Nesolagus timminsi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nesolagus timminsi
Stare de conservare

În pericol  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Lagomorpha
Familie: Leporidae
Gen: Nesolagus
Specie: N. timminsi
Nume binomial
Nesolagus timminsi
(Averianov, Abramov & Tikhonov, 2000)[2]
Arealul speciei Nesolagus timminsi

Nesolagus timminsi este o specie de iepuri găsită în Laos și Vietnam. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat această specie ca fiind pe cale de dispariție.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Iepurele este dungat, cu o crupă roșie și seamănă cu iepurele de Sumatera (Nesolagus netscheri). Abia recent a devenit cunoscut oamenilor de știință occidentali: iepurii din genul Nesolagus au fost observați pentru prima dată în anul 1996 de către biologul Rob Timmins într-o piață din Bak Lak din Laos, iar specia a fost descrisă în anul 2000 și numită după descoperirea lui Timmins.[3]

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Nesolagus timminsi este originară dintr-un lanț muntos⁠(en)[traduceți] de la granița Laos-Vietnam.[1]

Stare de conservare[modificare | modificare sursă]

Printre amenințările pentru această specie se numără capcanele, vânătoarea și pierderea habitatului Se găsește în arii protejate precum Parcul Național Phong Nha-Kẻ Bàng, Nakai – Nam Theun⁠(en)[traduceți] și Umat. Laos și Vietnam nu au luat măsuri de conservare pentru această specie. Înregistrările arată că acești iepuri pot fi frecvent întâlniți în habitate adecvate, iar în alte zone sunt rar întâlniți. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a evaluat starea de conservare ca fiind pe cale de dispariție pe baza faptului că în Vietnam se întâmplă des să ca iepuri din această specie să fie prinși în capcană, care provoacă scăderi accentuate la toate mamiferele mici din regiune care viețuiesc la nivelul solului.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Tilker, A., Timmins, R.J., Nguyen The Truong, A., Coudrat, C.N.Z., Gray, T., Le Trong Trai, Willcox, D.H.A., Abramov, A.V., Wilkinson, N. & Steinmetz, R. Nesolagus timminsi. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. .  Downloaded on 17 May 2021.
  2. ^ Hoffman, R.S.; Smith, A.T. (). „Species Nesolagus timminsi. În Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. p. 205. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  3. ^ Can, Dang N; Abramov, Alexei V; Tikhonov, Alexei N; Averianov, Alexander O. „Annamite striped rabbit Nesolagus timminsi in Vietnam”. Acta Teriologica. 46 (4): 437–440. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]