Kita-in

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kita-in

Tahōtō (en/ja)
General
Localizare Japonia Kawagoe, Japonia
Provincie Saitama
Venerat Amida Nyorai
Școală Tendai
Fondator Ennin
Perioadă construcție 830
Detalii arhitecturale


Kita-in se află în Prefectura Saitama
Kita-in
Kita-in
Locul de amplasare a mănăstirii Kita-in pe harta prefecturii Saitama

Seiya-san Muryōshuji Kita-in (星野山無量寿寺喜多院?) este un templu budist din Japonia, situat în municipiul Kawagoe în prefectura Saitama. Este cunoscut prin „Sala principală” a templululi, inițial construită ca parte a castelului Edo, cât și prin cele 540 de statui „rakan” (arhați, discipolii lui Buddha).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Templul a fost înființat în anul 830[1][2] cu denumirea de Muryōju-ji (無量寿寺 templul vieții eterne?), de către călugărul Ennin din școala Tendai la ordinul împăratului Junna, obiectul principal de venerare fiind Buddha Amitābha, denumit și el Muryōju.[3].

Cu timpul Muryōju-ji s-a divizat în trei părți: Kita-in (北院 templul de nord?), Naka-in (中院 templul din mijloc?) și Minami-in (南院 templul de sud?).[4][Nota 1] În prezent, Naka-in este un templu aparte, iar la locul de amplasare a Minami-in nu a rămas decât cimitirul templului.

În 1205 templul a fost distrus de incendiul, însă în 1296 la ordinul împăratului Fushimi preotul (sōjō⁠(d)) Sonkai (尊海?) l-a restabilit, dedicându-l maestrului Ryogen și adunând 50 de călugări. Kita-in a devenit sediul școlii în regiunea Kanto.

În anul 1301, prin decretul împăratului Go-Fushimi templul Kita-in a devenit centrul școlii Tendai, honzan⁠(d) (本山?), asupra a 580 de temple din Japonia de Est. Mai târziu împăratul Go-Nara i-a conferit statutul special de seiyasan (星野山?), pe care îl păstrează până în prezent. În anul 1537, în timpul conflictului militar dintre feudalii Hōjō Ujitsuna și Uesugi Tomosada templul a fost incendiat și a ars.

În 1599 călugărul Tenkai (en/ja) a devenit stareț al mănăstirii, iar în 1611 shogunul Ieyasu Tokugawa personal a vizitat templul. Relația strânsă dintre cei doi a determinat prosperarea ulterioară a templului. Sub conducerea lui Tenkai, care se bucura de încrederea clanului Tokugawa, templul a atins vârful influenței sale și a prosperat în timpul dimniei primilor trei shoguni. În 1638, în timpul unui mare incendiu în Kawagoe, focul a distrus toate clădirile din Kita-in, rămânând doar porțile principale, care s-au păstrat până în prezent. Iemitsu, al treilea shogun Tokugawa, a ordonat transportarea unei parți din castelul său de la Edo la Kita-in. După ce castelul Edo a ars în incendiul provocat de marele cutremur din Kanto (1923), clădirile din Kita-in au rămas unicele structuri de lemn din castelul original. Aceastea includ săli de recepție, studioul, bucătăria, viceul și baia folosite de însăși shogunul Iemitsu, precum și camera în care se crede că s-a născut. Dătorită acestui eveniment, Kita-in a devansat Naka-in ca cel mai influent dintre cele trei templuri. În aceeași perioadă ierogliful kita în denumirea templului a fost înlocuit cu 喜多 cu sensul de „multă fericire”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sufixul "-in" de regulă se atribuie unor temple mici sau subtemple.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Kita-in Temple, Japan National Tourism Organization
  2. ^ Martin 2012.
  3. ^ ja Site-ul oficial al Kita-in: Arhitectura și istoria
  4. ^ Kita-in English pamphlet

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Martin, John H. (). Tokyo: 29 Walks in the World's Most Exciting City (în engleză). Tokyo: Tuttle Publishing. p. 290. ISBN 4805309172. Accesat în .  Parametru necunoscut |coautori= ignorat (posibil, |author=?) (ajutor)
  • Moriyama, Tae (1990/9/1). Weekend Adventures Outside Tokyo: Travel with a Historical Twist (în engleză). Tokyo: Tuttle Publishing. p. 359. ISBN 4079750498.  Parametru necunoscut |coautori= ignorat (posibil, |author=?) (ajutor); Verificați datele pentru: |date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de templul Kita-in