal, la vale, printre case și acasă. Îi dezvăluie o altă lume, văzută prin obiectivul fotografilor îndrăgostiți de Viscri, satul care l-a fermecat chiar și pe Regele Charles.

„Dor de Viscri” nu este doar un album fotografic. E o experiență în sine, o călătorie care pornește de la prima atingere a copertei și poartă cititorul lin prin poveste. Este un album care se citește mai întâi ca pe o carte, lăsând loc imaginației. Apoi, în partea a doua, îndeamnă cititorul să studieze atent cele 86 de fotografii și să le compare cu imaginația.