Tezaurul de Guarrazar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Corona Recesvinto.

Tezaurul arheologic compus din coroane și cruci pe care regii vizigoți stabiliți în Spania le-au oferit bisericii. A fost găsit între anii 1858 și 1861 în situl arheologic numit grădina de Guarrazar, situat lângă localitatea toledană Guadamur, foarte aproape de Toledo. Tezaurul este împărțit între Muzeul Clunz din Paris, Palatul Regal din Madrid și Muzeul Arheologic National din Spania

Piesele[modificare | modificare sursă]

Între toate piesele găsite, cele mai valoroase sunt coroanele regilor vizigoți Recesvinto y Suintila (ultima a fost furată în 1921 și nu a mai fost recuperată). Ambele sunt încrustate cu safire, perle și alte pietre prețioase. Deasemenea au mai fost găsite și alte coroane mai puțin valoroase și mai mici. Au existat și centuri (astăzi dispărute). Toate aceste bijuterii găsite în Guarrazar provin din ateliere iberice de prelucrare a metalelor prețioase, cu tradiții preistorice și relaționate cu epoca vizigotă și a arta bizantine. Foloseau tehnica pietrelor încrustate, care a fost foarte indragită de popoarele barbare. Literele de pe coroane sunt executate cu alveole de aur. Ornamentele în relief de pe cruci sunt de tip germanic, dar forma coroanelor este în totalitate bizantină. Coroanele tezaurului erau un dar religios și niciodată nu au fost folosite de monarhi.

Bijuteriile bizantine potrivit istoricilor erau foarte numeroase în acea epocă. Un istoriador arab povestește ca după cucerirea orașului Toledo de către musulmani, au găsit în catedrală mai multe coroane donate de catre regii vizigoți. Multe dintre ele au fost topite pentru a extrage materialul valoros. Se stie ca bijuteriile din biserica de Toledo și ale tezaurului regal a fost motiv de dispută între cuceritorii musulmani. O parte dintre aceste coaroane sigur au fost ascunse de către clerul vizigot.

Istoria descoperirii tezaurului[modificare | modificare sursă]

Detalii ale coroanei Recesvinto

O parte din tezaur a fost găsită din întâmplare. În anul 1858 după o ploaie torențială care a erodat terenul unde era biserica mănăstire Santa María de Sorbaces, ieșind la lumină o cutie alături de mormăntul unui presbiter numit Crispinus. Persoanele care au găsit primele piese au topit jumătate la topitoria de argint din orașul Toledo. Cealaltă jumătate a fost cumpărate de un militar francez care le-a dus la Paris unde le-a vândut muzeului Cluny. Descoperitorii au continuat să excaveze și au găsit un o serie de coroane și cruci, care au fost vândute reginei Isabel II.

Coroanele regilor Suintila și Recesvinto care au ajuns la Muzeul Cluny au fost restaurate în Paris, schimbând mult aspectul original. Guvernul spaniol a reușit să recupereze cele două coroane, dar în anul 1927, într-o noapte a fost sustrasă coaroana regelui Suintila, niciodată nu a mai fost recuperată.