Jaroslav Hašek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Jaroslav Hašek

Jaroslav Hašek.gif
Jaroslav Hašek în ultimii săi ani de viață
Naștere 30 aprilie 1883
Praga, Austro-Ungaria
Deces 3 ianuarie 1923 (la 39 de ani)
Lipnice nad Sázavou, Cehoslovacia
Ocupație romancier, jurnalist
Naționalitate ceh Cehia
Activitatea literară
Activ ca scriitor 1900-1922
Specie literară Satiră
Opere semnificative Peripețiile bravului soldat Švejk

Note
Jaroslav Hašek - podpis.svg

Jaroslav Hašek (cehă ˈJaroslaf ˈHaʃɛk; 30 aprilie, 18833 ianuarie, 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist[1] ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său Peripețiile bravului soldat Švejk, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri. Hašek, care a lucrat și ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Hašek a fost autorul mai multor schițe umoristice și satirice publicate în revistele Humoristické listy și Národní listy.

Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) reprezintă capodopera sa și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX. O traducere parțială în limba română a acestui roman, semnată de Gafița Buga, a fost publicată in 1935 la editura „Doi bani” din București[2] Varianta integrală, tradusă de Al. O. Teodoreanu și Jean Grosu, cu ilustrații originale de Josef Lada, a apărut in 1956, în colecția Clasicii Literaturii Universale.

Hašek pe un timbru rusesc din 1963

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]