Mielul Shaun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mielul Shaun
GenComedie
Animație cu lut
Felie de viață
Creator(i)Nick Park
Bazat peWallace & Gromit de
Nick Park
Dezvoltator(i)Richard Starzak
Alison Snowden
David Fine
Regizor(i)Richard Starzak
Christopher Sadler
VociJustin Fletcher
John Sparkes
Kate Harbour
Richard Webber
Jo Allen (Primul serial)
Gareth Owen
Sophie Smith
Chris Sadler
Emma Tate
Andy Nyman
Simon Greenall
Compozitor temă muzicalăMark Thomas
Temă muzicală de început"Life's a Treat"
Temă muzicală de sfârșit"Life's a Treat (versiune instrumentală)"
Țară de origineMarea Britanie[1]
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoaneModificați la Wikidata
Nr. de episoade150
36 (scurte)
1 (special) (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)Pentru Aardman Animations:
Miles Bullough
David Sproxton
Peter Lord
Nick Park
Pentru HiT Entertainment:
Peter Curtis
Pentru BBC:
Michael Carrington
Producător(i)Julie Lockhart (serie 1)
Gareth Owen (serie 2)
John Woolley (serile 3 și 4)
Perioadă de difuzare7 minute
Companie(i) de producțieAardman Animations
HiT Entertainment
BBC
Westdeutscher Rundfunk
Difuzare
Canal originalCBBC
BBC One (special)
Format imagine16:9 widescreen PAL (576i) (2007)
16:9 HDTV (1080i) (2009–10, 2013–16)
Format audioDolby Digital 5.1
Difuzare originală  (2007-03-05) –
 (2016-11-18)
Cronologie
Seriale similare

Mielul Shaun este o serie britanică de televiziune stop-motionanimată și spin-off a francizei Wallace și Gromit. Seria "Shaun" - o oaie prezentată anterior în filmul scurt A Close Shave din 1995 și în scurtmetrajul Shopper 13 din seria 2002 a lui Wallace și Gromit, și aventurile sale de nebun în jurul unei mici ferme, ca lider al turmei sale.

După ce a fost difuzat pentru prima oară în Marea Britanie pe CBBC în martie 2007, seria s-a difuzat în 180 de țări la nivel mondial. Seria cuprinde 150 de episoade de șapte minute. Cea de-al cincilea sezon conține 20 de episoade și a fost difuzat în Olanda de la 1 decembrie 2015 până la 1 ianuarie 2016.

Seria a inspirat propriul spin-off, Timmy Time, care urmărește aventurile vărului mic al lui Shaun și se adresează telespectatorilor mai tineri. Un film de lung metraj, intitulat Mielul Shaun - Filmul, a fost lansat în 2015. Un film de 30 de minute, intitulat Shaun the Sheep: The Farmer's Llamas, a fost difuzat de Crăciun în 2015. Pre-producția pentru cel de-al doilea film de lung metraj, intitulat Farmageddon: A Shaun the Sheep Movie, a început în ianuarie 2017.

În România, serialul a fost difuzat de Cartoon Network și Prima TV.

Personaje[modificare | modificare sursă]

  • Shaun - Shaun este protagonistul serialului și deși este cel mai mic, el este liderul turmei. El este o oaie isteață și încrezătoare, predispusă la nebunii dar el știe cum să îi scoată pe ceilalți din ea. Nefiind dialog, Shaun comunică ca o oaie obișnuită și anume prin behăit și își explică ideile desenând diagrame. Este și bun prieten cu câinele Bitzer deși asta nu îl oprește să îi mai joace cât o farsă.
  • Bitzer - Bitzer este câinele galben credincios al fermierului pus să păzească turma de oi. El comunică prin lătrături și dă instrucțiuni oilor suflând din fluierul său. Este bun prieten cu Shaun și mereu îl ajută când el și celelalte oi au probleme.
  • Shirley - Shirley este cel mai mare membru al turmei. O oaie gigantă, ea este de obicei văzută mâncând liniștită, deși este destul de intimidantă să îl apere pe Shaun de motanul Pidsley. Ea este atât de mare încât obiectele mari dispar în lâna sa și mai mereu rămâne blocată în diferite locuri, celelalte oi fiind nevoite să o ajute. Mărimea sa însă poate fi de folos când este nevoie de un berbec sau ceva similar.
  • Timmy - Timmy este vărul lui Shaun și singurul miel din turmă, de aceea fiind cel mai inocent. El este un copil și este deobicei văzut cu o suzetă Arhivat în , la Wayback Machine. în gură. Apare și în propriul serial Timmy Time și grădinița unde sunt prezentate aventurile sale la grădiniță.
  • Mama lui Timmy - Ea este mama lui Timmy și mătușa lui Shaun. Nu este prea pricepută în treburile materne și de aceea chiar la folosit pe Timmy ca o vopsea improvizată. Când copilul ei se pierde, ea nu mai poate fi consolată în nici un fel până când acesta nu revine teafăr.
  • Nuts - Nuts este o oaie excentrică dar destul de folositoare și deobicei se alătură și îl ajută pe Shaun ca restul turmei. Dar lucrul ce îl distinge de celelalte oi este faptul că are amândoi ochii de formă diferită.
  • Fermierul - El este un om spre chelie cu ochelari care administrează ferma cu Bitzer de partea sa. Principala preocupare a animalelor sale e să se asigure că el rămâne complet imprevizibil în privința sensibilității lor, un lucru făcut ușor de natura sa convențională și neobservantă dar complicată de entuziasmul său pentru hobby-uri noi. Nu vorbește cu cuvinte ci face sunete murmurate sau mormăie sub respirația sa suficient de audibil pentru ca telespectatorii să poate înțelege ce vrea să spună. Încercările sale dezastroase de a-și găsi o iubită este o fază comună în serial.
  • Porcii obraznici (en. The Naughty Pigs) - Ei sunt niște porci ce stau într-un țarc plasat lângă locul oilor. Ei mereu încearcă să le joace feste oilor și să îi bage în probelem. Însă ei sunt speriați de Bitzer (deși uneori încearcă să se ia și de el) și au fost dați afară de fermier în episodul "Pig Trouble".
  • Pidsley - Pidsley este pisica galbenă a fermierului, un personaj minor în primul sezon și principalul antagonist în al doilea sezon. Ea dorește să fie unica atenție a fermierului și de aceea este jelos pe Bitzer. De asemenea ea urăște oile, crezând că sunt stupide și mai prejos decât ea.

Lista episoadelor[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Shaun the Sheep (TV series) (2007)”. British Film Institute. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]