Statuia Lupa Capitolina din Satu Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statuia Lupoaicei din Satu Mare

Statuia Lupoaicei din Satu Mare este o statuie înfățișând pe legendarii întemeietori ai Romei, frații Romulus și Remus, alăptați de o lupoaică. Statuia care redă legenda întemeierii Romei, conform căreia cei doi frați care au întemeiat orașul au fost îngrijiți de o lupoaică.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Statuia este amplasată actualmente în Piața Vasile Lucaciu din Satu Mare. În perioada de dinainte de 1989 a fost mutată în Piața Libertății, în centru, în locul unde este acum statuia lui Vasile Lucaciu.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei. Pe stâlpul susținător se găsește inscripția „ROMANAE VIRTUTI IN DACIA REDIVIVAE SACRUM” și trei medalioane turnate cu chipul lui Traian, Decebal și Ferdinand I.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima copie a Lupoaicei, confecționată din bronz, a fost dezvelită la Satu Mare în 1936, vis-a-vis de Palatul Prefecturii, poziționată cu fața spre centrul orașului. După 1940, respectiva statuie a dispărut fără urma. Există unele supoziții că ar fi ajuns la Lugoj.[1]

Statuia Lupoaicei expusă acum este amplasată în Piața Vasile Lucaciu, orientată cu fața înspre Monumentul Ostașului Român și a fost realizată în 1992 de sculptorul Radu Ciobanu, care a scos negativele de pe Statuia Lupa Capitolina din Turda, după care a turnat-o la el în atelier.[1]

La acțiune au contribuit și L. Sabău (arhitect, proiectare), I. T. Rafan (inginer, coordonare) și cioplitoria Vistea din Cluj (execuție).

Note[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]