Leptoceratops

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Leptoceratops
Fosilă: Cretacic târziu, 66.8–66 mln. ani în urmă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Reptilia
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Ornithischia
Familie: Leptoceratopsidae
Gen: Leptoceratops
Brown, 1914
Specie: L. gracilis
Nume binomial
Leptoceratops gracilis
Brown, 1914

Leptoceratops (înseamnând „față cu coarne mici” din grecescul lepto-/λεπτο- care înseamnă „mic”, „nesemnificativ”, „subțire”, „slab” și kerat-/κερατ- care înseamnă „corn” și -ops/ωψ care înseamnă „față”),[1] este un gen de dinozaur ceratopsian primitiv care a trăit în Cretacicul târziu, acum 66,8-66 milioane de ani în urmă,[2] în ceea ce astăzi este America de Nord. Craniile lor au fost găsite în Alberta, Canada și Wyoming.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Craniu de Leptoceratops.

Leptoceratops era un dinozaur mic care avea membrele anterioare scurte iar cele posterioare lungi și puternice, adaptat atât mersului biped cât și cel qvadruped.[3] Craniul mic nu prezentă urme de coarne, spre deosebire de rudele lor. În partea din spate a capului avea un guler mic, o formă clară primitivă. Nu existau deschideri în osul gulerului ca în cazul altor ceratopsieni.

Leptoceratops măsura între 1,2 până la 2,7 metri lungime și cântărea între 67-200 kg.

Descoperire[modificare | modificare sursă]

Primul ceratopsian numit Leptoceratops a fost descoperit în 1910 de paleontologul american Barnum Brown în Valea Cerbului Roșu din Alberta, Canada. El a descris-o patru ani mai târziu. Primului exemplar îi lipsea o parte din craniu, dar în 1947 paleontologul americano-canadian CM Sternberg a descoperit o fosilă completă. Specia tip este Leptoceratops gracilis. În 1942, materialul colectat în Montana a fost numit Leptoceratops cerorhynchos dar ulterior a fost redenumit Montanoceratops.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Liddell, Henry George și Robert Scott (). A Greek-English Lexicon (Abridged Edition). United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 0-19-910207-4. 
  2. ^ Holtz, Thomas R. Jr. (). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (PDF). 
  3. ^ Senter, P. (). „Analysis of forelimb function in basal ceratopsians”. Journal of Zoology. 273 (3): 305–314. doi:10.1111/j.1469-7998.2007.00329.x. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dodson, P. (). The Horned DinosaursNecesită înregistrare gratuită. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. pp. xiv–346. 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Leptoceratops