Johann Kravogl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Johann Kravogl
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Lana, Trentino-Tirolul de Sud, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Bressanone, Trentino-Tirolul de Sud, Italia Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațieinventator Modificați la Wikidata

Johann Kravogl (n. 24 mai 1823, Rose Garden, în Ansitz Lana (Tirolul de Sud) – d. 1 ianuarie 1889, Brixen) a fost armurier, mecanic și inventator austriac.

Viața[modificare | modificare sursă]

Kravogl își face ucenicia ca lăcătuș. În 1857 se angajează mecanic în Wilten și frecventează școlile și Universitatea din Innsbruck. În 1867 a dezvoltat "motocicleta electromotoare", un motor electric cu un randament de peste 20%. In acelasi an, prezintă și alte inventii la Expoziția Mondială din Paris unde a primit o medalie de argint. În 1884 s-a mutat de la Burggrafenamt la Brixen în Eisacktal, unde a înființat un mic atelier. Kravogl a murit în 1889, după o boală lungă de plămâni. A fost necăsătorit și fără copii. Străzi din Lana, Partschins, Bolzano, Merano, Bressanone, Innsbruck, Salzburg și Viena, acum îi poartă numele.

A inventat următoarele mașini:

Locomobile presiune aerului (1864), pompa de mercur (1861), o pompă de vid, mercurul fiind folosit ca un sigiliu; depășește performanțele de peste trei ori comparativ cu toate desenele sau modelele de pompare cunoscute la acea vreme. "motocicleta electromotoare", și o mică "de rotație electromotoare" (1867), mitraliera cu 60 de focuri pe minut (1868) precizia de echilibru, presa de litografiat, un condensator de putere pentru tensiuni înalte, un clopot electric.

În ciuda performanțelor tehnice a multora dintre invențiile sale, nu le-a putut exploata cu eficiență economică.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Attlmayr: Kravogl Johann. În: Dicționar biografic austriac 1815-1950 (ABL). Volum 4, Academia Austriaca de Stiinte, Viena 1969, p. 237 f (link-uri directe la p. 237, p. 238). Rudolph Granichstaedten Czerwa: Johann Kravogl - inventator de motociclete electrice, Viena 1910 Legături externe [modifică] Biografie pe Tecneum.eu Școala de Comerț și Industrie Kravogl Johann în Bolzano