The Pirate Bay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
The Pirate Bay
The Pirate Bay logo.svg
Adresă https://thepiratebay.se
Comercial? Nu
Tip indexare torenți, distribuitor de legături Magnet
Înregistrare Nu e obligatorie
Autor Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij și Peter Sunde
Lansat 21 noiembrie 2003
Cifră de afaceri Advertisements, donations, merchandise
Statut actual Închis (din 9 decembrie 2014)
Loc în clasamentul Alexa 98[1]
Limba mai multe, prima dată engleză și suedeză a
ThePirateBay.jpg

The Pirate Bay (abreviat TPB ori tpb) este un website suedez de indexare a fișierelor torrent (BitTorrent) și magnet.[2] Site-ul a fost creat în 2003 de către Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij și Peter Sunde. Site-ul Pirate Bay apare în acte ca fiind în Seychelles și este o țintă a autorităților americane din 2011. Biroul de Comerț al Statelor Unite l-a desemnat ca fiind printre site-urile cele mai populare pentru descărcatul ilegal al fișierelor. Deoarece site-ul nu folosește serverele sale pentru a stoca filme și muzică piratată, Pirate Bay a supraviețuit la numeroase încercări de a fi oprit. Site-ul folosește o aplicație externă (de ex. BitTorrent) pentru ca utilizatorii să încarce și să descarce filme, fiind o procedură mai complicată la încărcare.

La 9 decembrie 2014, The Pirate Bay a fost închis de poliția suedeză, care a confiscat servere, calculatoare și alte echipamente.[3][4]

The Pirate Bay revine online, insa pe el este afisat un cronometru (care numara zilele, orele, minutele si secundele de la inchiderea site-ului),un videoclip cu un steag negru de pirat si un cod Bittorrent Sync. Site-ul este acum gazduit de un server din Moldova[5]. La momentul actual sunt 30-50 de oameni care administreaza The Pirate Bay.

ThePirateBay ar putea reveni pe 1 februarie, pe site este acum un countdown care arata ca mai sunt 10 zile (din 21 ianuarie 2015).

Servere în spațiu[modificare | modificare sursă]

În 2012, datorită numeroaselor probleme pe care le-a avut The Pirate Bay cu legea [americană], s-a anunțat că serverele site-ului vor fi găzduite de drone spațiale controlate prin GPS.[6][7]

Browser web[modificare | modificare sursă]

În 2013, cu ocazia aniversării a 10 ani de la fondare, Pirate Bay și-a lansat propriul browser, PirateBrowser.[8]

Cum functionează...[modificare | modificare sursă]

Software-ul pentru The Pirate Bay se numeste OpenTracker. In codul fisierelor torrent se gasesc informatii care va ajuta presupusul client sa gaseasca un "tracker" - "agent de urmarie" relevant. Sarcina "tracker"-ului este sa urmareasca mai multe adrese de IP unde diferite parti ale continutului cautat sunt disponibile pentru download. Cu ajutorul unei aplicatii torrent client utilizatorul local poate gasi alti utilizatori pe internet de unde sa faca download (sa ia continut digital de la ei) sau utilizatori spre care sa faca upload (sa distribuie continut digital). Transferul de date digitale intre doi utilizatori ale aplicatiei de tip torrent se face independent de "tracker". Ca aplicatii client pentru torrente sunt sugerate aplicatiile Vuze (Azureus) si BitTornato, care, de asemenea, sunt create de către o retea de programatori entuziasti. Vuze, ca orice aplicatie client Bitttorent, va da automat utilizatorului posibilitatea de a face upload continutului download-at. Chiar daca utilizatorul nu a primit (descarcat) in totalitate un fisier din retea, continutul deja descarcat din retea va fi pus ca disponibil pentru upload, acest lucru se numindu-se "seed", adica a "semana". Primele computere unde au fost instalate aplicatiile TPB (The Pirate Bay) au fost intr-o companie Mexicana unde Gottfrid Svartholm era angajat. Cum afacerea a evoluat, aceasta s-a mutat in Goteborg. Mai tarziu au fost cumparate computere server care au fost instalate in serverele companiei Rix Port80, o companie suedeza de telecomunicatii, aflată in cadrul companiei de energie din Gotegorg, pe strada Abatorului, Goteburg. Datorita maririi traficului de date, au mai fost adaugate servere si in sediul de prelucrare a datelor a Rix Port80 din Stockholm. Toate serverele TPB au fost inchise de politie in Mai 2006. Politia a mai inchis, de asemenea, alte servere independente ale unor companii care nu au fost afectate de rechizitoriu. După trei zile actiunea politiei a fost retrasa. Prietenii si entuziastii au facut ca pagina de internet si programele aferente sa fie gazduite si pe alte servere, ale unor diferite companii care furnizeaza Internet, incluzand companii din Olanda si Belgia.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de The Pirate Bay