Pisauridae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nursery web spider
Pisaura mirabilis
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Suprafamilie: Lycosoidea
Familie: Pisauridae
Simon, 1890
Genuri

Mai multe, printre care:
Dolomedes
Nukuhiva
Pisaura
Pisaurina
Thalassius

Pisauridae este o familie de păianjeni araneomorfi.

Descriere[modificare | modificare sursă]

După aspectul exterior se aseamănă cu păianjenii lupi (familia Lycosidae), au opt ochi dispuși în trei rânduri, primul alcătuit din patru ochi. Dar, spre deosebire de păianjenii lupi, care au doi ochi mediani mai mari decât ceilalți, păianjenii din familia Pisauridae au toți ochii de aproximativ aceleași dimensiuni. Acești păianjeni au corpul mai alungit și cu alte modele de marcaje, picioarele lor fiind mai lungi decât la păianjenii lupi.

Modul de viață[modificare | modificare sursă]

Ei nu folosesc pânza, dar vânează insecte în mod activ printre vegetație înaltă sau stau la pândă. Multe specii, în special genul Dolomedes sunt în măsură să „meargă” pe suprafața apei, și chiar se pot scufunda sub apă la întâlnirea cu dușmanul. Alții scapă de prădători executând sărituri la o distanță de 5 - 6 centimetri.

Femelă şi „grădiniţa de copii”, Dolomedes fimbriatus

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Acuplarea este anticipată de oferirea unui cadou femelei de către masculi. Cadoul reprezintă o insectă înfășurată în matase. Probabil, pentru a potoli foamea femeli și asfel masculul are șansa de a nu fi mâncat de ea. În caz că în timp de, cel mult, două zile masculul nu va găsi vreo femelă, o va mânca singur. Ponta este depusă într-un cocon, care este ținut cu ajutorul chelicerelor și pedipalpilor și nu este atașat de organele filiere ca la păianjenii lupi. Înainte de eclozare femela va amplasa coconul printre ierburi și va țese o pânză de protecție, pentru protejarea micuților. Juvenilii vor trăi în această „grădiniță” până la a două năpârlire, fiind păziți de către mama lor.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Acești păianjeni sunt răspândiți cosmopolit, cu excepția Saharei Centrale și regiunilor polare. În Europa familia este reprezentată de trei specii din două genuri întâlniți în regiunile centrale și de dnord ale continentului.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

În prezent, familia include 55 genuri, dintre care 2 fosile, și 339 de specii descrise.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Pisauridae
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pisauridae