Nivelă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nivelă combinată, cu lichid şi laser
Nivelă clasică cu lichid (boloboc)

Nivela este un instrument optic sau electronic de mare precizie folosit la măsurarea unghiurilor verticale, orizontale sau a distanțelor prin citirea unei mire sau prin decodarea unui semnal reflectat de o baliză electronică, radio sau laser, folosit în efectuarea măsuratorilor topografice sau trasarea cotelor din planul topografic în teren.

Nivela torică de tip boloboc sau cumpănă este un instrument format dintr-un corp paralelipipedic și un cilindru etanș, marcat cu fire reticulare, ce conține un lichid și o bulă de gaz, ce are la baza funcționării sale principiul vaselor comunicante. Este folosit pentru trasarea sau confirmarea orizontalității sau verticalității pe distanțe mici. Nu are precizie ridicată. Este folosită pentru uz industrial și casnic general.

Nivela torică de tip furtun de nivel este un instrument de precizie, format dintr-un furtun și două tuburi transparente, marcate milimetric, atașate la capete. Sistemul este umplut cu un lichid, de obicei apă, și funcționează pe principiul vaselor comunicante. Este folosit în construcții, la trasarea cotelor 0.0 (zero).


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nivelă