Robert Sorin Negoiță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Negoitaxt.jpg

Robert Sorin Negoiță este un om politic român, primar al Sectorului 3[1] – Municipiul București și vicepreședinte al Partidului Social Democrat[2] (PSD).

Viața[modificare | modificare sursă]

Robert Sorin Negoiță s-a născut pe 29 martie 1972, la Măneciu, în Județul Prahova. Este căsătorit cu Sorina Docuz, cei doi având împreună un copil, pe nume Vlad[3]. Robert Sorin Negoiță mai are doi copii, Karina și Louis, dintr-o căsătorie anterioară. S-a implicat de foarte tânăr în afaceri, iar la 32 de ani a intrat în politică. Și-a construit în mod constant proiectele de afaceri împreună cu fratele său, Ionuț Negoiță.

Studii[modificare | modificare sursă]

Robert Sorin Negoiță a absolvit Facultatea de Drept în 2007 (Universitatea Bioterra) și Facultatea de Economie a Turismului Intern și Internațional (Universitatea Româno-Americană)[4].

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Robert Sorin Negoiță a înregistrat, la alegerilor locale din 10 iunie 2012, una dintre cele mai importante și surprinzătoare victorii electorale ale Uniunii Sociale Liberale. Candidând în Sectorul 3 al Bucureștiului, un fief al Partidului Democrat Liberal, Robert Sorin Negoiță a reușit să-l învingă pe candidatul PDL și, la acea vreme, primarul în funcție, Liviu Negoiță. (Între cei doi nu există nicio legătură de rudenie). În 2008, a renunțat la toate funcțiile deținute în cadrul RIN Group, precum și la celelalte afaceri derulate, și a candidat, la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, în Colegiul uninominal Nr. 1 din județul Teleorman[5]. Și-a desfășurat mandatul de deputat până în 2012, când a devenit primarul Sectorului 3 al Bucureștiului. Robert Sorin Negoiță este membru al conducerii centrale a Partidului Social Democrat. A fost ales, pentru prima dată, vicepreședinte al PSD[6] în cadrul Congresului Extraordinar din 2010, mandatul fiindu-i reînnoit la Congresul PSD din 2013. În 7 iulie 2010, Robert Sorin Negoiță a fost ales președinte al PSD Ilfov[7] , iar din 2011 este președintele organizației PSD Sector 3[8]. Robert Sorin Negoiță a intrat în viața politică în 2004, optând pentru înscrierea în PSD și devenind vicepreședinte al Tineretului Social Democrat (TSD) și o figură importantă în cadrul organizației de tineret a social-democraților. În a doua jumătate a anului 2007, Robert Sorin Negoiță a lansat, în cadrul TSD, Liga Tinerilor Întreprinzători Social Democrați, organizație al cărei președinte a fost ales în mod oficial începând cu 1 ianuarie 2007. LTISD[9] era o organizație nouă, care își propunea să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor activi, ale celor care plătesc taxe și impozite și, totodată, să asigure o relație bazată pe solidaritate între mediul de afaceri și societate. De la înființarea sa, LTISD s-a implicat în diverse dezbateri publice, lansând soluții derivate din experiența non-politică a componenților săi. Una dintre cele mai importante inițiative a fost propunerea privind impozitarea diferențiată a terenurilor pentru a reduce specula cu terenuri și scumpirea excesivă a prețurilor pe piața imobiliară.

Proiecte realizate de primarul Robert Negoiță (2012-2013)[modificare | modificare sursă]

• Parteneriate cu Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Academia de Studii Economice și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” pentru realizarea unor proiecte de dezvoltare a Sectorului 3[10].

• Investiții în Parcurile Al.I.Cuza și Titan pentru dezvoltarea serviciilor de agrement[11]

• Pubelele inteligente: realizarea unui program de înlocuire a recipienților de colectare a deșeurilor cu sisteme de containere îngropate (cca 450 bucăți în prima etapă[12].

• Cinema în aer liber (anual)[13]

• Montarea gardurilor de 2 metri în jurul locurilor de joacă pentru a evita incidentele ce s-ar putea produce din nesupravegherea copiilor

Alte funcții deținute[modificare | modificare sursă]

Din 2012 - Membru al Asociației Primarilor de Sector[14]

Din 2012 – Vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România[15]

Afaceri[modificare | modificare sursă]

Primii pași în domeniul afacerilor îi face în 1997 atunci când, după întoarcerea din străinătate, administrează firma Euroline. Intră în domeniul afacerilor în 1998 și construiește împreună cu fratele său, Ionuț Negoiță, firma Pro Confort, specializată pe produse de pardoseală. Ascensiunea fulminantă a firmei Pro Confort ii determină pe tinerii oameni de afaceri să îi diversifice activitatea. Pro Confort se va axa și pe producerea de geamuri de termopan, uși, mobilier, activități care vor conduce la dezvoltarea Confort Group. Serviciile depășesc aria construcțiilor și a materialelor de pardoseală și se axează pe domeniul hotelier. Parteneriatul dintre Confort Group și Pro Hotels conduce în 2003 la inaugurarea primul Hotel Confort din zona Otopeni, urmat, în anul 2004, de un nou Hotel Confort, de această dată în centrul Bucureștiului. Confort Group a realizat și primul parc acvatic de agrement din zona Capitalei. Situat la 6 km de București, Water Park Otopeni a fost deschis în vara anului 2004. Water Park este cel mai mare parc acvatic din România. În 2007, Ionuț și Robert Sorin Negoiță au inaugurat Rin Grand Hotel. Acest proiect green field a devinit cel mai mare hotel din Sud-Estul Europei. Din lanțul actual de hoteluri de patru stele ale RIN fac parte RIN Airport Hotel și RIN Central Hotel. Robert Sorin Negoiță este pe unul dintre primele locuri în lista celor 300 de milionari ai României, întocmită de revista Capital.

Premii și distincții în domeniul afacerilor[modificare | modificare sursă]

2007 – distincția ”Think Big” pentru cel mai amplu proiect hotelier din Uniunea Europeană – Rin Grand Hotel, în cadrul galei “Premiilor Business Magazin pentru Tineri manageri”.

2008 - premiul special pentru “Cel mai îndrăzneț proiect de afaceri” în cadrul Galei “Celebritățile Anului – Trofeele Celebrității”, organizată de TVR.


Controverse[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2009, autoritățile fiscale au pus sechestru pe bunurile lui Robert Sorin Negoiță, pentru datorii către stat de 27-28 milioane euro, ce includeau și penalitățile de întârziere[16]. Sechestrul a fost pus pentru neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA) la tranzacțiile imobiliare realizate ca persoană fizică. Suma inițială datorată Fiscului de Robert Sorin Negoiță era de 9,5 milioane de euro, la care s-au adăugat accesorii și penalități.[5] Negoiță susține că se află într-o „luptă” cu autoritatea fiscală și că nu a încasat TVA de la clienți în perioada 2005–2008 deoarece legea nu prevedea acest lucru[17]. La data de 28 iulie 2011, ANAF a scos la vânzare 58 din cele 60 de apartamente ale lui Robert Negoiță, la prețuri cu 25% mai mici decât media pieței[18].

Cultural și Social[modificare | modificare sursă]

Robert Negoiță este pasionat de teatru. Fundația Robert Negoiță a organizat la Rin Grand Hotel împreună cu teatre celebre din București numeroase spectacole: Pasiune la Rin Grand Hotel (adaptare după Crimă la Howard Johnson), Sunt un orb, Rendez-Vous[19].


Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://primarie3.ro
 2. ^ http://www.psd.ro/vicepresedinti/
 3. ^ http://www.realitatea.net/robert-negoita-a-devenit-tatic-cum-arata-baiatul-lui_1324730.html
 4. ^ ^ a b c Camera Deputatilor - Robert Sorin NEGOIȚĂ, Curriculum Vitae, Camera Deputaților, accesat la 2 mai 2012
 5. ^ ^ a b c Camera Deputatilor - Robert Sorin NEGOIȚĂ, Curriculum Vitae, Camera Deputaților, accesat la 2 mai 2012
 6. ^ http://www.psd.ro/vicepresedinti/
 7. ^ http://psdilfov.ro/?s=negoita&cat=1&cauta=
 8. ^ http://psd3.ro/
 9. ^ http://ltisdro.ro/organizare-judet/0/
 10. ^ http://media.unibuc.ro/stiri-din-universitate/universitatea-din-bucuresti-si-primaria-sectorului-3-au-lansat-lucrarea-directii-de-dezvoltare-in-regiunea-bucuresti-ilfov-in-contextul-regionalizarii
 11. ^ http://www1.agerpres.ro/comunicate/2013/12/12/comunicat-de-presa-primaria-sectorului-3-17-45-40
 12. ^ http://www.robertnegoita.ro/2013/06/pubele-inteligente/
 13. ^ http://adevarul.ro/news/bucuresti/cinematograf-aer-liber-insula-artelor-parcul-titan-filmele-vor-rula-incepand-duminica-1_520b675cc7b855ff56d7ed4a/index.html
 14. ^ http://psdhttp://www.romanialibera.ro/actualitate/bucuresti/primarii-de-sector-ii-declara-razboi-lui-oprescu-s-au-unit-intr-o-asociatie-298504.html3.ro/sectorul-3/
 15. ^ http://www.amr.ro/desprenoi.cd.amr
 16. ^ ^ a b c Sechestru pe averea lui Robert Negoiță, 23 octombrie 2009, standard.ro, accesat la 5 ianuarie 2010
 17. ^ ^ Voiculescu, Răzvan (16 iunie 2011). „Robert Negoiță pentru RL: Am să mă lupt eu singur cu ANAF-ul”. România liberă.
 18. ^ ^ Radu, Marius (8 iunie 2011). „Negoiță "două case"? ANAF îl execută silit pe Robert Negoiță și scoate la licitație 58 de apartamente”. Mediafax.
 19. ^ ^ Fundația Robert Negoiță și Teatrul Metropolis, martie-arilie 2012, Blog Robert Negoiță, accesat la 2 mai 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]