Ioan Totu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ioan Totu (n. 1931 comuna Valea Mare, județul Valcea [1]; d. 1992) a fost un demnitar al regimului comunist din România, specializat în macroeconomie. A fost viceprim-ministru al Guvernului (1982-1986), ministru al afacerilor externe (1986-1989), președinte al Comitetului de Stat al Planificării (1989). Membru al CC al PCR, membru supleant și ulterior membru al CPEX al PCR.

După Revoluția din 1989, Ioan Totu a fost arestat, judecat și condamnat la închisoare în cadrul procesului foștilor membri ai CPEx al PCR. În aprilie 1992 s-a sinucis.[2] Ioan Totu a fost căsătorit cu Maria Totu și a fost profesor universitar în cadrul Universității București.

Este considerat ca fiind un promotor al trecerii la un nivel superior in relatia romano-israeliana, fiind singurul ministru de externe al Republicii Socialiste Romania care a efectuat o vizita oficiala in Israel, dupa 1971. De asemenea, un participant activ in procesul de normalizare al relatiilor intre statul Israel si palestinieni. Apreciat in mod deschis de diplomatia israeliana ca fiind reprezentantul unui alt tip de abordare decat cel traditional - cel reprezentat de Ceausescu, atat in planul diplomatic, cat si in planul guvernamental si de partid:

"Dintre toti ministrii de externe pe care i-am cunoscut in perioada misiunii mele la Bucuresti (Andrei, Vaduva, Totu si Stoian), am avut cea mai buna relatie cu Totu. In ciuda reputatie sale ca ar fi avut o personalitate extrem de puternica, am gasit la el o abordare prieteneasca fata de Israel. De multe ori, raspundea argumentelor mele, fara sa recurga la dogmele ideologice ale lui Ceausescu. Vizita sa oficiala in Israel, in calitate de ministru de externe, l-a tinut aproape de noi si de problemele noastre. Nu a ascuns nimanui bunele impresii pe care i le-au lasat toate cele vazute si auzite in Israel. [...] In cadrul reuniunilor oficiale, nu-l aplauda pe Ceausescu cu aceeasi insistenta cu care o faceau ceilalti. Si cu toate ca, in mod formal, l-a sustinut pe Ceausescu, in cadrul institutiilor de partid, eu nu-mi amintesc sa-l fi auzit pe Totu citand din Ceausescu, in interventiile sale publice (asa cum faceau colegii sai).

Dincolo de opiniile mele personale, cred ca sentintele dure impuse liderilor PCR, in perioada post-decembrista, au fost -in fapt - o incercare de a demonstra disocierea ierrahiei post-comuniste din Romania de predecesorii ei. Sinuciderea lui Totu a fost, poate, expresia protestului sau impotriva 'malaxorului justitiei' regimului post-comunist din Romania sau, poate, refuzul sau de a accepta soarta tarii sale, dupa inlaturarea fostului regim."[3] (Iosef Govrin: "Israeli-Romanian relations at the end of the Ceasescu era: As seen by Israeli's Ambassador to Romania 1985-1989")

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ioan V.Totu (coordonator), Politica PCR de industrializare socialistă a țării, București, Editura Academiei R.S.R., 1978;
  • Ioan V.Totu (coordonator), Progresul economic in România 1877-1977, București, Editura Politică, 1977;
  • Ioan V.Totu (coordonator), Procesul economic în România: 1877-1977, București, Editura Politică, 1977;
  • Ioan V.Totu (coordonator), Politica Partidului Comunist Român de industrializare socialistă a țării, București, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1978.
  • Ioan V.Totu & als., (coordonator), Tratat de economie contemporană. Vol.1 : Sistemul științelor economice și sistemele economice contemporane, București, Editura Politică, 1986;
  • Ioan V.Totu & als., (coordonator), Tratat de economie contemporană. Vol.2 : Economia națională. Reproducție socială și mecanisme economice, Bucuresti, Editura Politică, 1987.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.bibliotecivalcene.ro/biblioteca_detalii.asp?b=82
  2. ^ http://www.jurnalul.ro/acum-20-de-ani/acum-20-de-ani/sinucidere-sau-asasinat-politic-562167.html
  3. ^ [3]http://books.google.ro/books?id=a3nsAgAAQBAJ&pg=PA1&lpg=PA1&dq=israeli-romanian+relations&source=bl&ots=WveZaikScs&sig=ruWgp4Ndi7zZlV1qlKKaO4EQyQk&hl=ro&sa=X&ei=uD61U73sF4nG7Ab7l4GYBg&redir_esc=y#v=onepage&q=totu&f=false

Legături externe[modificare | modificare sursă]