Laura Theresa Alma-Tadema

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Laura Theresa Alma-Tadema
Date personale
Nume la naștereLaura Theresa Epps Modificați la Wikidata
Născută[1] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[1] Modificați la Wikidata
Decedată (57 de ani)[2][3][4] Modificați la Wikidata
Hindhead⁠(d), Haslemere, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[1][5] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăKensal Green Cemetery[*][[Kensal Green Cemetery (cemetery in Kensal Green, in the west of London, England)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiGeorge Napoleon Epps[*][[George Napoleon Epps (British homeopath)|​]][6][7]
Charlotte Bacon[*][[Charlotte Bacon (20 Apr 1813 - 7 Dec 1890)|​]][7] Modificați la Wikidata
Frați și suroriEllen, Lady Gosse[*][[Ellen, Lady Gosse (painter, wife of Edmund Gosee)|​]][7] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLawrence Alma-Tadema[8][7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLondra Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură de gen[*]  Modificați la Wikidata
Opere importanteAirs and graces[*][[Airs and graces (pictură de Laura Theresa Alma-Tadema)|​]]  Modificați la Wikidata

Laura Theresa Alma-Tadema, Lady Alma-Tadema (n. , Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Hindhead⁠(d), Haslemere, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost o pictoriță engleză specializată în realizarea picturilor de scene domestice și a unor scene cu femei și copii. Optsprezece dintre picturile ei au fost expuse la Royal Academy. Soțul ei, Lawrence Alma-Tadema, a fost și el pictor.

Viața[modificare | modificare sursă]

Fiica doctorului George Napoleon Epps (care a fost fratele doctorului John Epps), a avut două surori care au fost și ele pictorițe (Emily a studiat cu John Brett, un prerafaelit și Ellen care a studiat cu Ford Madox Brown), în timp ce Edmund Gosse și Rowland Hill au fost cumnații ei.

Laura s-a întâlnit cu Alma-Tadema pentru prima dată la casa lui Madox Brown în decembrie 1869, când ea avea 17 ani și el 33 de ani (prima sa soție murise în luna mai a acelui an). El s-a îndrăgostit la prima vedere, [1] și deci, parțial prezența ei la Londra (și parțial faptul că numai în Anglia i-a fost vândută în mod constant opera), l-a influențat să se mute în Anglia, când a fost forțată să părăsească continentul după izbucnirea războiului franco-prusac în iulie 1870.

Sosind la Londra la începutul lunii septembrie 1870 împreună cu fiicele sale mici și sora sa Artje, Alma-Tadema nu a pierdut timp contactându-l pe Epps și aranjând ca acesta să-i dea lecții de pictură. În timpul uneia dintre acestea, el i-a propus să se căsătorească. Tatăl ei s-a opus inițial ideii, el având treizeci și patru de ani, iar Laura doar optsprezece ani, dar dr. Epps a fost de acord cu condiția ca aceștia să aștepte până se cunosc mai bine. S-au căsătorit în iulie 1871 și, deși din această a doua căsătorie nu au rezultat copii, s-a dovedit și durabilă și fericită, Laura acționând ca mama vitregă a fiicelor soțului ei din prima sa căsătorie, Laurence și Anna.

Salonul de la Paris din 1873 i-a oferit Almei-Tadema primul ei succes în pictură, iar în 1878, la Expoziția Internațională de la Paris, a fost una dintre cele două femei-artiste engleze cărora li s-au expus lucrări. [2] Celelalte locuri unde a expus au inclus Academia Regală (din 1873), Galeria Grosvenor și altele din Londra. Alma-Tadema și-a expus lucrările la Palatul de Arte Frumoase la Expoziția Mondială Columbiană din 1893 din Chicago, Illinois. [3] De asemenea, a lucrat ocazional ca ilustrator, în special pentru The English Illustrated Magazine, și a fost bine cunoscută drept gazdă în reședințele din Londra la Regents Park și, mai târziu, la Grove End Road. Alma-Tadema a murit la 15 august 1909.

Stil[modificare | modificare sursă]

At the Doorway (1898)

Alma-Tadema s-a specializat în scene domestice și de gen extrem de sentimentale cu femei și copii, adesea în decoruri și în stilul olandez din secolul al XVII-lea, cum ar fi Începutul dragostei, Hush-a-bye, The Carol, At the Doorway (c.1898, prezentat în dreapta) și Sunshine. [6] A pictat câteva subiecte clasice și peisaje asemănătoare cu cele ale soțului ei, dar, în general, principala sa influență a fost arta olandeză din secolul al XVII-lea, care a fost o influență mult mai puțin restrânsă în opera ei decât a lui. Ea a studiat lucrările lui Vermeer și de Hooch în vizitele efectuate în Țările de Jos. [7] Alma-Tadema, la fel ca soțul ei, și-a numerotat lucrările cronologic, oferindu-le numere de Opus.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Dictionary of National Biography 
  2. ^ a b RKDartists, accesat în  
  3. ^ a b Laura Theresa Alma-Tadema (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
  4. ^ a b Laura Theresa Alma-Tadema, SNAC, accesat în  
  5. ^ https://web.archive.org/web/20070917174408/http://www.victorianartinbritain.co.uk/obituary/alma-tadema-laura.htm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Tadema, Sir Lawrence Alma-, Oxford Dictionary of National Biography 
  7. ^ a b c d Kindred Britain 
  8. ^ Oxford Dictionary of National Biography 
  9. ^ IdRef, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Laura Theresa Alma-Tadema la Wikimedia Commons