Radu Buzescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Radu Buzescu
Date personale
Născutsecolul al XVI-lea Modificați la Wikidata

Radu Buzescu a fost un boier din Țara Românească în timpul domniei lui Mihai Viteazul, care a deținut dregătoria de mare clucer.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a căsătorit mai întâi cu o Stanca din Boldești și apoi cu Preda, fiica banului Mihalcea.[1] Radu a luat parte la evenimentele politice și militare importante din acea perioadă. Era frate cu Preda și Stroe Buzescu, cei trei formând grupul fraților Buzești. Împreună cu frații săi i-a ajutat pe voievozii Mihai Viteazul și Radu Șerban în bătălii, îndeplinind diferite misiuni care li s-au încredințat. După moartea lui Mihai Viteazul, frații Buzești s-au opus scurtei domnii a moldoveanului Simion Movilă și l-au ajutat pe Radu Șerban (care le era unchi după mamă) să ajungă pe tronul Țării Românești în octombrie 1601; bucurându-se de o mare autoritate politică și militară, ei au sprijinit în mod constant domnia lui Radu Șerban.[2]

Radu Buzescu și fratele său Preda Buzescu sunt înmormântați la Mănăstirea Călui (ctitorie a familiei Buzeștilor)[3], în timp ce fratele lor Stroe Buzescu este înmormântat la fosta mănăstire din Stănești-Lunca, județul Vâlcea[4].

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

În filmul Buzduganul cu trei peceți Radu Buzescu este interpretat de Cornel Nicoară, iar în filmul Mihai Viteazul de Septimiu Sever.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alin Ion (), „Frații Buzești și grupurile de interese din vremea lui Mihai Viteazul. Cine au fost consilierii influenți ai domnitorului și cum i-au adus moartea”, Adevărul, accesat în  
  2. ^ Xenopol, Alexandru D. (). Istoria românilor din Dacia Traiană. VI (ed. III). București: Ed. Cartea Românească. pp. 9–15. 
  3. ^ Căluiul – Mânăstirea Fraților Buzești
  4. ^ „Biserica „Adormirea Maicii Domnului" a fostei mănăstiri Stănești” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]