Spitalul Clinic Municipal Arad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imagine veche
Imagine veche

Construirea a fost inițiată încă din 1775, înființîndu-se o fundație pentru colectarea banilor. Construcția propriu zisă a fost începută în anul 1833 langă o întinsă zonă impădurită, din care a rămas până astăzi Păduricea. Primele două saloane au fost deschise în 1836. În acest spital a avut loc prima operație cu anestesie din Arad, efectuată de medicul-director Csiky János.

Clădirea a funcționat ca spital în timpul revoluției din 1848-49. În a doua jumătate a secolului XIX. spitalul a fost lărgit, adăugându-se și o capelă cu turn. În anii 1930 în curte au fost inființate secții noi. Aspectul exterior al clădirii nu s-a schimbat, păstrându-se elementele de ornamentație ale stilurilor baroc și clasicist mai ales pe fațada dinspre Piața Mihai Viteazul.

Bisericuța din incinta Spitalului Municipal[modificare | modificare sursă]

Bisericuța

Este o obișnuință ca în toate spitalele din țară să existe o capelă sau un colț în care bolnavii să se poată ruga pentru un ajutor divin. În incinta Spitalului Municipal Arad există încă din 1990 o astfel de capelă, iar de aproximativ 4 ani o mică bisericuță se ridică în curtea spitalului, din inițiativa dr. Teodora Olariu, directorul Spitalului Municipal Arad.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gheorghe Lanevschi, Aradul vremurilor de mult apuse 1843-1914, Editura Polis, Cluj, 2005
  • Lanevschi Gheorghe, Újj János, Arad - patrimoniul cultural construit - the heritage, editura Brumar, ediția I, 2007