Moscheea Profetului din Medina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Moscheea al-Nabawi din Medina
MasjidNabawi.jpg
Moscheea al-Nabawi din Medina
General
Localizare: Arabia Saudită Medina , Arabia Saudită
Regiune: Hijaz
Fondator: Profetul Mahomed
Perioadă construcție: 622
Detalii arhitecturale
Stil arhitectural: islamic , otoman
Capacitate: 1.000.000
Număr miniarete: 10
Înălțime miniarete: 105 metri


Moscheea Profetului din Medina sau Masjid al-Nabawi (în arabă المسجد النبوي) este cea mai importantă moschee din Medina, Arabia Saudită. Ea este a doua cea mai mare moschee din lume , după Moscheea Sfântă din Mecca , și al doilea cel mai sfânt loc al islamului, tot după moscheea din Mecca . De asemenea ea este a doua cea mai veche moschee din lume , după Moscheea Quba , tot din Medina.

Masjid al-Nabawi este un loc important de pelerinaj deoarece acolo este îngropat Profetul Mahomed și primii trei califi care l-au succedat.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Moscheea originală a fost construită de către Profetul Mahomed și de adepții săi , imediat ce au ajuns la Medina , în anul 622 . Moscheea originală a fost o clădire în aer liber , cu pereți din chirpici și lemn și era acoperită cu frunze de palmier , iar în interior avea o platformă pentru citirea Coranului . Moscheea avea un singur minaret tot din chirpici și lemn .

Șapte ani mai târziu , moscheea a fost extinsă pentru a cuprinde un număr tot mai mare de musulmani , și au fost făcute trei uși de intrere în moschee . În timpul domniei califului Omar (634-644) , moscheea a fost din nou extinsă și i-au fost adăugate câteva coloane din lemn de palmier . În timpul domniei califului Osman , moscheea a fost extinsă și mai mult , iar pereții , minaretul și coloanele au fost înlocuite cu unele din piatră .

Mai târziu în timpul califilor omeiazi (661-750) , moscheea a fost extinsă din nou și i-au fost adăugate încă trei minarete . Acoperișul a fost schimbat cu unul din lemn de tec , iar pereți au fost acoperiți cu mozaicuri frumoase și a fost făcut un mihrab din piatră . De asemenea , începând cu anul 707 moscheea cuprindea și mormintele profetului și ale celor patru califi .

În timpul califilor abbasizi (750-1250) , moscheea a fost extinsă mai mult și i-au fost adăugate în total douăzeci de uși . În timpul sultanilor mameluci (1250-1517) , au fost rezidite zidurile moscheei , iar unul dintre minarete a fost reconstruit deoarece a fost distrus de un fulger . Tot sub conducerea mamelucilor mihrabul a fost și el reconstruit .

În timpul sultanilor otomani , mormântul Profetului Mahomed este acoperit cu plumb , mihrabul este reconstruit , iar moscheea este extinsă . Este adăugat un minbar nou , a fost adăugat un al cincilea minaret , podeaua și mihrabul au fost făcute din marmură , acoperișul din plăci glazurate , a fost adăugat un uriaș dom verde , iar în interior pereți au fost decorați cu texte și versete coranice .

În cele din urmă moscheea a fost extinsă mereu până a ajuns la forma ei actuală , cu zece minarete din marmură , iar mormintele profetului și ale califilor au fost băgate în grilaje și au fost decorate cu aur și bijuteri .

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]