Unghii tehnice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tipsy.jpg

Unghiile tehnice cunoscute de asemenea și sub numele de unghii false, unghii artificiale, unghii de modă sunt extensii ale unghiilor naturale create cu ajutorul a diferite tehnici și materiale. Unele unghii artificiale încearcă să imite aspectul unghiei naturale cât mai bine posibil, în timp ce alte modele pot deforma în mod intenționat forma tipică a acesteia.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Încă din cele mai vechi timpuri femeile au încerca să își păstreze unghiile că mai lungi și mai aranjate acestea devenind astfel un simbol al feminității.În Egipt femeile foloseau fildeș, oase sau aur pentru a-și prelungii unghiile și pentru a arăta astfel cât mai frumoase și mai scumpe.

Unghiile din acryl au apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 1954 când Fred Slack, un medic stomatolog, și-a rup o unghie în timp ce lucra și a încercat să își construiască una nouă folosind acryl-ul (un material folosit des în stomatologie). Unghia pe care acesta a creat-o părea foarte naturală și chiar a scăpat și de durerea provocată de ruperea acesteia.De atunci doctorul Slack a continuat să cerceteze compoziții și forme noi pentru a modela unghiile. Nu după mult timp acesta a obținut și patentul pentru inventarea compoziției de acryl și a formelor pentru unghii false denumite Patti Nails.În ultimii 20 de ani a apărut și gelul pentru construcția unghiilor tehnice, tot în Statele Unite ale Americii. Folosirea și aplicarea lui s-a dovedit a fi mai ușoară decât cea a acryl-ului, mai ales în condiții casnice. Saloanele au început și ele să îl folosească deoarece nu are niciun miros, spre deosebire de acryl care emana un miros puternic. Dar în ciuda acestui fapt, acryl-ul rămâne preferatul deoarece are proprietatea de a masca mai bine imperfecțiunile unghiilor și poate să ofere un aspect mult mai natural unghiei.

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Unghiile tehnice nu reprezintă un înlocuitor pentru unghia naturală, acestea fiind doar o prelungire. Există două modalități principale pentru crearea unghiilor artificiale: cu ajutorul tipsurilor sau cu ajutorul formelor. Tipsurile sunt realizate dintr-un plastic sculptat în forma unei unghii. Acestea se lipesc până la jumătatea unghiei naturale după care se aplică acryl sau gel pe întreaga unghie. Formele sunt așezate sub unghia naturală și peste acestea este modelată unghia artificială din gel sau acryl. Forma este mai apoi eliminată și în mod corespunzător unghia artificială se pilește și îi se dă strălucire.

Există mai multe tehnici populare de creare a unghiilor artificiale câte mai lungi și mai frumos accesorizate.

Renumitul material „acryl” este un amestec de pudră polimerică și un lichid numit monomer. Amestecul începe să se întărească în 30-40 de secunde de la aplicarea lui și continuă până când ajunge la duritatea sa finală. Pulberea și lichidul acrylic pot fi îndepărtate în 20 de minute folosindu-se un solvent special.

Un alt material este gelul UV (în termeni chimicali corecți „rășină polimerică”) care se întărește sub lumina ultravioletă. În funcție de marcă de care aparțin aceste geluri poți să difere că proprietăți și calitate (flexibilitate, duritate. Rezistența etc.) dar pot fi mai scumpe.În general aceste geluri nu pot fi îndepărtate cu solvenți organici.

O alternativă destul de populară la preparatele acrylice sau gelul obișnuit este gelul din fibră de sticlă. Acesta este o opțiune pentru cei care sunt alergici la chimicalele folosite în aplicarea unghiilor cu acryl.

Există de asemenea și unghii temporare, mai ieftine care constau în tipsuri care pot și lipite pe suprafața unghiei naturale, fiind ușor de utilizat la domiciliu și nu necesită ajutorul unu profesionist.

Pulberele din acryl sunt disponibili într-o varietate mare de culori și pot și utilizați pentru a crea diferite „efecte speciale” cum ar fi contururi și foarte populară manichiura franțuzească (cu contrastul dintre un roz palid și alb).

Formate de unghii false[modificare | modificare sursă]

Principalele formate de unghii artificiale sunt: clasic, oval, paip și stilet. Unghiile stilet (cele ascuțite la vârf) au apărut prima dată în Ucraina unde și astăzi sunt foarte populare.În țările din Europa se poartă foarte mult formele clasice (pătrat, oval) dar în ultima perioadă a început să se poarte și aici stilul stilet.

Efecte asupra sănătății[modificare | modificare sursă]

Unghiile artificiale pot ascunde ușor anumite defecte și imperfecțiuni ale unghiilor naturale ajutând la repararea unghiilor rupte, deteriorate sau scurte. Ajută la prevenirea roaderii unghiilor naturale, a cuticulelor și a ruperii acestora. Sunt folosite adesea de către persoanele care nu sunt capabile să își crească propriile unghii așa cum își doresc din diferite motive.

Unghiile artificiale nu sunt însă lipsite de riscuri. Rezidurile rămase de la acryl sunt cunoscute ca ducând la roșeața unghiei, durere, umflare și chiar la reacții alergice puternice. Unghia se poate separa de patul unghiei și dacă rădăcina unghiei de deteriorează, unghia nou crescută poate fi deformată, de multe ori această având crește pe suprafața ei. În general aceste efecte dispar, însă în decursul a mai multor luni.De asemenea lipiciul pentru unghii este dăunător dacă este inhalat accidental și unele lacuri de unghii și acetona conțin substanțe chimice. O îngrijire necorespunzătoare a unghiilor artificiale poate duce și la formarea de diferite ciupercii ale unghiei.