L’Estartit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
L’Estartit
—  entidad singular de población[*][[entidad singular de población (Spanish statistical unit of human settlements)|​]] și entidad municipal descentralizada[*][[entidad municipal descentralizada (type of local administrative division in Catalonia, Spain)|​]]  —

Stemă
Stemă
Map
L’Estartit (Spania)
Poziția geografică în Spania
Coordonate: 42°03′11″N 3°11′58″E ({{PAGENAME}}) / 42.053055555556°N 3.1994444444444°E

Țară Spania
Provincie Provincia Girona
ámbito funcional territorial[*][[ámbito funcional territorial (type of subdivision of Catalonia)|​]]Comarcas gerundenses[*][[Comarcas gerundenses (region (vegueria) in Catalonia)|​]]
Comarcă[*] Baix Empordà
Comună a Cataloniei[*] Torroella de Montgrí
Atestare Modificați la Wikidata

Guvernare
 - presidente de la Entidad Municipal Descentralizada del Estartit[*][[presidente de la Entidad Municipal Descentralizada del Estartit |​]]Francesc Ferrer i Giménez[*][[Francesc Ferrer i Giménez (politician spaniol)|​]] ()

Suprafață[1]
 - Total6,5 km²
Altitudine31 m.d.m.

Populație (2019)
 - Total3.025 locuitori

Cod poștal17258

Localități înfrățite
 - San Juan del Sur[*][[San Juan del Sur (municipality in Rivas Department, Nicaragua)|​]]Nicaragua
 - TorreillesFranța

Prezență online
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata
L'Estartit văzut dinspre plajă.

L'Estartit este o renumită stațiune turistică și un fost sat pescăresc de pe Costa Brava în Spania. Aparține administrativ de Torroella de Montgrí și are 3.230 locuitori (2011).

L'Estartit se găsește la trecerea dintre stradul stâncos spre strandul cu nisip fin de peste 10 km format în jurul deversării Ter-ui în Marea Mediterană. Cunoscut până în secolul al XIX-lea doar ca sat pescăresc devine din a doua jumătate a secolului al XX-lea o locație extrem de frecventată de turiști. Un rol deosebit în această dezwoltare l-a jucat portul maritim.

În fața localitățiise află grupul de insule Illes Medes, deosebit de apreciat de scafandrii turistici care pot aprecia în rezervația naturală maritimă o floră și faună subacvatică incomparabilă. În nordul localității se află grupul stâncos Massís del Montgrí, colinele Roca Maura (226 m) și Torre Moratxa (218 m). Pe muntele Montgrí, înspre Torroella de Montgrí, se află un castel construit la sfârșitul secolului al XIII-lea cunoscut sub numele de Castell Montgrí.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de L’Estartit
  1. ^ http://www.emdlestartit.cat/lajuntament/dades-generals/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)