Shohreh Aghdashloo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Shohreh Aghdashloo

Aghdashloo la Festival Internațional de Film, Toronto, 2008
Date personale
Nume la naștereShohreh Vaziri-Tabar Modificați la Wikidata
Născută (71 de ani)
Tehran, Iran
Căsătorită cuAydin Aghdashloo[*][[Aydin Aghdashloo (pictor iranian)|​]] () Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Cetățenie Iran Modificați la Wikidata
Religieislam[1][2] Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
Limbi vorbitelimba engleză[3][4]
limba persană Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1976–prezent
PremiiPremiul Emmy
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie[*][[Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Miniseries or a Movie (award)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

Shohreh Aghdashloo (născută Shohreh Pari Vaziri-Tabar la 11 mai 1952, Teheran, Iran) este o actriță americană de origine iraniană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Shohreh Aghdashloo s-a născut pe 11 mai 1952, la Teheran, dintr-o familie prosperă musulmană. S-a căsătorit cu pictorul iranian Aydin Aghdashloo și i-a preluat numele. Și-a început cariera de actriță la vârsta de 18 ani. Primul său rol într-un lungmetraj a fost în Gozāresh(The Report) regizat de Abbas Kiarostami , care a câștigat premiul criticii la Festivalul de Film de la Moscova. Următorul film a fost Shatranje Baad (în engleză Chess With The Wind), regizat de Mohammad Reza Aslani, care a făcut turul festivalurilor de profil. Ambele pelicule au fost interzise în țara sa de origine. Filmul care a propulsat-o drept una dintre cele mai bune actrițe din țara sa a fost Sooteh Delan(Broken Hearts), regizat de Ali Hatami. După ce și-a consolidat cariera de actriță în film și teatru în Iran, Aghdashloo s-a mutat în Anglia în timpul Revoluției Iraniene din 1979. În Anglia, și-a continuat studiile. A obținut o diplomă în Relații Internaționale și în același timp și-a continuat cariera de actriță, ajungând astfel la Los Angeles.

Mai târziu și-a luat cetățenie americană. Mulți ani a jucat în lungmetraje și a avut mai multe colaborări cu televiziunea, dar rolul său din House of Sand and Fog din 2003 a adus-o în atenția publicului și a criticii de specialitate. Mai mult, pentru această partitură a fost nominalizată pentru Cea mai bună actriță a Academiei Americane de Film. A jucat în filmul House of Saddam în 2008, iar pentru acest rol a câștigat și un premiu Emmy pentru interpretare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.latimes.com/entertainment/movies/la-xpm-2013-jun-01-la-et-mn-aghdashloo-conversation-20130602-story.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://deadline.com/2016/03/shohreh-aghdashloo-diversity-middle-eastern-actors-stereotypes-1201722206/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/117116003  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)