Ian Watson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ian Watson
Date personale
Născut20 aprilie 1943
North Shields, Northumberland
NaționalitateRegatul Unit Regatul Unit
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
Limbi vorbitelimba engleză[1][2] Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitor1969-prezent
Specie literarăscience fiction
Operă de debut"Roof Garden Under Saturn"
Opere semnificativeSpațiul Mana
Note
PremiiPremiul John W. Campbell Memorial
Premiul Apollo  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ian Watson (n. 20 aprilie 1943) este un scriitor britanic de science fiction din Northamptonshire, Anglia.

Viața[modificare | modificare sursă]

Ian Watson s-a născut în North Shields, Northumberland, Anglia pe 20 aprilie 1943. În 1963 a absolvit Balliol College din Oxford având o diplomă în literatura engleză, iar în 1965 a primit o diplomă de cercetare în literatura engleză și franceză a secolului al XIX-lea. După ce a fost lector în literatură în universități din Tanzania și Tokyo, precum și în science fiction în Birmingham, Anglia, a devenit scriitor full-time în 1976, odată cu succesul primelor sale romane, The Embedding din 1973 (care a câștigat premiul memorial John W. Campbell și premiul francez Apollo) și The Jonah Kit din 1975 (care a câștigat premiile BSFA și Orbit.

După ce a stat o vreme împreună cu pisica sa neagră Poppy, într-un mic sat aflat la 60 de mile nord de Londra, s-a mutat în Gijón, Spania, unde locuiește în prezent.

Cariera scriitoricească[modificare | modificare sursă]

Primul său roman, The Embedding, a câștigat Premiul Apollo din 1975. Alte romane scrise de el sunt Miracle Visitors, God's World, The Jonah Kit sau The Flies of Memory. A mai scris numeroase alte povestiri.

Povestirile sale au devenit finaliste ale premiilor Hugo și Nebula, fiind antologate deseori. Între 1990 și 1991 a lucrat alături de Stanley Kubrick la scenariul filmului A.I. Artificial Intelligence, regizat de Steven Spielberg după moartea lui Kubrick.

El a scris, de asemenea, o serie de romane ce se încadrează în acțiunea din jocul video Warhammer 40,000: Space Marine și trilogia Inquisition War formată din romanele Inquisitor, Chaos Child și Harlequin (trilogie republicată în 2002 de către The Black Library, cu primul roman Inquisitor redenumit Draco).

O colaborare cu scriitorul suprarealist italian Roberto Quaglia a dus la apariția cărții The Beloved of My Beloved[3] în aprilie 2009 în timpul convenției britanice de science-fiction Eastercon.

Lui Watson îi place să scrie și poezie, prima carte cuprinzând acest gen, The Lexicographer's Love Song, fiind publicată în 2001. Cartea include poezia "True Love" care, în 2002, a fost recompensată cu premiul Rhysling din partea Science Fiction Poetry Association.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

The Books of the Black Current[modificare | modificare sursă]

Spațiul Mana[modificare | modificare sursă]

ro. Recolta Norocoasei - editura Pygmalion 1999

Warhammer 40,000[modificare | modificare sursă]

Alte romane[modificare | modificare sursă]

ro. Ambasada extraterestră - editura Pygmalion 1995

Culegeri de povestiri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ The beloved of my beloved
  4. ^ French language version of The Woman Factory, which has never been published in English. Completely rewritten, it was also published as Orgasmachine in Japanese in 2001.

Legături externe[modificare | modificare sursă]