Ford Madox Brown

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ford Madox Brown

Autoportret (1850)
Date personale
Nume la naștereFord Maddox Brown Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Calais, Nord-Pas-de-Calais, Franța[5][6] Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani)[1][2][4][7] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSt Pancras and Islington Cemetery[*][[St Pancras and Islington Cemetery (cemetery in the London Borough of Barnet)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEmma Hill[*] Modificați la Wikidata
CopiiCatherine Madox Brown[*][[Catherine Madox Brown (English artist and model (1850-1927))|​]][8]
Lucy Madox Brown[*][[Lucy Madox Brown (artist (1843-1894))|​]]
Oliver Madox Brown[*][[Oliver Madox Brown (English author and artist)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[9]
 Regatul Unit[10] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
designer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
StudiiKoninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen[*][[Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (art academy in Antwerp)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăPrerafaeliții  Modificați la Wikidata
Opere importanteWork[*][[Work (pictură de Ford Madox Brown)|​]], Cromwell, Protector of the Vaudois[*][[Cromwell, Protector of the Vaudois (pictură de Ford Madox Brown)|​]], The Last of England[*][[The Last of England (pictură de Ford Madox Brown)|​]]  Modificați la Wikidata

Ford Madox Brown (n. , Calais, Nord-Pas-de-Calais, Franța – d. , Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un pictor englez de subiecte istorice și morale, recunoscut pentru grafica sa deosebită și pentru varianta hogarthiană a stilului prerafaelit. Pictura sa cea mai notabilă este, fără îndoială, Munca (1852-1865). Brown și-a petrecut ultimii săi ani de viață pictând pereții Sălii Mari a Primăriei orașului Manchester, cu teme inspirate din istoria orașului.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Brown a fost nepotul teoreticianului medical John Brown, fondator al sistemului medical brownian. Străbunicul său a fost un muncitor scoțian. Tatăl lui, Ford Brown, a servit ca ofițer contabil în cadrul Royal Navy, inclusiv o perioadă sub comanda lui Sir Isaac Coffin și o perioadă pe HMS Arethusa. A fost lăsat la vatră după sfârșitul Războaielor Napoleoniene.

În 1818 Ford Brown s-a căsătorit cu Caroline Madox, originară dintr-o veche familie din Kent, preluându-i numele.[12] Părinții lui Brown aveau resurse financiare limitate și s-au mutat în căutarea unei locuințe mai ieftine la Calais, unde fiica lor, Elizabeth Coffin, s-a născut în 1819 și fiul lor, Ford Madox Brown, în 1821.

Educația lui Brown a fost limitată, din moment ce familia se muta frecvent între locuința din Pas-de-Calais și rudele lor din Kent, dar și-a dovedit talentul artistic în copierea unor gravuri ale vechilor maeștri. Tatăl său a dorit inițial ca fiul său să urmeze o carieră navală și i-a scris fostului său căpitan Sir Isaac Coffin. Familia s-a mutat la Bruges în 1835 așa că Brown a putut studia la academia de artă cu profesorul Albert Gregorius. Brown s-a mutat la Gent în 1836 pentru a-și continua studiile cu Pieter van Hanselaere, apoi la Anvers în 1837 pentru a studia cu Gustaf Wappers. El a continuat să studieze la Anvers, după moartea mamei sale în 1839. Sora lui a murit în 1840, iar tatăl său în 1842.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

The Last of England repezentând un cuplu de emigranți, 1855

Galeria Tate deține un exemplu timpuriu al picturii lui Brown, un portret al tatălui său.[13] El a expus pentru prima dată la Academia Regală în anul 1840 o lucrare inspirată de poemul The Giaour (astăzi pierdut) al lordului Byron, apoi a realizat o versiune a Execuției Mariei, regina Scoției, în care vărul său și viitoarea sa soție, Elisabeth Bromley, au servit pe post de modele. A locuit în Montmartre cu noua lui soție și cu tatăl său în vârstă în 1841. El a pictat apoi Manfred pe Jungfrau, inspirat de poemul Manfred al lordului Byron, în timp ce se afla la Paris.

Familia[modificare | modificare sursă]

Familia Bromley. Prima soție a lui Brown, Elizabeth, dreapta jos, 1844

Ford Madox Brown a fost căsătorit de două ori. Prima lui soție, Elizabeth Bromley, a fost verișoara lui, adică fiica surorii mamei sale, Mary. Cei doi s-au căsătorit în localitatea Meopham din comitatul Kent în aprilie 1841, cu puțin timp înainte ca el să împlinească vârsta de 20 de ani și la mai puțin de un an după moartea subită a surorii sale, Elizabeth. Ei au locuit în Montmartre în 1841 cu tatăl invalid al lui Maro, care a murit în vara următoare.

Primul lor copil a murit prematur în noiembrie 1842. Fiica lor, Emma Lucy, s-a născut în 1843 și familia s-a mutat înapoi în Anglia în 1844. Ei au călătorit la Roma în 1845 cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate a soției sale, care suferea de tuberculoză pulmonară. Elizabeth a murit la Paris în iunie 1846, în vârstă de 27 de ani, pe drumul de întoarcere de la Roma spre Anglia.

Emma Hill a devenit un model frecvent al lui Brown de prin 1848; de exemplu, ea este soția din pictura The Last of England. Ea a devenit amanta lui, iar cei doi au împărțit o casă în Londra, fără a se căsători din cauza convenției sociale ce nu îi permitea să se căsătorească cu fiica analfabetă a unui zidar. Fiica lor, Catherine Emily, s-a născut în 1850, iar cei doi părinți s-au căsătorit în cele din urmă la St Dunstan-in-the-West, în aprilie 1853. Fiul lor, Oliver Madox Brown (1855-1874) (cunoscut ca Nolly), a arătat de timpuriu talent de poet și de artist, dar a murit de septicemie înainte de a ajunge la maturitate. Moartea lui Nolly a fost o lovitură zdrobitoare pentru Brown, care a transformat în altar o cameră în care se aflau lucrurile fiului său. Un alt fiu, Arthur, s-a născut în septembrie 1856. Brown l-a folosit pe Arthur ca model pentru copilul ținut în brațe de fata în zdrențe aflată în prim-planul picturii Work, dar acesta a murit la vârstă de numai zece luni, în iulie 1857.

Pretty Baa-Lambs. Amanta lui Brown, Emma, și a doua fiică, Cathy, în 1851

Fiicele lui, Lucy și Catherine, au fost, de asemenea, artiste valoroase. Lucy s-a căsătorit cu William Michael Rossetti în 1874. Catherine s-a căsătorit cu Francis Hueffer; prin Catherine, Brown a fost bunicul romancierului Ford Madox Ford și străbunicul secretarului de stat pentru muncă laburist Frank Soskice.

Cea de-a doua soție a lui Brown a murit în octombrie 1890, iar el a murit la Primrose Hill în 1893. A fost înmormântat în cimitirul Sf. Pancras și Islington din East Finchley, în apropiere de Muswell Hill. A avut parte de o înmormântare laică, iar discursul funebru a fost rostit de către secularistul american Moncure D. Conway, după care a fost numită mai târziu Sala Conway.[14]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Ford Madox Brown”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Ford Madox Brown (în engleză), RKDartists 
  4. ^ a b c d Ford Madox Brown, KulturNav, accesat în  
  5. ^ „Ford Madox Brown”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b Браун Форд Мэдокс, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  7. ^ a b Ford Madox Brown, Nationalmuseum, accesat în  
  8. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  9. ^ , , accesat în  
  10. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ "Ford Madox Brown", 1911 Encyclopædia Britannica.
  13. ^ Tate.org
  14. ^ TLS (8/10/2008).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Video (extern)
Pre-Raphaelites: Curator's choice – Ford Madox Brown's 'Work', Tate Gallery

Legături externe[modificare | modificare sursă]