Muzeul de Istorie și Etnografie „V.A. Dercaci”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sala Muzeului

Muzeul de Istorie și Etnografie în numele lui V.A.Dercaci este o instituție muzeală de stat situată în satul Cișmichioi, UTA Găgăuzia, Republica Moldova. Data oficială de deschidere este 5 mai 1999, în cinstea fondatorului muzeului V.A. Dercaci. Obiectul de activitate al muzeului este colectarea, studierea, conservarea, popularizarea și expunerea obiectelor de cultură materială și spirituală a poporului găgăuz. Muzeul de Istorie și Istorie Locală care poartă numele lui V.A. Dercaci se află în centrul satului, în clădirea Casei de Cultură, la etajul întâi. În muzeu sunt 5 încăperi, suprafața totală este de 92 m2. La începutul anului 2023 colecția muzeului va avea 2200 de exponate.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Prima mențiune a existenței Muzeul de Istorie și Etnografie în numele lui V.A.Dercaci din satul Cișmichioi datează din anul 1988, acesta a fost înființat pe baza muzeului școlar din cadrul școlii medii (în prezent — Instituția Publică Liceul Teoretic din satul Cișmichioi[1]). G. St. Șornikov, profesor de istorie la liceu, a propus înființarea muzeului în 1964, iar această inițiativă a fost continuată de V. Al. Derkaci, care este fondatorul muzeului. Muzeul școlii avea departamente:

obiecte ale trecutului (cu departamentele: antichitate îndepărtată, obiecte de uz casnic, haine și încălțăminte de casă din secolul al XIX—lea, obiecte realizate prin metoda artizanală — «arman tași», «düven»[2], bijuterii din ceramică din secolul al XIX—ea — moniste turnate, brățări cu ornamente, monede);

  • satul în zilele noastre;
  • școala noastră în trecut și în prezent;
  • cei mai buni oameni din satul nostru.
  • Un covor făcut în casă
  • Rochii vechi ale femeilor găgăuze
  • Broderii realizate manual
  • Mașini de cusut

Data oficială a deschiderii muzeului este 5 mai 1999, cu ajutorul șefului Departamentului de Cultură al raionului Vulcănești, Dmitri Andreevici Cambur[3], când exponatele au fost mutate la Casa de Cultură din localitate. Instituția muzeală a început să funcționeze la 5 noiembrie 1999. Muzeul a colectat și expus 502 exponate. Nadejda Rishilyan a fost numită director (1999 până în aprilie 2022). Kasap Elena Semyonovna, Kasap Ivanna Dmitrievna, Boeva Lidia Georgievna au lucrat ca îngrijitori ai muzeului în diferiți ani.

În 2018, Casa de Cultură a fost revizuită, inclusiv muzeul.

În 2022, Natalia Stepanovna Mutaf a fost numită șefă a muzeului.

Colecții[modificare | modificare sursă]

rochii
mașini de cusut
covor

Exponatele și colecțiile Muzeul de Istorie și Etnografie în numele lui V.A.Dercaci sunt amplasate în 5 săli de expoziție. Până la începutul anului 2023, fondul muzeului era de peste 2200 de exponate și este completat în mod constant.

În fondul muzeului sunt păstrate următoarele colecții:

  • arheologice
  • arte plastice
  • pictură de icoane
  • ceramică, porțelan și sticlă
  • tipărire de cărți
  • artă populară
  • îmbrăcăminte populară
  • numismatică
  • arme
  • surse scrise
  • artă aplicată
  • surse foto-documentare
  • etnografie

Fondul principal al muzeului cuprinde: amintiri, documente și fotografii din viața unor oameni celebri din sat, obiecte legate de evenimente de importanță națională și internațională, obiecte din antichitatea găgăuză (covoare, haine naționale[4], prosoape, cufere vechi, broderii în ramă).

Muzeul deține o colecție mare de covoare naționale găgăuze confecționate[5] manual din materiale naturale cu diverse ornamente, care constă din peste 100 de covoare. Cele mai valoroase dintre ele sunt un covor din 1913 și un covor din 1928.

Pe pereții Sălii nr. 1 se află peste 180 de broderii în rame, dintre care majoritatea sunt mai vechi de 1953.

Colecția de rushniki de casă și prosoape cu modele brodate sau țesute este formată din peste 60 de exponate.

Expoziția de cufere vechi constă în aproximativ 50[6] de cufere în care miresele din satul Cișmichioi obișnuiau să își strângă zestrea.

Colecția de rochii retro este formată din rochii[7] de mireasă și modele de haine de zi cu zi purtate de femeile din Cișmichioi. În colecție se află 28 de rochii, iar cea mai veche este din 1934.

Fondul muzeului a fost îmbogățit în 2022 cu o nouă colecție de mașini de cusut antice[8]. În colecție se află 20 de mașini, dintre care 11 mașini mici de masă și 8 mașini mari. Cea mai veche dintre ele este din 1930.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Obiectul de activitate al Muzeul de Istorie și Etnografie în numele lui V.A.Dercaci este colectarea, păstrarea, popularizarea și expunerea colecției de valori culturale ale poporului găgăuz. Sarcina principală a instituției este de a crea o imagine autentică a istoriei satului, de a păstra istoria pământului natal.

Activitățile educaționale și de cercetare dezvăluie cultura și semnificația poporului găgăuz. Muzeul organizează în mod regulat evenimente, prezentări și expoziții, precum și întâlniri cu diferite persoane. Personalul muzeului cooperează activ cu toate instituțiile culturale și educaționale din sat și lucrează pentru a păstra memoria conaționalilor lor. Materialele sunt aranjate pe standuri, colectate în albume și dosare. Muzeul organizează excursii pentru elevi și oaspeți ai liceului pe următoarele teme: «Istoria pământului natal», «Istoria muzeului», «Istoria satului Cișmichioi», «Trecutul satului nostru».

Exponatele muzeului sunt asigurate pentru diverse expoziții la scară raională și regională pentru sărbători precum: Hederlez (Ziua Sfântului Gheorghe), Kasım (Ziua Dmitriev), Festivalul Covorului, Festivalul Vinului, Festivalul Îmbrăcămintei Naționale, iar la nivel de sat — pentru cursuri și lecții deschise.

În cadrul muzeului se desfășoară activități de cercetare. În cooperare cu Centrul de cercetare care poartă numele lui M. Marunevici. În anii 2018-2019, în colaborare cu Centrul de cercetare numit după M. Marunevici, a fost efectuat un studiu al obiectelor arhitecturale din sat, care au fost incluse în cartea «Arhitectura locuinței tradiționale găgăuze la sfârșitul secolului al XVIII—lea — începutul secolului al XXI—lea».

În perioada 2019-2023, următoarele teme de lucrări au fost cercetate de către angajați împreună cu elevii liceului: Ekmek dünna temeli, Gagauz halk kilimneri, Satul meu natal — Cișmichioi și altele.

În cadrul muzeului se organizează cursuri de masterat:

  • despre prepararea produselor de patiserie tradiționale găgăuze;
  • confecționarea unui butoi, a unui taburet;
  • coaserea hainelor tradiționale găgăuze (șapcă și căciulă);
  • coaserea cizmelor de piele «çarı».

Vizitarea muzeului[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2023, muzeul este popular printre muzeele din Găgăuzia. În fiecare an, muzeul este vizitat de aproximativ 2000 de persoane. Muzeul organizează în mod regulat excursii pentru săteni și oaspeți, turiști din alte țări. Muzeul primește oaspeți din Turcia[9], Rusia, Bulgaria, Ucraina, Israel, SUA, România, Norvegia, Anglia, Azerbaidjan, Italia, Spania, Franța, Danemarca.

fondator

Fondator al muzeului[modificare | modificare sursă]

Vasili Alekseevici Derkaci, născut în 1927, a fost profesor de istorie și studii sociale. Vasili Alekseevici a lucrat ca șef al stației de mașini și tractoare, director al școlii secundare din satul Cișmichioi și președinte al fermei colective. Sub conducerea sa au fost colectate primele exponate. Zi de zi, colecția muzeului a crescut datorită eforturilor sătenilor.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Карамиля Мария, Сильвиу Орган Чишмикёй: Материалы по истории села (1809—2009) — Кишинёв «Seria» SRL, 2009. — 478—480 с.
  • Ирина Константинова, Степан Булгар, Андрей Муткогло «Архитектура традиционного жилища гагаузов в конце XVIII — начале XXI вв.» — Comrat: Centrul de Cercetări Științifice al Găgăuziei, 2021. — 232c.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ПУ Теоретический лицей с.Чишмикиой - Официальный сайт учебного заведения” (în rusă). ПУ Теоретический лицей с.Чишмикиой. Accesat în . 
  2. ^ Admin (). „ФОТО. В Чишмикиое воспроизвели старинный метод уборки и молотьбы пшеницы” (în rusă). CESMA.MD. Accesat în . 
  3. ^ Дима (). „(ФОТО/ВИДЕО) Дмитрий Камбур – человек-эпоха” (în rusă). CESMA.MD. Accesat în . 
  4. ^ Дима (). „ФОТО. Чишмикиойский музей им. Деркача организовал фотосессию в старинной традиционной одежде гагаузов” (în rusă). CESMA.MD. Accesat în . 
  5. ^ „Храмовый праздник в селе Чишмикиой отметили выставкой старинных сундуков и концертами” (în rusă). Примэрия Чишмикиой. . Accesat în . 
  6. ^ „Гран-при на Фестивале ковров Гагаузии получил ковер, сотканный в Чишмикиое - CESMA.MD”. cesma.md. Accesat în . 
  7. ^ „ВИДЕО/ФОТО История в платьях - CESMA.MD”. cesma.md. Accesat în . 
  8. ^ „В Чишмикиойе прошел праздничный концерт гагаузского ансамбля народных песен и танцев «Кадынжа»” (în rusă). Примэрия Чишмикиой. . Accesat în . 
  9. ^ „Официальный визит делегации из Турции. Город-побратим Гёльбашы побывал в Чишмикиое” (în rusă). Примэрия Чишмикиой. . Accesat în .