Mystery to Me

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mystery to Me
Album de studio de Fleetwood Mac
Lansare15 octombrie 1973
ÎnregistrarePrimăvară-vară 1973
GenRock
Durată47:49
Casă de discuriReprise
StudioRolling Stones Mobile Unit
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorFleetwood Mac și Martin Birch
Recenzii profesioniste
*Allmusic 3/5 stele [1]
Cronologie – Fleetwood Mac
Penguin
(1973)
Mystery to Me
(1973)
Heroes Are Hard to Find
(1974)

Mystery to Me este al optulea album de studio al formației rock britanice Fleetwood Mac, lansat în octombrie 1973. Acesta a fost ultimul lor album cu Bob Weston. Majoritatea cântecelor au fost compuse de Bob Welch și Christine McVie, care jucau un rol important în adoptarea de către formație a unui sunet pop care le va aduce un succes major câțiva ani mai târziu. Deși albumul a avut parte de vânzări modeste și nu a produs niciun hit, "Hypnotized" a fost frecvent difuzată la posturile de radio timp de mulți ani. Albumul a primit certificarea Discul de Aur în 1976.

Origine[modificare | modificare sursă]

Albumul a marcat sfârșitul unei ere pentru Fleetwood Mac din două motive: a fost ultimul lor album înregistrat în Anglia, precum și ultimul lor album, până la Behind the Mask din 1990, în care formația a avut doi chitariști. La fel ca și în cazul albumului precedent, Penguin, formația a închiriat studioul mobil Rolling Stones Mobile Studio și l-a dus la casa lor comunală Benifold din Hampshire pentru a înregistra albumul. Lui Dave Walker i s-a cerut să plece de la sesiunile de înregistrări și niciuna dintre contribuțiile sale nu a ajuns pe albumul final.

Turneu[modificare | modificare sursă]

În timpul turneului american al formației din 1973 au avut o apariție la Midnight Special dar în timpul turneului a devenit clar că Bob Weston avea o relație cu soția lui Mick Fleetwood, Jenny. Deși Fleetwood a încercat să continue să cânte cu Weston, lăsând la o parte relațiile extraconjugale, a devenit clar că trebuia făcut ceva și după un concert din Lincoln, Nebraska le-a spus soților McVie și lui Welch că nu mai poate cânta cu Weston în formație. John Courage, managerul de turneu al formației, l-a dat afară pe Weston și l-a pus pe un avion înapoi spre Anglia. Deoarece turneul a fost finalizat mai devreme, formația s-a întors în Anglia pentru a da vestea managerului lor, Clifford Davis, care a fost atât de furios încât a trimis alți muzicieni să susțină turneul sub numele de Fleetwood Mac, susținând că el deține drepturile asupra numelui.

Tracklist[modificare | modificare sursă]

  1. "Emerald Eyes" (Welch) - 3:37
  2. "Believe Me" (C. McVie) - 4:06
  3. "Just Crazy Love" (C. McVie) - 3:22
  4. "Hypnotized" (Welch) - 4:48
  5. "Forever" (Weston, John McVie, Welch) - 4:04
  6. "Keep on Going" (Welch) - 4:05
  7. "The City" (Welch) - 3:35
  8. "Miles Away" (Welch) - 3:47
  9. "Somebody" (Welch) - 5:00
  10. "The Way I Feel" (C. McVie) - 2:46
  11. "For Your Love" (Graham Gouldman) - 3:44
  12. "Why" (C. McVie) - 4:56

Note[modificare | modificare sursă]

  • "For Your Love" a fost inițial înregistrată de The Yardirds iar interpretarea formației Fleetwood Mac a înlocuit cântecul lui Welch, "Good Things (Come To Those Who Wait)", pe album pe ultima sută de metri. Câteva albume încă aveau la interior versurile pentru "Good Things" în loc de "For Your Love". Cântecul a fost lansat ca single. Deși versiunea Fleetwood Mac a cântecului "Good Things" nu a fost niciodată lansată, a fost mai târziu reînregistrată de Welch și lansată sub numele "Don't Wait Too Long" pentru albumul său solo Three Hearts.
  • "Hypnotized" a fost fața B a single-ului "For Your Love". A înregistrat un succes minor în Statele Unite, fiind mai frecvent difuzată la radio decât "For Your Love". Mai târziu a fost interpretată în 1978 de The Pointer Sisters pentru albumul Energy.
  • "Keep on Going" a fost compusă de Bob Welch dar a fost cântată de Christine McVie deoarece Welch considera că vocea ei este mai potrivită pentru cântec decât a lui. Acesta a fost unul din rarele cazuri în formație în care cântecul compus de un membru a fost interpretat de un alt membru.

Personal[modificare | modificare sursă]

Fleetwood Mac
Personal suplimentar
  • Richard Hewson - aranjament coarde
Producție
  • Fleetwood Mac și Martin Birch - producători
  • Martin Birch - inginer de sunet
  • Desmond Majekodunmi, Paul Hardiman - ingineri asistenți
  • Modula - ilustrație copertă
  • Clive Arrowsmith - fotografie

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Elias, Jason. Mystery to Me – Fleetwood Mac”. Allmusic. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ Christgau, Robert (martie 1974). „The Christgau Consumer Guide: Fleetwood Mac: Mystery to Me. Creem. Accesat în .  Relevant portion posted in a revised version with a new rating at „Fleetwood Mac: Mystery to Me > Consumer Guide Album”. Robert Christgau. Accesat în .